ISTRAŽIVANJE

Nesposobni šefovi uništit će vam srce

  • Autor: A.J.
  • Zadnja izmjena 28.11.2008 19:29
  • Objavljeno 28.11.2008 u 19:29
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Loši ibezobzirni šefovi ne samo da posao mogu učiniti stresnim,već mogu povećati rizik od srčanih oboljenja kod svojih zaposlenika. Švedski znanstvenici otkrili su vezu između lošeg rukovođenja i raznih srčanih bolesti kod više od 3.000 zaposlenih muškarac

Rizik se povećava što muškarac duže radi za istu tvrtku. Naime, manjak podrške na poslu i podcijenjenost često uzrokuju stres, zbog čega se muškarci okreću pušenju, koje potom može izazvati oboljenja srca.

Poražavajuće rezultate dalo je i istraživanje sa Sveučilišta Karolinsk i Stockholm. Znanstvenici su pratili zdravlje zaposlenih muškaraca, starosti između 19 i 70 godina, u razdoblju od deset godina. Tijekom tog vremena zabilježeno je čak 74 slučaja smrtnog srčanog udara ili akutne angine pectoris te smrti od posljedica bolesti ishemije srca.

Svi ispitanici morali su ocijeniti način i stil vođenja tvrtke, koliko njihovi šefovi imaju jasne ciljeve za svoje osoblje, koliko surađuju i koliko dobro komuniciraju.

Ispitanici koji su smatrali da su njihovi šefovi najmanje kompetentni imali su 20 posto više rizika da obole od ozbiljnih srčanih oboljenja. Oni pak koji spadaju u grupu zaposlenika koji dugo rade u istoj tvrtki imali su 64 posto rizika da obole, prenosi BBC.

Rukovoditelji bi trebali zaposlenicima davati jasne ciljeve u radu, kao i dovoljno moći u odnosu na njihove odgovornosti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!