zbunjujući simptomi

Ambrozija i(li) korona: Otežano dišete, kašljete ili ne osjećate mirise? Masku obavezno navucite...

31.07.2020 u 15:11

Bionic
Reading

S obzirom na to da koronavirus napada dišni sustav, neki od simptoma zaraze slični su simptomima prehlade ili gripe, a na popisu znakova koji mogu ukazivati na Covid-19 nalaze se i neki rjeđi simptomi koji znaju biti čak i bizarni. Kolovoz je mjesec najintenzivnije cvatnje ambrozije, a njena pelud stvarat će probleme za oko 30 posto građana Hrvatske. Simptomi alergije su brojni, a neki vas mogu i dovesti u zabludu da vas je pogodila najeksponiranija bolest današnjice

Gubitak osjeta mirisa

Ovaj neobični simptom nedavno je dodan popisu najvažnijih znakova koji ukazuju na Covid-19. Pojaviti se može bez ikakvog prethodnog upozorenja, pa čak i bez začepljenja nosa. Prevladava najvjerojatnije u blagim ili umjerenim slučajevima i ima tendenciju pojavljivati se na početku bolesti, a možda je čak i jedan od prvih znakova.

'Anosmija je posebno uočena kod pacijenata koji su pozitivno testirani na koronavirus bez ikakvih drugih simptoma', navodi Američka akademija za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata.

Međutim bilo koji respiratorni virus, poput prehlade ili gripe, privremeno utječe na miris i okus, a u rijetkim slučajevima gubitak može biti trajan.

No za gubitak osjeta mirisa ne mora vam se virus nastaniti u dišni sustav, jer iste probleme može izazvati i pelud ambrozije. Smanjenje ili čak potpuni nestanak osjeta njuha jedan je od znakova alergijske bolesti gornjeg dijela dišnog sustava, kao i grlobolja, koja se također nalazi na popisu uobičajenih simptoma Covida.

Ostali simptomi alergijske bolesti gornjeg dijela dišnog sustava mogu biti otečenost nosne sluznice uz otežano disanje na nos, pojačana sekrecija iz nosa, svrbež nosa, kihanje, svrbež i suzenje očiju, svrbež zvukovoda i svrbež nepca.

Osjećaj težine ili pritiska u prsima, težeg disanja ili gušenja

Kratak dah obično nije rani simptom Covida-19, ali je najozbiljniji i, uz vrućicu i kašalj, jedan od glavnih pokazatelja. Može se pojaviti i samostalno, bez kašlja. Osjetite li pritisak na prsima i niste u mogućnosti disati dovoljno duboko kako bi se pluća napunila zrakom, trebate odmah zvati liječnika ili hitnu pomoć.

No uzrok ovome ne mora biti koronavirus, jer isti su simptomi vrlo česti i kod alergijske bolesti donjih dišnih putova.

Iscrpljujući kašalj

Kašalj je jedan od uobičajenih simptoma Covida-19, ali ne svaki kašalj, nego onaj naporan i iscrpljujući kašalj koji se osjeća duboko u prsima. Dolazi iz prsne kosti i osjeća se kao da su bronhijalne cijevi upaljene ili iritirane.

I kašalj uzrokovan alergijom može jako iscrpiti, ali za razliku od onog koji ukazuje na Covid-19, alergijski je kašalj podražajni. Javlja se češće noću i suh je.

Kašalj je karakterističan i za gripu i prehladu, ali kod Covida se može očekivati pojačavanje simptoma u trenutku u kojem bi oni kod gripe ili obične gripe već počeli slabiti. Simptomi alergije traju znatno duže nego što je to kod uobičajenih infekcija dišnih putova, ili se ponavljaju, što također može dovesti u zabludu da je riječ o Covidu. Dvojbu je moguće riješiti primjenom odgovarajućih lijekova za alergiju.

Važna razlika između alergije i infekcije dišnih putova je i povišena tjelesna temperatura, a koja obično prati infekciju dišnih putova, ali ne i alergije.

