Canakkale, Troja, Galipolje

Ovo je dio Turske koji treba posjetiti, istražiti i doživjeti, a malo toga se zna o njemu

01.10.2023 u 16:47

Bionic
Reading

Jeste li za uranjanje u povijest i kulturu? Uživanje na plažama i u čarobnim pejzažima, zaista nevjerojatnim prirodnim ljepotama na ugodnoj klimi? Nezaboravnim okusima hrane? Sve to i još više toga pruža Turska, čime će se duboko urezati u srce svakom posjetitelju, no jedna od najljepših zemalja na svijetu ima i posebne bisere skrivene na njezinom sjeverozapadu

Istanbul, Izmir, Kapadokija, Antalija, Efez, Bodrum... samo su neke od popularnih turskih destinacija, no zemlja bogate kulture, povijesti i prekrasnih krajolika ima još središta koja svakako treba doživjeti. Canakkale je jedno od njih, a od Istanbula se do njega automobilom stiže za četiri i pol sata.

Grad, ujedno luka, nalazi se u istoimenoj pokrajini smještenoj na obje strane Dardanela, morskog prolaza koji povezuje Mramorno i Egejsko more te ujedno dijeli dva kontinenta. Zbog plodnih ravnica, maslinika i borova Canakkale slovi za zelena pluća ove regije. Posjetili smo ga sredinom rujna, kada se ondje održava Troy Culture Road Festival o kulturnim znamenitostima i događajima u toj europsko-azijskoj zemlji.

Sahat-kula i brod-muzej Nusret - gradske atrakcije

Zateknete li se u Canakkaleu, uočit ćete upadljivu Sahat-kulu, jedno od najpopularnijih mjesta za fotografiranje, susrete i šetnju autentičnim turskim ulicama. Kula je izgrađena za vrijeme vladavine sultana Abdülhamida II. Visoka je 20 metara, a prema vrhu se postepeno sužava. Toranj, koji stoji već 126 godina, najstariji je toranj sa satom u Turskoj.

Nusret (u prijevodu: pobjeda, pomoć) je bio ratni brod osmanske mornarice, minopolagač korišten tijekom Prvog svjetskog rata, a odigrao je ključnu ulogu u bitki na Dardanelima (Canakkale, Galipolje) i promijenio tijek povijesti. Postavio je dvadeset i šest mina na mjestima na kojima protivnici Osmanlija to nisu očekivali u veljači 1915. godine. Tim minama uništeni su britanski brodovi, kao i francuski vojni brod.

Trojanski konj - simbol grada i knjižnica nazvana po arheologu

Jeste li gledali raskošni holivudski spektakl 'Troja' s Bradom Pittom i Orlandom Bloomom u glavnim ulogama? Na šetalištu uz obalu mora, pored brojnih restorana i kafića, nalazi se replika trojanskog konja (opisanog u Homerovim epovima 'Ilijadi' i 'Odiseji'), napravljena za potrebe snimanja tog filma iz 2004. godine. Turski umjetnik Izzet Senemoglu izgradio je tada 12,5 metara visokog trojanskog konja, a on je poklonjen gradu nakon snimanja filma i smješten na ulazu u Canakkale te danas predstavlja njegovu najpopularniju turističku atrakciju.

Njemački arheolog Manfred Korfmann zaslužan je za današnji turistički i kulturni sadržaj Canakkalea. Vodio je iskapanja drevne Troje nedaleko od grada u drugoj polovici prošlog stoljeća, čemu je posvetio cijeli svoj život. Njegova obitelj je nakon što je umro (nisu mu dali da bude pokopan u Turskoj) donirala zbirku knjiga Canakkaleu, čija knjižnica danas nosi njegovo ime. Samoga sebe zvao je Osman za vrijeme rada u Turskoj pa je tako dobio to ime u svojoj drugoj zemlji.

