PRILOG KOJI SVI VOLE

Planirate raditi zimnicu? Donosimo vam detaljan recept za pripremu ajvara i pinđura

  • Autor: I. B. T.
  • Zadnja izmjena 25.09.2020 12:55
  • Objavljeno 25.09.2020 u 12:55
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Melica73 / Alamy / Alamy / Profimedia

Omiljena zimnica u kućanstvima diljem Balkana zasigurno je ajvar. Ovaj hladan prilog koji se dobiva od mljevene pečene paprike i patlidžana savršen je dodatak roštilju i mesnim jelima, a mnogi ga toliko vole da ga jedu i samog s kruhom. Ako ste i sami ljubitelj ajvara ili njegova srodnika - pinđura, pravo je vrijeme da otiđete u nabavku, zasučete rukave i pripremite vlastitu zimnicu

Domaći ajvar

Sastojci

  • 5 kg očišćene paprike (crvena roga)
  • 2.5 kg oguljenih patlidžana
  • 3 l vode
  • 1 l alkoholnog octa
  • šaka soli
  • 10-15 zrna papra
  • glavica češnjaka
  • 7,5 dl suncokretovog ulja
  • ljute papričice (po želji)

Priprema

1. Očišćene paprike (presječene na pola) i oguljene patlidžane (isječene uzdužno na 4-6 traka) prokuhajte 1 minutu u otopini koja se sastoji od 3 l vode, 1 l alkoholnog octa, šake soli i 10-15 zrna crnog papra.

2. Papriku i patlidžane izvadite, ostavite da se ocijede i ohlade i sameljite iz kroz mlin za meso (manje rupice), zajedno s jednom očišćenom glavicom češnjaka.

3. U velikom dubokom loncu (min. 10 l) ugrijte 7,5 dl suncokretovog ulja i ubacite samljevenu smjesu miješajući bez prestanka.

4. Kad smjesa provri smanjite vatru i pustite da se ajvar krčka na laganoj vatri dok voda ne ishlapi uz konstantno miješanje ( 3-4 h).

5. Pred kraj dodajte sol ovisno o slanoći koju preferirate i ljute sjeckane papričice po želji.

6. Vrući ajvar sipajte u prethodno zagrijane (na 100 stupnjeva) teglice i ostavite ih u pećnici da se potpuno ohlade, barem 6-7 sati.

7. U svaku teglicu naspite malo ulja i dobro je zatvorite poklopcem. Ajvare spremite na hladno i tamno mjesto, a otvorene teglice obavezno držite u hladnjaku.

U slast!

Ajvar

Ajvar

Izvor: Profimedia / Autor: Uros Zunic / Alamy / Alamy / Profimedia

Domaći pinđur

Pinđur potječe iz Makedonije, a razlikuje se od ajvara po tome što se uz paprike radi i od rajčica. Ako niste ljubitelj patlidžana, onda će vam ova opcija puno bolje odgovarati okusom, a proces pripreme vrlo je sličan pripremi ajvara.

Sastojci

  • 5 kg očišćene paprike (crvena roga)
  • 2,5 kg rajčica
  • 4 dl jabučnog octa
  • 3 dl ulja
  • 3-4 žlice soli
  • 2 žlice šećera
  • glavica češnjaka
  • ljute papričice (po želji)

1. Paprike ispecite na roštilju ili u pećnici, ogulite te narežite na sitnije komadiće.

2. Dok se paprike peku, skuhajte u vodi rajčice. Stavite ih vruće u plastičnu vrećicu da se opare kako bi ih lakše ogulili. Nakon što ste ih ogulili, nasjeckajte ih na sitnije komadiće i stavite na ugrijani ulje u lonac te dodajte usitnjeni češnjak.

3. Kad rajčica u potpunosti omekša dodajte nasjeckanu papriku, ocat, sol, šećer i ljute papričice (po želji) te kuhajte oko 1 sat, kako bi ispario višak vode, a pinđur postao gust.

4. Pinđur na isti način kao i ajvar uspite u zagrijane staklenke i pustite da se potpuno ohladi u pećnici. Zatim dodajte na vrh ulje i dobro zatvorite staklenke.

U slast!

Pinđur

Pinđur

Izvor: Profimedia / Autor: Anastasiia Murina / Alamy / Alamy / Profimedia

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!