Priprema travnjaka za zimu

Neka vaša trava bude zelenija

24.10.2017 u 09:46

Bionic
Reading

Hoće li ove zime snijeg pokriti vaš travnjak ili će ostati otvoren svim atmosferskim (ne)prilikama, tek ćemo vidjeti. No kako god bilo, jesen je vrlo bitno razdoblje za održavanje travnjaka. Od uklanjanja mahovine do košnje, saznajte što je sve potrebno napraviti kako biste bili ponosni na svoje dvorište

Nakon vrlo suhog ljeta deveti mjesec je donio vrlo obilne oborine, što je dovelo do vrlo intenzivnog bujanja trave, ali i problema, prvenstveno u vidu mahovine i ostalih nepoželjnih biljaka i gljiva na travnjaku. Stoga je prije zime, bila ona sa snijegom, bila bez njega, obavezno napraviti određene radnje.

Za početak, tu je košnja. U proljeće i ljeto, barem do određenih mjeseci prije nego počne suša, travu je potrebno kositi i do jednom tjedno, jer je to vrijeme kada buja cijela priroda, pa i trava. No u ovako kišnoj jeseni ne vrijedi pravilo košnje jednom mjesečno, već se, a to ćete sami odrediti prema svom travnjaku, preporučuje činiti to dva ili tri puta mjesečno i tako do početka prave zime, konstantnih jutarnjih mrazova i prestanka rasta trave.

Kvalitetna kosilica s brzim i oštrim noževima osnovni je alat za održavanje travnjaka i, želite li izazivati zavist susjeda, tu ne smijete štedjeti. Noževi ne smiju biti prenisko, a preporučuje se da se skida dva, tri centimetra trave u jednoj košnji, maksimalno pet centimetara. Znači, ako vam je trava narasla na 15 centimetara, a želite je smanjiti na pet centimetara visine, kosite iz dva ili tri prolaza skidajući po pet ili u idealnom slučaju tri centimetra.

Budući da je u jesen moguća jutarnja rosa, a kako travu nikada nije dobro kositi u podne, najbolje vrijeme za košnju je poslijepodne. Kako su dani sve kraći, a sa zalaskom Sunca se po travi skuplja vlaga, ta će košnja biti sve ranije i ranije. Naime mokru travu nije preporučljivo kositi jer je vlaga spušta, trava se lijepi na noževe i nećete napraviti dobar posao.

Prije dolaska zime i snijega travnjak je potrebno osloboditi i mahovine. Nju je najčešće moguće pronaći oko drveća, sa sjeverne strane, ali i u drugim dijelovima koji su većinu dana u hladu. Mahovinu skidajte grabljama za lišće, a osim toga, možete se pobrinuti i za nisko granje koje baca previše sjene, a nema od njega prevelike koristi.

Nakon toga dobro je poboljšati i cirkulaciju vode po travnjaku kako se ne bi stvarale lokve u kojima trava trune, a mahovina raste. Ovo je čest problem na travnjacima po kojima se puno hoda jer se tako zemlja ispod trave stišće te je sve tvrđa i tvrđa. Najlakši način je 'probušiti' zemlju vilama, na svakih 10-15 centimetara po cijelom travnjaku.

Za kraj je travnjak potrebno i zagnojiti. Nemojte ni u kom slučaju koristiti proljetno gnojivo jer ono potiče rast mekane trave koja nije otporna na mraz. Gnojite isključivo jesenjim gnojivom, koje će ojačati korijen i stabljike trave.

I ne zaboravite, dobra kosilica je najbolji prijatelj vašeg travnjaka. A vrhunske ADK kosilice sa snažnim motorima Briggs & Stratton na jesenskom sniženju možete provjeriti ovdje