KORISNI SAVJETI

Isprobajte ove trikove za najukusniju uskrsnu šunku ikad

14.04.2022 u 19:46

Bionic
Reading

Nadolazeće blagdane ne možemo zamisliti bez sočne i slasne šunke, jedne od najomiljenijih delicija na stolu za Uskrs

Šunka se može pripremiti na brojne načine, no da bi što dulje zadržala sočnost, mora biti dobrog okusa i teksture.

Prilikom kupnje mnogi se odluče za svinjski but, no nećete pogriješiti ni ako odaberete podjednako ukusnu svinjsku lopaticu. Ovisno o ukusu, možete birati između dimljene, sušene, usoljene, 'rolane' ili već kuhane šunke, a ako kupite onu zapakiranu i već termički obrađenu, dodatno kuhanje učinit će je još ukusnijom.

Prije nego počnete kuhati šunku isperite je u hladnoj vodi te joj odstranite kožu ako to želite. Bitno je da voda bude hladna te da stavite lonac na umjereni izvor topline kako bi se polako zagrijala. U loncu prelijte šunku vodom tako da bude cijela pokrivena i zatim kuhajte na srednjoj vatri onoliko sati koliko ima kilograma, pa npr. šunku od dva kilograma treba kuhati dva sata i to od trenutka u kojem voda počne ključati.

Vječita dvojba: Treba li dodavati začine?

Vodu u kojoj kuhate šunku nemojte soliti jer je ona obično već slana. Ako želite dodati neke začine, dovoljni će biti list lovora i papar u zrnu. Međutim tajna vrhunskih kuhara je kuhanje šunke u vinu. U tom slučaju trećinu hladne vode u kojoj je kuhate možete zamijeniti bijelim vinom, a okus će biti još bolji.

Šunku nakon kuhanja ostavite u vodi da se ohladi, a kasnije je izlijte. Ohlađenu, čuvajte je u hladnjaku u što većim komadima i omotajte aluminijskom ili plastičnom folijom kako bi održala vlažnost.

Ako ste se pak odlučili za rolanu lopaticu, oprezno skinite mrežicu dok je lopatica još vruća, jer kad se ohladi i ponovno stisne, to više nećete biti u mogućnosti napraviti.

Poslužite šunku uz punjena jaja, mladi luk, pogaču ili pincu i hren. I sretan Uskrs!

Savjet za kraj:

Ako ste se zaželjeli drugačijeg okusa, zašto ovog Uskrsa ne biste pripremili šunku u kruhu? Šunku koju ste skuhali dobro osušite da ne bi smočila tijesto koje ste pripremili. Zamijesite ga od brašna, malo kvasca, soli, mlijeka te malo šećera. Umotajte šunku u tijesto sa svih strana, a ako je velika, pripazite da je tijesto tanje i bez rupa. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 °C otprilike dva sata dok ne porumeni i dok se ravnomjerno ne ispeče.