u tren oka gotova

Brzo i svježe: Ovaj recept za pastu koja miriše na ljeto svi će obožavati

13.07.2025 u 10:48

Bionic
Reading

Tražite li recept za ručak ili večeru koja će biti gotova za pola sata, a svejedno će izgledati i mirisati kao da ste se potrudili satima? Ova tjestenina s cherry rajčicama, bosiljkom i kremastom rikotom pravi je odgovor za vruće ljetne dane

Dok se tjestenina kuha, na tavi se priprema jednostavan, ali aromatičan umak od rajčica, češnjaka i chili pahuljica, a sve se zaokružuje svježim bosiljkom i bogatim slojem sira. Poslužite kao lagani ručak ili večeru, ili uz omiljeno pečeno meso i hrskavu zelenu salatu za potpuni ljetni obrok.

Potrebni sastojci:

  • 1 žličica soli, plus još za kuhanje tjestenine
  • 450 g tjestenine
  • 60 ml maslinovog ulja
  • 4 češnja češnjaka, zgnječena
  • 1 žličica chili pahuljica (po želji)
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • 700 g cherry rajčica
  • 1/4 žličice svježe mljevenog papra
  • 15 g svježeg bosiljka, narezanog na trakice, plus još za posluživanje
  • 50 g svježe naribanog parmezana, plus još za posluživanje
  • 120 g rikote, sobne temperature

Priprema

U velikom loncu zakuhajte vodu, posolite i skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Ocijedite i sačuvajte oko 250 ml vode od kuhanja tjestenine.

Dok se tjestenina kuha, na velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte češnjak i chili te kratko propržite dok ne zamirišu, oko 1 minutu. Umiješajte koncentrat rajčice i pirjajte još 2 minute, dok ne potamni i zgusne se.

Dodajte cherry rajčice, sol i papar pa pržite 3-5 minuta, dok rajčice ne počnu dobivati zlatnu boju i lagano pucati. Dodajte vodu u kojoj se kuhala tjestenina i kuhajte još 5-7 minuta, dok rajčice potpuno ne omekšaju i umak ne postane sočan.

U tavu dodajte kuhane špagete, bosiljak, parmezan pa sve dobro promiješajte. Po potrebi dodajte još malo vode da umak bude kremast.