Teže podnošenje napora i iscrpljujući umor

Simptom alergijske bolesti donjih dišnih putova može biti i teže podnošenje napora, a iscrpljujući umor uobičajeni je simptom Covida. Kod nekih ljudi krajnji umor može biti rani pokazatelj zaraze novim koronavirusom. Prema izvještaju WHO-a, od gotovo šest tisuća laboratorijski potvrđenih slučajeva, gotovo 40 posto pacijenata osjetilo je ovaj umor.

No nisu samo virusi i alergeni pokretači ovih simptoma, pogotovo onih u donjem dijelu respiratornog sustava. To mogu biti i fizički napor, emocionalni stres, izlaganje hladnom zraku, visok stupanj vlage u zraku, duhanski dim ili boravak u prašnjavom prostoru.

Ružičasto oko ili konjuktivitis

Neka su istraživanja pokazala prisutnost konjuktivitisa ili ružičastog oka u jedan do tri posto oboljelih od Covida-19. Ovo nije uobičajen pokazatelj te bolesti, ali bi moglo biti dodatni signal da se javite svom liječniku, osobito ako imate i druge simptome, poput vrućice, kašlja i kratkog daha.

Međutim crvenilo, svrbež i pečenje očiju može izazvati i alergija, osobito ona na ambroziju. Iako ne mora nužno značiti da je riječ o konjuktivitisu, sezonska alergija može ga potaknuti kod osoba koje pate od cjelogodišnjeg alergijskog rinitisa i/ili konjuktivitisa, koji je ipak puno rjeđi.

Problemi s nosom

Začepljenje nosa osjetilo je prema nekim istraživanjima oko pet posto zaraženih koronavirusom, a iako pojava nije toliko česta, začepljeni nos je uvršten na listu uobičajenih simptoma i uz neke druge simptome može liječnicima ukazati na pojačani oprez od Covida.

Otežano disanje međutim može biti i posljedica alergije, jer osim pojačane sekrecije iz nosa, alergeni mogu uzrokovati otečenost nosne sluznice.

Kako si pomoći kod alergije na ambroziju i peludi

Jedna biljka ambrozije sadrži oko 200 cvjetova i proizvodi do osam milijuna peludnih zrnaca koji se šire oko kilometar uokrug biljke. Može se prenositi na udaljenost i do 100 kilometara, a alergijske se reakcije mogu pojaviti već pri koncentraciji od 20 do 30 peludnih zrnaca u kubičnom metru zraka.

Ako ste alergični na ambroziju, socijalno distanciranje neće vam pomoći, ali situaciju vam prilikom izlazaka iz kuće može olakšati nošenje maske. Ured za zdravstvo Grada Zagreba za osobe alergične na pelud ima još neke savjete koji bi mogli pomoći:

  • Za vrijeme sezone cvatnje ambrozije zatvorite prozore stana ili kuće, a isto tako prozore automobila tijekom putovanja.
  • Izbjegavajte prijepodnevno provjetravanje prostorija, kada je najviša koncentracija peludi.
  • Ne sušite rublje na zraku u vrijeme visokih koncentracija peludi.
  • Izbjegavajte odlazak u prirodu za vrijeme sunčanog i vjetrovitog vremena.
  • Četkajte i perite kućne ljubimce jer oni također skupljaju pelud.
  • Za odlazak u prirodu izaberite dan nakon kiše jer su tada najniže koncentracije peludi u zraku.
  • Nakon boravka na otvorenom prostoru pri povratku kući operite ruke, istuširajte se, operite kosu i presvucite odjeću kako biste spriječili unošenje peludi u prostor u kojem boravite.
  • Nosite zaštitnu masku prilikom izlaska iz kuće ako je to neophodno za vrijeme suhih i vjetrovitih dana.
  • Izbjegavajte pušenje, sprejeve protiv insekata i slične iritanse jer pojačavaju simptome alergije.
  • Redovito uzimajte terapiju koju vam je propisao liječnik.