nedostatak energije

Osjećate se iscrpljeno? Ove male promjene u navikama osigurat će vam znatno više energije tijekom dana

12.03.2023 u 08:44

Bionic
Reading

Nedostatak energije i osjećaj iscrpljenosti česta su pojava u današnjem svijetu, no postoji nekoliko jednostavnih načina da si tijekom svakog dana osigurate malo više osjećaja snage i svježine

Imati više energije tijekom dana sve je veća potreba mnogih prezaposlenih pojedinaca koji balansiraju između zahtjevnih zadataka na poslu i obiteljskog života. Ubrzan tempo uzrokuje dodatno opterećenje koje može izazvati osjećaj preplavljenosti i kroničnog nedostatka energije nužne za sve dnevne izazove.

Čudotvorno rješenje za ovaj problem još uvijek nije pronađeno, ali zato je Maria Kindelan, nutricionistica i energetska trenerica, u svojoj knjizi 'Come para comerte el mundo' detektirala osam malih promjena koje svakodnevno možete unijeti u svoj život da biste raspolagali s više energije.

Ustajanje bez osjećaja žurbe

Ustajanje uz bučan alarm i pomisao da nekamo kasnite i prije nego što je dan počeo vrlo su stresni za organizam. Ustati prije svih ukućana i popiti jutarnju kavu u miru i samoći ili barem naviti alarm nekoliko minuta ranije kako biste ustali s osjećajem smirenosti - to čini ogromnu razliku.

Ako ste jedan od mnogobrojnih ljubitelja snoozea, postupka odgode alarma za pet ili više minuta, imajte u vidu to da svaki idući put kada alarm zazvoni tijelo proizvodi dodatne količine kortizola, hormona stresa.

Napravite popis negativnih navika

U posljednje vrijeme sve češće čitamo o tehnikama osobnog razvoja, poput zapisivanja svega na čemu smo zahvalni ili suočavanja s negativnim mislima tako što ih stavimo na papir, no Kindelan donosi novi prijedlog.

Naime predlaže zapisivanje negativnih navika! Tajna je u tome što većinu negativnih navika zadržavamo kao svakodnevne obrasce ponašanja jer smo ih, u najvećoj mjeri, nesvjesni. Osim što ih vrijedi zapisati, važno je ponuditi njihovu alternativu.

'Kao negativnu naviku zapisala sam spavanje kraće od sedam sati, a kao alternativu navela ranije vrijeme večere te ostavljanje dijela posla za iduće jutro kako u krevet ne bih nosila zadatke koji će me dugo držati budnom', pojasnila je autorica.

Priuštite si zdraviji ručak

Za vrijeme radnog dana većina nema dovoljno vremena da bi si priuštila kvalitetan ručak te pribjegava jednostavnim rješenjima poput brzih obroka ili, u nešto zdravijoj varijanti, raznim salatama.

No ništa od toga ne može zamijeniti kvalitetan topli obrok koji sadrži zdrave namirnice, poput povrća, ribe ili grahorica bogatih proteinima, ključnima za obnovu potrošene energije.

Provedite 20 minuta na otvorenom

Psiholog Richard Ryan tvrdi da je 20 minuta dnevno provedenih na otvorenom dovoljno da se vrate vitalnost i osjećaj povećane energije. Svoju teoriju dokazao je istraživanjem u kojem je 500 studenata tijekom radnog dana uzimalo 20-minutne pauze i provodilo ih na svježem zraku, a utvrdili su da bi se nakon toga osjećali svježije i energičnije.

Pravilo odmora nakon 20 sati

Priprema tijela na odmor ključna je za kvalitetan san o kojem ponajviše ovisi količina energije kojom raspolažemo u narednom danu. Preporuka je postupno opuštanje tijela i uma tako što ćete nakon 20 sati prekinuti sa svim obavezama i posvetiti se umirujućim aktivnostima.

Ograničite vrijeme provedeno na društvenim mrežama

Ne morate otići toliko daleko da ugasite profile na društvenim mrežama ili da u potpunosti ukinete odlaske u online svijet, već samo da planirate kada i koliko vremena ćete provesti na njima.

Posebno je korisno maknuti mobitel barem pola sata prije odlaska na spavanje i tako pripremiti mozak da lakše utone u san. Uostalom, stalna opterećenost ekranima dokazano uzrokuje mentalnu iscrpljenost i nedostatak energije pa je smanjenje vremena provedenog na društvenim mrežama ujedno najbrži način da dođete do više energije.

Pripazite na uravnoteženost obroka

Lagani obroci mogu pružiti osjećaj da se brinete o sebi jer izbjegavate šećere i masnoće, ali ako ne pripazite na razinu njihove hranjivosti, možete patiti od osjećaja gladi i nedostatka energije.

Uz to, forsiranje pretjerano laganih obroka može dovesti do kasnijeg prejedanja, čime dolazi do dvostruke štete.

Stoga pripazite da u svoje zdrave obroke uvrstite hranjive namirnice poput kvinoje, heljde, tjestenine ili smeđe riže, odnosno namirnice koje sadrže visok udio bjelančevina.

Osvijestite to kada imate najviše energije u danu

Ako ste izrazito jutarnji ili noćni tip osobe, svakako to uzmite u obzir prilikom organizacije dana. Ako više energije imate ujutro, iskoristite je za najzahtjevnije obaveze, tako da vam za kasnije poslijepodne i večer ostanu one koje iziskuju manji napor.

Isto tako, ako ujutro ne funkcionirate ni približno kao nakon podneva, krenite s manje zahtjevnim obavezama pa one izazovnije rješavajte u periodu u kojem imate više energije.