višak kilograma

Možda o tome ne razmišljate, ali debljate se zbog ove tri navike

25.02.2023 u 11:48

Bionic
Reading

U novoj studiji znanstvenici su detektirali tri prehrambene navike koje će najvjerojatnije dovesti do nakupljanja viška kilograma

Možda ste svjesni činjenice da postoje prehrambene navike koje vam mogu pomoći da smršavite na zdrav i održiv način. To uključuje smišljanje plana obroka koji zadovoljava sve potrebe te pridavanje više pažnje svakodnevnim navikama. S druge strane postoje i navike vezane uz hranu kojima se možda prepuštate, bili toga svjesni ili ne, a koje zapravo mogu dovesti do debljanja. Zapravo, nova je studija identificirala tri prehrambene navike koje mogu učiniti upravo to.

U studiji koju je objavio Nature Food, 35 sudionika, koji su bili između 18 i 50 godina i održavali su težinu šest mjeseci, zamoljeni su da jedu različite dnevne menije. Neki pojedinci jeli su minimalno prerađene obroke, a koji su uključivali različite razine ugljikohidrata i masti. Drugi su jeli obroke koji su sadržavali i minimalno prerađenu i ultraprerađenu hranu s umjerenom razinom ugljikohidrata i masti. Oslanjajući se na iste tjedne jelovnike u razdoblju od dva tjedna, zatim su prešli na drugi jelovnik na također dva tjedna. Tijekom istraživanja bilo im je dopušteno i poticalo ih se da jedu koliko žele, piše Eat This, Not That.

Znanstvenici su prikupili i ostale podatke te su zabilježili koliko brzo sudionici jedu, energetsku gustoću i sadržaj proteina u hrani, kao i koliko se ona sastoji od namirnica s visokim udjelom masti, natrija, šećera ili ugljikohidrata. Rezultati su pokazali da su, unatoč razlikama u prehrani, sudionici koji su brže jeli te unosili kaloričnu hranu i konzumirali priličan udio vrlo ukusne hrane (one s visokim udjelom masti, natrija, šećera ili ugljikohidrata) također imali veći unos energije (tj. uneseno više kalorija), što može dovesti do debljanja.

'Ova saznanja potvrđuju neke stvari koje već znamo o hiperukusnoj hrani (HPF)', kaže registrirana dijetetičarka Johna Burdeos za Eat This, Not That. 'Hiperukusna hrana obično je prepuna ugljikohidrata, masti i natrija ili šećera. Takve namirnice imaju tendenciju biti energetski bogate, što znači da su prepune kalorija u usporedbi s hranom manje energetske gustoće, ali iste težine', dodaje.

'Porcija sladoleda od jagoda od 100 grama sadrži oko 200 kalorija, a porcija od 100 grama jagoda sadrži samo oko 32 kalorije', navodi Burdeos kao primjer te dodaje: 'Jagode nude i vlakna koja potiču osjećaj sitosti. U biti, osjećali biste se siti dulje vrijeme ako unesete više vlakana.'

'Slično tome, iste kalorije u hrani visoke energetske gustoće u odnosu na hranu niske energetske gustoće mogu drastično varirati u volumenu', dodaje Burdeos. 'Naprimjer, tri šalice običnih kokica imaju otprilike 100 kalorija. Međutim 100 kalorija ima samo jedna šalica čipsa. Pritom kokice nude i vlakna.'

Ako se prehrana sastoji od energetski bogate hrane u manjem volumenu, koja obično nudi malo faktora što utječu na sitost, kao što su vlakna i voda, tendencija je jesti više da biste se osjećali zadovoljni. To će zauzvrat pridonijeti većem unosu kalorija i potencijalnom debljanju ako jedete više od onoga što trošite kalorijski.

Kako bi se izbjegli ovi problemi, Burdeos ima nekoliko prijedloga. 'Svjesnost je prvi i ključni korak ako želite promijeniti svoju prehranu ili donijeti odluke koje će vam poboljšati kvalitetu života', kaže ona. To počinje osvještavanjem izbora - od onoga što kupujete do onoga što pripremate kod kuće ili naručujete u restoranu.

Započnite tako što ćete pogledati etikete s podacima o nutritivnoj vrijednosti i usporediti kalorije, kao i veličinu porcije. Također, razmislite o vlaknima i proteinima koji potiču osjećaj sitosti, kaže Burdeos. 'Hrana s nižim udjelom kalorija/energije i prirodno većim udjelom hranjivih tvari, vode i vlakana uključuje voće i povrće i trebala bi biti uključena u obroke i međuobroke ne samo za regulaciju tjelesne težine, već i za podršku cjelokupnom zdravlju.'

'Razmišljajte tako da su svaki obrok i užina izbor nad kojim imate kontrolu i koji može dovesti do boljeg zdravlja', preporučuje Burdeos.

'Svjesnost je također itekako korisna u trenutku konzumacije', kaže Burdeos. 'Potrebno je oko 20 minuta da se signali sitosti obrade nakon prvog zalogaja. Budite svjesni toga zašto brzo jedete - što bi moglo uzrokovati prejedanje i stoga uzrokovati pretjeran unos kalorija. Mogući razlozi mogu uključivati predugo čekanje da sjednete i jedete ili ste u određenom trenutku 'gladni'. Ili možda bezumno jedete zbog stresa ili tjeskobe. Važno je biti svjestan svojih unutarnjih znakova', ističe.