IDEJA ZA UKUSAN OBROK

Njihova je sezona: Isprobajte ovaj neodoljivi jesenski recept s gljivama lisičarkama

  • Autor: I. B.
  • Zadnja izmjena 29.09.2020 11:50
  • Objavljeno 27.09.2020 u 12:55
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Petr Goskov / Alamy / Alamy / Profimedia

Lisičarke su poznate kao gljive odlične za pripremu brojnih ukusnih jela, a poput šampinjona, poznate su po tome što imaju i visoku nutritivnu vrijednost

Osim bitnim prehrambenim vlaknima, lisičarke su bogate vitaminima A,B i C, antioksidansima i brojnim mineralima poput kalija, kalcija, željeza i cinka. Sezona lisičarki traje od lipnja do studenog, posebice kraj ljeta i jesen (od sredine kolovota do kraja listopada), stoga je idealno vrijeme da ih uključite u svoju prehranu, a navedeno možete učiniti pripremom ukusnih tartleta uz kremu od češnjaka.

Tartleti od lisičarki s kremom od češnjaka

Potrebni sastojci

  • 250 grama lisičarki
  • 2 češnja češnjaka (jedan mljeveni i jedan zgnječeni)
  • Maslac
  • 230 grama prhkog tijesta
  • 5 žlica kiselog vrhnja
  • 1 žumanjak
  • 1 prstohvat muškatnog oraščića u prahu
  • 6 žlica nasjeckanog peršina, sol i papar

PRIPREMA

1.Očistite lisičarke.

2. Zagrijte malo maslaca na tavi i pirjajte lisičarke s jednim mljevenim češnjom češnjaka 3 minute, a zatim ih poslolite i poparite.

3. Zagrijte pećnicu na 180 ° C.

4. Narežite šest listova prhkog tijesta veličine kalupa za tart. Stavite ga u kalupe i izbockajte vilicom.

5. Kremu od češnjaka pripremite u zdjeli miješanjem žumanjka, kiselog vrhnja, muškatnog oraščića i drugih zgnječenih režnjeva češnjaka te ju posolite i popaprite po želji.

6. Dobivenu kremu ravnomjerno rasporedite po dnu tartleta i u pećnici pecite 10 minuta. Nakon što ste ih izvadili iz pećnice, među njima rasporedite prethodno pirjane lisičarke i u pećnici pecite još 10 minuta.

7. Nakon što su gotovi, tartlete posipajte peršinom i poslužite vruće.