POMLADITE SE

Nije li ovo najbolji razlog da odmah počnete vježbati?

18.04.2014 u 14:20

Bionic
Reading

Koliko je vježbanje važno za zdravlje, već je dobro poznato, no može li vježbanje zapravo usporiti starenje? Nova studija tvrdi da redovito vježbanje može pomladiti kožu za čak 40 godina

Zaboravite na skupu kozmetiku koja obećava pomlađivanje kože, poručuju znanstvenici u novom istraživanju te ističu kako redovito vježbanje može biti ključ za preokretanje procesa starenja kože. Znanstvenici na Sveučilištu McMaster u Ontariju otkrili su kako ljudi koji su vrlo rano u životu počeli redovito vježbati u kasnijoj životnoj dobi imaju kožu koja je mladolika, piše The New York Times

Studija je započela proučavanjem miševa, a tijekom tog eksperimenta znanstvenici su uočili kako miševima koji nemaju pristup kotaču u kavezu krzno ubrzo postaje tanko, rijetko te brzo opada. Potaknuti tim rezultatima, proširili su studiju na proučavanje promjena na ljudskoj koži uslijed redovite tjelovježbe.

U studiji je sudjelovalo 29 muškaraca i žena u dobi od 20 do 84 godine. Polovica sudionika prakticirala je najmanje tri sata umjerene do snažne tjelesne aktivnosti svakoga tjedna, a druga skupina nije vježbala. Nakon toga svim sudionicima uzeti su uzorci kože s područja stražnjice koja je rijetko izložena oštećenjima od sunca. Znanstvenici su proučavali promjene na ljudskoj koži te su zaključili kako redovita tjelesna aktivnost pomlađuje unutarnji i vanjski dio kože pa izgleda kao u četrdesetogodišnjaka ili čak dvadesetogodišnjaka.

'Skupine su se razlikovale samo po tome što je jedna grupa vježbala, a druga nije. Zapanjujuće je kako sve tjelovježba može mijenjati naše tijelo', izjavio je doktor i voditelj istraživanja Mark Tarnopolsky.