NEODOLJIVO UKUSNA

Savršena ljetna pita od tikvica: Svatko je može napraviti za 30 minuta

14.07.2025 u 13:40

Bionic
Reading

Tikvice su kraljice ljeta i mnogi ih vole jesti u svim oblicima te su najsretniji kad pronađeu neki novi recept koji još nisu isprobali. Ako ne želite suviše vremena provesti u kuhinji - danas vam donosimo idealan recept s tikvicama

Tikvice su svestrano povrće koje odlično upotpunjava razna jela. Rado ih jedemo u kombinaciji s povrćem, sirom, mesom, voćem. Od jednostavnog priloga do pite, može ih se ukomponirati u slani doručak, užinu za plažu ili brzi ljetni ručak. Ako tražite jednostavno i brzo jelo koje će zadovoljiti sve ukuse, pita s tikvicama je idealno rješenje.

Sastojci:

  • 1 rola lisnatog ili prhkog tijesta
  • 1 tikvica
  • 200 g ricotte
  • 50 g ribanog parmezana
  • 1 jaje
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 190 °C. Tijesto razvucite i stavite u kalup za pite (promjer 24 x 26 cm), premažite uljem ili obložite ga papirom za pečenje. Tikvicu operite i narežite na tanke kolutove. U zdjeli pomiješajte ricottu, jaje, ribani parmezan, prstohvat soli i papra. Smjestu ravnomjerno rasporedite.Tikvice posložite na vrh u krugovima ili slojevima. Pokapajte s malo maslinova ulja. Pecite 25 – 30 minuta dok površina ne dobije zlatnu boju. Čačkalicom provjerite je li pečeno. Ostavite pitu 10-ak minuta prije rezanja i serviranja. Odlična je topla ili hladna, a savršeno se slaže uz jogurt.