TURISTIČKE ATRAKCIJE

Staza ljubavi u Cinque Terre opet otvorena, ali novo vrijeme donosi nova pravila

21.08.2023 u 09:08

Bionic
Reading

Cinque Terre je jedna od najvećih talijanskih turističkih atrakcija, makar se trendovi mijenjaju živopisna sela na obali Ligurskog mora magnet su tisućama turista. Sada se nakon više od desetljeća vraća omiljeni sadržaj na tom području, šetnica koja uz obalu povezuje tamošnje gradiće, poznata kao Via dell’amore, ili Staza ljubavi.

Godinama je trajala obnova te šetnice, no tamošnje turističke vlasti odlučile su puhati na hladno da izbjegnu lavinu posjetitelja koje ovih godina - ako ćemo se zadržati na talijanskim primjerima - doživljava Amalfijska obala. Zato su u skladu s novim turističkim vremenima i u želji da osiguraju nešto odgovorniji turizam i odnos prema protoru nametnuli pravila kojima će sigurno spriječiti masovnost. Budu li se i domaćini toga pridržavali.

Via dell'Amore je mali dio mreže šetnica i planinarskih staza u Cinque Terre koje su oduvijek bile vrlo popularan oblik obilaženja te regije, inače lokaliteta s UNESCO-ovog popisa svjetske baštine. Sama ta dionica, koja povezuje Riomaggiore i Manarolu, duga je manje od kilometra i probijena je početkom tridesetih godina prošlog stoljeća. No, staza je zatvorena 2012. zbog odrona koji je jako oštetio stazu i učinio je nesigurnom da bi ostala otvorena. Nakon dugih i intenzivnih konzervatorskih radova, sada je napokon otvoren mali dio dug oko 170 metara koji je priječio prolazak između dvaju najpoznatijih sela u Cinque Terre. Doduše, moglo se proći zaobilaznim putem, ali to nije to.

No, tamošnje vlasti idu polako. Odlučili su otvoriti Via dell’Amore zasad samo privremeno, kao dio tromjesečne probe kako bi vidjeli u kojem će se smjeru sve skupa kretati. Jasno, pokaže li se uspješnim, probno razdoblje će biti produženo. Krajnji cilj je okretanje održivom turizmu na području koje je dosad bilo iznimno posjećeno, jer su svi željeli vidjeti priobalne gradiće Riomaggiore, Manarolu, Cornigliu, Vernazzu i Monterosso.

'Via dell'Amore je dragulj naše regije, a ne samo onih koji je posjećuju', ključna je rečenica koju je na konferenciji za novinare izrekao predsjednik regije Ligurije Giovanni Toti.

Ključna promjena u odnosu na stanje prije 2012. tiče se dostupnosti staze. Naime, ona je nekad bila potpuno otvorena i besplatna. Sada će svatko tko se želi tuda prošetati morati kupiti ulaznicu od pet eura, i to isključivo online za određeno vrijeme, odnosno za neki od vremenskih slotova svakih pola sata. Eksperimentalno razdoblje traje do 30. rujna, a staza će biti otvorena od 9 do 19 sati, nakon čega nastupa večernje radno vrijeme, ali samo do 21.30. Na svakih pola sata bit će dozvoljen ulazak 30 posjetitelja, što bi za dvadeset dostupnih termina (ne računajući večernje) značilo da stazom dnevno može proći samo 600 ljudi.

U pola sata, osim šetnje uz Ligursko more, posjetitelji će od vodiča moći čuti priču o stazi, od njezine gradnje kao dijela razvoja željeznice u toj regiji, do najnovije obnove cijelog pravca (dakle, ne samo saniranja odrona) koja je dosad koštala više od 20 milijuna eura. Potpuna obnova bit će gotova u srpnju 2024., a počela je 2021. kad su helikopterima na stijene iznad staze prebacili radnike koji su osigurali stijene od odrona. Osim postavljanja barijera protiv pada stijena uređen je i tunel kojim je pojačana podzemna sigurnost staze. Također, uz obalu je napravljen i lukobran koji treba spriječiti udare valove i eroziju obale. Posađeno je i skoro devet tisuća biljaka kako bi se obnovio prirodni izgled okoliša staze. Jasno, uvedeno je i nešto moderne tehnologije, recimo sustav promatranja svih potencijalnih pomicanja kamenja kako bi se alarm na vrijeme oglasio.

Via dell'Amore prolazi na tridesetak metara iznad mora i dio je staze Sentiero Azzurro (Plava staza) duge oko 20 kilometara koja povezuje svih pet gradića. Jasno, nije građena kao turistička atrakcija, nego kao trasa željeznice koja je povezivala sve gradiće u Cinque Terre. Plava staza najlakša je od svih 48 pravaca u toj regiji, a baš Via dell'Amore pokazala se najvećim magnetom zbog svoje fotogeničnosti. Prije zatvaranja 2012., Stazu ljubavi obilazilo je, kako se procjenjuje, nevjerojatnih 870 tisuća ljudi. Za usporedbu, svih pet gradića ili sela u Cinque Terre ukupno imaju oko četiri tisuće stanovnika. Cijelu regiju posjećuje 2,4 milijuna turista godišnje.

Nije onda čudno što lokalne vlasti pokušavaju sve svesti u održivije okvire, a Staza ljubavi mogla bi biti odličan test. Osim navedenih mjera, sav marketing usmjeren je na čistoću prostora, profesionalno vođene planinarske ture, vinski turizam, umjetničke izložbe, dolaske izvan glavne sezone... Sve, samo da rijeku posjetitelja odmaknu od Plave staze i rasprše je po drugim dijelovima popularne regije.