Aynalı Çarşı - čarobno mjesto za svakog turista

Želite li se vratiti s kakvom zgodnom sitnicom i uspomenom, u Canakkaleu se ne smije zaobići, u doslovnom prijevodu - zrcalnu čaršiju Aynalı Çarşı u ulici Çarşı u centru grada, a koja će najzahtjevnije turiste zadovoljiti izborom svojih suvenira. Ime joj se spominje u narodnim pjesmama, a njezina povijest datira iz vremena vladavine osmanskog sultana Abdula Hamida II u 19. stoljeću. Danas se u njoj može kupiti sve od ručno rađenih šarenih marama, nakita, odjevnih predmeta do keramičkih posuda, kozmetike i još svačega, a sve po vrlo prihvatljivim cijenama (za velikog trojanskog konja izdvojit ćete 100 turskih lira, odnosno 25,92 kune). Trgovci su vrlo ljubazni, veseli i gostoljubivi (sporazumjet ćete se čak i ako ne govorite turski), a toplina i srdačnost osjećaju se na svakom koraku.

Tržnica Aynalı Çarşı (Canakkale) Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Privatni album

Drevni grad Asos (Behramkale) i Atenin hram ostavljaju bez daha

Samo 87 kilometara od Canakkalea, sat vremena vožnje, udaljen je čudesan drevni grad Asos. Do arheološkog nalazišta, koje se nalazi na 235 metara visokoj litici iznad mora, dolazi se nakon strmog uspona kroz Behramkale, mirno i pitoreskno mjesto puno kuća sagrađenih od sivog vulkanskog kamena te s mnoštvom štandova koji nude sve od suvenira, nakita, odjeće do začina (poput origana, mažurana, mente, kadulje, majčine dušice, matičnjaka, a oni obilježavaju tu regiju). Osim toga, načičkano je šarmantnim restorančićima s domaćom ponudom hrane i pansionima. Prava je oaza za uživanje - za sva čula. Ovo mjesto malo će koga ostaviti ravnodušnim, osobito kad se stigne na vrh, odakle puca pogled na okolne planine, more i obližnji grčki otok Lezbos.

  • +3
Asos (Behramkale) Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Privatni album

Na padinama Asosa (osnovan u 4. stoljeću prije nove ere), najpoznatijeg po hramu božice Atene, nalaze se ostaci amfiteatra koji je mogao primiti 5000 posjetitelja. Jedan od najpoznatijih stanovnika antičkog Asosa bio je Aristotel - nakon što je napustio Platonovu akademiju u Ateni preselio se u to mjesto te došao na čelo skupine filozofa. Od 334. do 241. godine prije nove ere Asos je bio pod vladavinom Aleksandra Velikog.

Atenin hram Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Privatni album

Troja - vrhunac posjeta pokrajini Canakkale

Jeste li znali da najpoznatiji grad u povijesti grčke mitologije zapravo uopće nije u Grčkoj? Nalazi se u pokrajini Canakkale i nađete li se ondje, ne smijete zaobići Troju. Grk Homer ju je u 8. stoljeću prije Krista učinio slavnom u svojim epovima 'Ilijada' i 'Odiseja', a priča o jednom od najvažnijih drevnih gradova u povijesti, razorenom nakon desetogodišnjeg rata, stoljećima inspirira pjesnike, književnike i ostale umjetnike. Nije ništa manje privlačna povjesničarima i arheolozima, kao ni brojnim turistima. Otkrio ju je u 19. stoljeću njemački arheolog Heinrich Schliemann, a nalazi se na popisu svjetske baštine UNESCO-a od 1998. godine. Svaki zaljubljenik u antičku povijest i epove o bitkama hodajući tim impozantnim lokalitetom (koji osim arheoloških iskopina, zidova i amfiteatra obiluje vjevericama i stablima makedonskog hrasta, Quercus trojana) i gledajući u ostatke nalazišta može zamisliti kako je nekoć ondje izgledao život. Tada je postojao grad s površinom od 270.000 četvornih metara, a u njemu živjelo i do 10.000 ljudi.

