nema bacanja

Nikad ljepša: Osam jednostavanih i vrlo efektnih načina da obojate jaja koja su potpuno sigurna za jelo

15.04.2022 u 13:14

Bionic
Reading

Još prošle godine, u korak s popularizacijom trendova iz 2000-ih, veliki procvat doživio je i povratak kratkih topova. Međutim, ove sezone taj trend otišao je korak dalje, a topovi postaju modni komad koji dominira i određuje cijeli stajling. Samo pogledajte spektakularne modele portugalskog brenda koji bilježi sve veći broj obožavatelja

Ukrašavanje jaja jedna je od omiljenih uskrsnih tradicija, ali neke tehnike bojenja jaja uključuju sastojke zbog kojih jaja nisu sigurna za jelo nakon što su ukrašena. Kako nepotrebno bacanje hrane je nešto što je svakako preporučljivo izbjeći, pa radije posegnite za ovim, prirodnim, posve sigurnim metodama bojanja jaja koje uz sve to još i daju sjajne rezultate.

Kada niste sigurni oko metode bojanje i ukrašavanja jaja, ali i hrane općenito, najbolje je slijediti slijedeće pravilo: u procesu ukrašavanja ne koristite ništa što ne biste jeli. Kada je riječ o jajima, sve što se koristi lako može prodrijeti kroz ljusku jaja. Srećom, vrlo je lako napraviti prekrasna obojena jaja koja su lijepa i posve su sigurna da ih kasnije pojedete.

Svaka od ovih metoda bojenja jaja može se koristiti s tvrdo kuhanim jajima, tako da ih možete vratiti u hladnjak te ih kasnije pojesti.

Jaja obojana šlagom

Ova metoda u originalu uključuje bojanje pjenom za brijanje, no zamjenom pjene sa šlagom dobiva se sjajna i jestiva metoda. Dodajte šlag u posudu za pečenje, stavite kapljice tekuće prehrambene boje na površinu i čačkalicom promiješajte tako da dobijete mramorni uzorak. Nakon toga uvaljate jaja u obojani šlag.

Jaja iz Instant Pota

Ako imate multifunkcionalni lonac Instant Pot i šest minuta, imat ćete bez greške obojana jaja jednom od najlakših metoda. Budući da su jedini sastojci voda i boje za hranu, tvrdo kuhana jaja potpuno su sigurna za jelo.

Prirodne boje za jaja

Ne bacajte ljuske luka! Ove sezone okrenite se prirodnim i sigurnim metodama, uz što manje bacanja i rasipanja. Plavo sivu boju dobit ćete gnječenim borovnicama prokuhanim u vodi; prokuhani ljubičasti kupus s dvije žlice octa boja jaja u plavo; za tamniju zelenu nijansu prokuhajte ljubičasti luk dvije šalice vode te dodajte ocat; narančastu boju dat će žuti luk prokuhan u vodi te s dodane dvije žlice octa; kombinacija kave i ocat recept je za smeđu boju, a sok od grožđa s octom jajima daje ljubičastu boju. Kombinacije su doista šarolike i brojne.

Jaja obojana rižom

Ako u smočnici imate običnu suhu rižu, isprobajte ovu metodu: stavite mjericu riže u plastičnu čašu, dodajte nekoliko kapi prehrambene boje, ubacite jaje i lagano protresite.

Mramorna jaja u ulju

Tajna šarenih mramornih uskršnjih jaja krije se u vašem kuhinjskom ormariću. Napravite boju za jaja kombinirajući bijeli ocat i prehrambenu boju. Na kraju umočite obojena jaja u mješavinu biljnog ulja i vode kako biste stvorili lijep, mramorni dizajn.

Jaja obojana prehrambenim bojama

Za jedan od najjednostavnijih načina za bojanje jaja kod kuće potrebna su samo tri sastojka i vrlo je jednostavan. Pomiješajte boje za hranu, ocat i vodu kako biste stvorili vlastite šarene boje za jaja. Umočite obična jaja u dobivenu smjesu (što ih duže ostavite to će poprimiti dublju i snažniju boju), a zatim ih čuvajte u hladnjaku dok ne dođe vrijeme za pripremu ukusnog recepta za uskrsni ručak. Ako želite dobiti određeni uzorak, jaja prije bojanja oblijepite ljepljivom trakom koju ćete kasnije skinuti.

Jaja obojana sodom bikarbonom i octom

Tražite aktivnost kojom ćete djecu zaokupiti dok ste kod kuće? Ova jaja obojana sodom bikarbonom su ujedno i zabavni dječji znanstveni eksperiment. Upotrijebite sodu bikarbonu i ocat kako biste stvorili pjenušavi uzorak na obojenim jajima.

Tie-dye obojana jaja

Ova metoda također je sjajna zabava za najmlađe. Kako biste dobili ovaj pomalo nostalgični uzorak, zamotajte jaja u papirnati ubrus i poprskajte mješavinom octa i prehrambenih boja – vrlo jednostavno, a i djeca mogu pomoći. Nakon bojenja jaja obavezno vratite u hladnjak u roku od dva sata kako biste ih kasnije mogli pojesti.