PO POVOLJNIM CIJENAMA

Što posjetiti i gdje jesti: 10 dana u Andaluziji, regiji tapasa, pješčanih plaža i finog vina

26.08.2023 u 20:41

Bionic
Reading

Nedavno smo spakirali kofere i krenuli prema nevjerojatnoj Andaluziji, španjolskoj regiji tapasa, flamenka, pješčanih plaža, finog vina i puno sunca! Karte smo rezervirali tri mjeseca ranije, direktnu liniju Zagreb - Malaga, kako bismo osigurali što bolju cijenu

Već na aerodromu me iznimno razveselilo to što je avion bio pun, na što je stjuardesa prokomentirala kako je navedena linija jedna od najuspješnijih iz Zagreba, što znači da ostaje u budućnosti! Pokušat ću u sljedeća dva teksta sumirati naših 10 dana kako bi vam bilo što lakše samostalno organizirati putovanje u Andaluziju te odgovoriti na neka od najčešćih pitanja – što posjetiti, gdje jesti i slično.

Prvi korak u organizaciji roadtripa bila je nabava automobila - našeg vjernog četverokotačnog suputnika za cijelo putovanje. Uspjeli smo proći doista povoljno, 50 eura za 10 dana. Kako je cifra doista niska, morala sam objaviti screenshotove na profilu za sve koji mi nisu vjerovali, ali formula je prilično jednostavna – rezervirati što ranije moguće i ne ići u srcu sezone. Roadtrip nam je oduvijek bio jedan od najdražih načina putovanja, tako nam je i ovaj put omogućio da istražujemo Andaluziju u vlastitom ritmu i zaustavimo se kad god nam srce poželi.

  • +5
Andaluzija Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Sandra Petrač

Naša prva destinacija: Malaga! Grad koji je stvoren za početak andaluzijske avanture taman vas pripremi za ono što vas očekuje, a nas je oduševio svojom kombinacijom modernog šarma i tradicionalnog duha. Prošetali smo se centrom grada, kroz šarene ulice, probali okus sladoleda malaga u Casa Miri, uživali u opuštajućim trenucima na pješčanim plažama i, naravno, nismo propustili priliku da kušamo autentične tapase na lokalnoj tržnici – Mercado Central. Pohitali smo i u El Pimpi, jedan od najpoznatijih tapas barova u gradu, čiji je vlasnik Antonio Banderas, gdje smo se prepustili mnoštvu okusa - od sočnih plavih škampi do hrskavih patatas bravas. Na listu što posjetiti svakako dodajte Muzej Pabla Picassa, jer je Malaga njegov rodni grad, te katedralu koja nosi zanimljiv nadimak - 'jednoruka žena'.

Kada smo govorili da krećemo prema Andaluziji, svaka preporuka uključivala je Rondu kao mjesto koje obvezno moramo posjetiti. Nakon dana provedenog ondje, iskreno, bili su u pravu. Posjet započnite šetnjom kroz cvijećem okupan park Alamedo del Tajo, s kojeg se pruža prekrasan pogled na okolni kraj. Uz glazbu uličnih svirača, nastavite prema terasi hotela Parador, gdje ćete vidjeti najpoznatiji simbol Ronde, kameni most Pueblo Nuevo, koji premošćuje klanac od 100 metara dubine. Za ručak odaberite jedan od lokalnih restorana (preporuka za Tropicanu!), iz čije ponude degustirajte lokalnu poslasticu – volovski rep, kuhan na laganoj vatri u crvenom vinu, kako bi meso bilo sočno. Rep je, prema pričama, omiljeno jelo matadora, čiji je dom Plaza de Toros, najstarije mjesto u Španjolskoj za borbu bikova. Osim ove prilično upitne tradicije, Arena, koja može primiti čak 5000 ljudi, ujedno je muzej. Ulaz koštadevet eura, a unutra možete saznati više o borbama s bikovima te Franciscu i Pedru Romeru, jednim od najpoznatijih boraca u Španjolskoj.

Putovanje smo nastavili prema Sevilli, srcu andaluzijske kulture. Grad prepun strasti, flamenka i neodoljive hrane. Prvi dan smo obišli Plaza Espanu, vjerojatno najpoznatiju lokaciju Seville, na kojoj su snimani mnogi filmovi. Ondje možete iznajmiti brod za šest eura te je vidjeti iz skroz drugog kuta. U raspored svakako dodajte lokacije kao što su Park Maria Luisa, šetnicu uz rijeku koja će vas dovesti do kule Torre del Oro i mosta Triane, koji je dobio ime po istoimenoj tržnici i kvartu, poznatom po šarenim pločicama. Nismo mogli odoljeti ni posjetu Real Alcazaru, impozantnoj palači koja nas je ostavila bez daha svojom arhitekturom i vrtovima. Za posjet planirajte barem tri do četiri sata i nikako ne zaboravite rezervirati kate online. Večer završite uz taktove flamenka u jednom od centara za kulturu i zalaskom sunca na vrhu najveće drvene konstrukcije na svijetu – tzv. Las Setasa.

Dragi moji putnici, ovo je samo početak naše avanture. Putovanje se nastavlja, a za više informacija o smještaju, gdje parkirati, hrani, bacite oko na profil take.you.to na Instagramu. Vidimo se na jednom od sljedećih odredišta – Cordobi i Granadi!