POTPUNO PRIRODNO

Ovako ćete se najlakše riješiti kamenca u domu

13.09.2015 u 11:59

Bionic
Reading

Čišćenje doma neizbježan je posao koji nas čeka češće nego što bismo htjeli, ali ako se već primate posla, koristite prirodne načine. Tvrdokorni kamenac može nas doslovce izludjeti, ali malo octa i limuna čini čuda

Perilica posuđa i rublja

Ako redovito ne čistite perilicu, nećete imati samo problem s kamencem, već posuđe ili odjeća neće biti čisti. Kada već budete odlučili 'zavrtjeti' jedno prazno pranje perilice, usipajte običan ocat i limunov sok. To će pomoći da se riješite naslaga kamenca, a i zbog limuna će unutrašnjost lijepo mirisati.

Kuhalo za vodu

Budući da ima prostor za vodu, ovo je čišćenje vrlo jednostavno. Ulijte ocat ili limunov sok pa pustite da odstoji oko pola sata. Zatim dodajte vode do vrha i uključite da lagano zakuha. Izlijte tekućinu i operite. Kuhalo isperite nekoliko puta tekućom vodom da se isperu ostaci nečistoća, ali i octa ili limuna.

Slavine

Ovo je mnogima mrska procedura čišćenja jer treba malo više vremena. Za početak, navoj s filterom stavite u čašu s vodom i octom pa pustite neka se kamenac otapa. Poslije samo dobro isperite i vratite. Imate li slavinu kod koje se to ne može skinuti, a neke od njih imaju specijalne ključiće za skidanje, isprobajte trik s balonom. Napunite ga vodom i octom, prevucite preko slavine i pustite preko noći. Ujutro uklonite balon i pustite jaki mlaz vode da se sve ispere. Oko slavina ili na dnu, uz sudoper možete se poslužiti ručnikom umočenim u mješavinu octa i vode pa pustite odstoji i napravi svoje. Često se na spojevima umivaonika ili sudopera i slavine nakuplja prljavština s kamencem, a tu možete staviti vatu natopljenu istom mješavinom.

Pločice

Keramika, posebno ona u kupaonicama i na mjestima koja se često moče vodom, također se mogu oprati na prirodan način uz pomoć limunova soka i octa. Jedan od načina je da složite emulziju s vodom pa stavite u bočicu s raspršivačem. Koristite kao bilo koje drugo sredstvo za čišćenje. Ona najgora mjesta možete na pola sata prekriti manjim komadima vate u octu, ali ne prevelikim jer se neće zadržati na pločicama.

Zahodska školjka

Možete ju dezinficirati i oprati kamenac također s octom. Imate li dijelova na kojima se nakupilo kamenca, a to se zna dogoditi kada je vodokotlić neispravan pa po malo otpušta vodu. Na te dijelove također stavite komad vate natopljen octom i pustite da djeluje oko pola sata.