  • +8
Troja Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Privatni album

Galipolje - jedan od najposjećenijih nacionalnih parkova na svijetu

Od Canakkalea do Galipolja treba pola sata ploviti brodom. Ondje se odvila najkrvavija bitka Prvog svjetskog rata 1915. godine te je grad učinila poznatim u cijelom svijetu. U borbama je poginulo više od 130.000 vojnika, od toga 87.000 boraca nekadašnjeg Osmanskog Carstva. Sile Antante, koju su činile Engleska, Francuska i Rusija, u zajedničkoj akciji pokušale su zauzeti turski tjesnac, odnosno odsjeći Carigrad, čime bi bio izložen bombardiranju. Pomorski napad 18. ožujka 1915. godine nije uspio zbog postavljenih mina, a taj se datum kao praznik obilježava u Canakkaleu. Ishod je natjerao članice Antante na iskrcavanje vojnika na poluotok Galipolje. U bitki se Kemal Mustafa pokazao kao vrstan vojskovođa te kasnije postao prvi premijer i predsjednik moderne turske države. Svojoj vojsci, kad joj je ponestalo streljiva, poručio je: 'Ne idemo se boriti nego umrijeti.' (Inače, na jednom kvadratnom metru tog područja pronađeno je pet tisuća metaka.) Mustafu su sunarodnjaci prozvali Ataturk, odnosno Otac Turaka.

U bitki na Galipolju australski i novozelandski vojnici prvi su se put borili pod svojim zastavama, a ona im danas predstavlja trenutak odrastanja njihovih nacija i izlaska iz sjene Britanskog Carstva. Mnogima je poznato da je o toj bitki snimljeno nekoliko filmova, od kojih je 'Galipolje', australskog redatelja Petera Weira, zasigurno najpoznatiji. U Nacionalnom parku Galipolje, koji je zbog svoje prošlosti jedan od najposjećenijih u svijetu, ostavljene su utvrđene zidine korištene za obranu, kao i rovovi, groblje i spomenici.

  • +5
Galipolje Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Privatni album

Nevjerojatna kulinarska (i nezaobilazna šoping) avantura

Premda nema onog tko nije čuo za kebab, baklave i burek, nadaleko poznata turska gastronomija nudi puno više od toga. Zato ne čudi da je proglašena jednom od najboljih u svijetu. Čuvena meza, koja mami različitim namirnicama svih boja i mirisa, oborit će s nogu i one najzahtjevnijeg nepca. Kroz svoju dugu povijest Canakkale je ugostio brojne civilizacije pa je odraz tog širokog kulturnog raspona moguće vidjeti u lokalnoj kuhinji. Imali smo priliku isprobati mnoge specijalitete u ponajboljim tamošnjim restoranima s vrhunskim domaćinima. U moru delicija bili su nezaobilazni sir Ezine, načinjen od ovčjeg, kozjeg i kravljeg mlijeka te vode s planine Ida (Kaz Dağı) u Canakkaleu, ayran - osvježavajući napitak od jogurta razrijeđenog vodom i pomiješanog sa soli, antep fıstığı (antepska pistacija), riba (npr. lefer), kofte (najsličnije našim ćevapima), japrak sarma (riža umotana u listove loze) te fırın helva (puding od riže).

Turska kava (jača od one koju je većina navikla piti) važna je stavka za guštanje u toj prekrasnoj zemlji, no čaj je napitak koji se ondje najčešće konzumira. U to su se uvjerili oni koji su pratili turske sapunice, u kojima junaci ispijaju velike količine čaja posluženog u kruškolikim staklenim šalicama (tzv. armuda).

Kad je riječ o kupovini, Canakkale nudi nekoliko šoping centara s najpoznatijim svjetskim i turskim brendovima kao što su Twist, Koton, DeFacto i Mavi. Šareni izlozi pravi su melem za oči šopingholičara. Začini (nana, paprika, origano...) mogu se naći u Migrosu za 16 lira (5 kuna), a mnogi će se oduševiti prirodnim losionima i sapunima od kozjeg mlijeka, ruže te lavande. Tu je i ručno rađena keramika, dio turske tradicije, pa mnogi ne mogu odoljeti keramičkim posudama. Turska je bila i ostala raj za mnoge stvari, pa i šoping, jer je relativno jeftin u usporedbi s drugim zemljama i nudi doslovno sve standarde kvalitete proizvoda.

Prilog je nastao zahvaljujući suradnji s Turkish Airlinesom, Kancelarijom za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u Beogradu te Agencijom za promociju i razvoj turizma (TGA).