Mali kuhinjski čarobnjaci

Uz njih su kuhinjski poslovi dječja igra

18.10.2017 u 13:49

Bionic
Reading

Bez njih se suvremena kuhinja ne može ni zamisliti, a neki od njih su morali proći cijeli put nevjerice da bi napokon svi shvatili kako su ne samo korisni, nego je i hrana koja izlazi iz njih vrlo zdrava

Kuhinjski aparati su moćni strojevi koji ni pod koju cijenu ne smiju doći u dječje ruke, oni su tu da vam pomognu olakšati poslove koji su nekad bili neizrecivo dugački ili komplicirani.

Aparat za kavu

Zaboravite na stare bapske priče kako je dobra kava isključivo ona koja je ručno samljevena i pripremljena u džezvama. Vjerojatno bi bilo najbolje još da ste zrna sami uzgojili, ubrali i osušili.

No tu su aparati za kavu kao spas - odlični mali strojevi koji vam u kratkom vremenu naprave kavu kakvu želite. Bilo da je u pitanju crna turska kava, ona s mlijekom, kapučino ili neka od sto različitih varijacija, aparat će svaku pripremiti baš kako treba!

Za mnoge je ispijanje kave ritual, a u ubrzanom životnom tempu, osim dobre arome, bitna je mogućnost da je kava zgotovljena u svega nekoliko trenutaka. Ne tražimo puno, a aparat to zna.

Mikser

Iako svi mikseri rade istu funkciju, sjeckaju i miksaju namirnice, ovisno o namjeni možete izabrati jedan od tri vrste – samostojeći, štapni ili ručniSamostojeći vam nudi najveću jednostavnost - u njegovu posudu ubacite ono što želite miksati, zatvorite poklopac i izmiksana hrana je tu.

Štapni i ručni pak nude veću autonomiju - možete miksati u bilo kojoj posudi, ali najčešće i oni imaju neku svoju posudu s kojom se najbolje slažu. Ipak, želite li miksati u bilo kojem loncu ili posudi, slobodno to napravite, pripazite samo da hrane ne bi bilo posvuda, a najmanje u posudi. Naravno, štapni je manji od ručnog, manje je snage te je predviđen za manje količine i nezahtjevne zadaće.

Mikseri često imaju i dodatke poput metlice za tučenje jaja, sjeckalice i sličnih nastavaka.

Električne sjeckalice

Miksere koristimo za sitniju, tekuću ili brašnastu hranu koju treba spojiti u homogenu smjesu, a za krupno ili sitno rezanje hrane tu su sjeckalice. Želite li sitno kosani luk, na kolutiće narezanu papriku, ploškice jabuke ili cijelu voćnu salatu, električne sjeckalice su vaš najbolji prijatelj. Umjesto da to traje beskonačno s nožem i daskom za rezanjes koje pola toga ispadne i s kojima će sav sok nestati, sjeckalice zadržavaju sve to lijepo na jednom mjestu, spremno za daljnje kuhanje ili konzumaciju.

Osim standardnih sjeckalica, koje ćete koristiti gotovo svakodnevno, odličnu pomoć pružaju specijalizirane sjeckalice kojima možete pripremati ajvar ili faširati meso. A ako ste išta od toga probali raditi s onim starim ručnim aparatima, ove električne ćete štovati kao božanstva.

Kad smo već kod božanstva, rezači za voće i povrće kojima možete raditi razne oblike, crviće, zvijezde i od hrane napraviti umjetnost imaju samo jedan problem - o njima postanete ovisni i nakon nekog vremena niti jedan vaš obrok više ne izgleda normalno. Upozorili smo vas, nemojte se kasnije žaliti.

Sokovnici i blenderi

Sjeckanje, miksanje voća i povrća, pretvaranje u kašu… neke od tih radnji gore navedeni aparati rade vrlo uspješno, ali ako želite jedan koji ih sve radi odjednom i koji vam za minutu može napraviti najbolji doručak na svijetu, onda morate izabrati njegovo veličanstvo – blender.

Što god ubacili u njega, a namijenjeno je prehrani, blender će vam svojim snažnim noževima samljeti u finu kašu, koju onda možete pojesti, popiti ili pomiješati s čim god poželite, pa i namazati na kruh. Dovoljno je reći da su jedan od doručaka koji mnogi liječnici i nutricionisti hvale izblendane zobene pahuljice, voće i mlijeko ili jogurt.

Ako ne želite kašastu hranu, onda možda volite sokove. Njih možete dobiti direktno iz voća ili povrća, i to vrlo jednostavno i brzo. Sokovnik će odvojiti kruti dio voća ili povrća i ostaviti vam u čaši samo sok. Započnete li dan sokom od rajčice, mrkve ili, na primjer, jabuke, tijelo, ali i um će vam biti zahvalni.

Toster

Znate li onaj osjećaj kad se ujutro probudite, gladni ste i žurite se na posao, onda otkrijete da nemate svježeg kruha, a onaj jučerašnji se osušio i nejestiv je? Nabavite li toster, to više neće biti problem jer će se jučerašnji kruh i dalje sušiti, ali ćete ga vi takvog staviti u toster i pretvoriti u podlogu za najbolji sendvič na svijetu. Uostalom, imate li preklopni toster, zašto ne biste odmah stavili i dodatne sastojke i dobili odličan topli sendvič?

A čekajte samo da otkrijete u kojem je smjeru napredovala tehnologija tostera i da možete podgrijavati kroasane ili baguette, čistiti mrvice u sekundi, odabrati koliko jako želite prepečeni tost ili čak tostirati zamrznuto pecivo…

Friteza

Priznajemo, pomfrit nije najzdravije jelo na svijetu, prženje na ulju također, ali kada otkrijete kako sve probleme rješavaju moderne električne friteze i kakav pomfrit izlazi iz njih, poželjet ćete imati jedan u svojoj kuhinji. Još kada vam kažemo kako postoje friteze koje prže, kuhaju i miješaju hranu, a sve to gotovo bez ulja, najčešće je potrebna samo jedna žlica, i da u fritezi možete pripremati i ribu, meso, povrće…

Uostalom, i sami znate koliko će vas ukućani, naročito oni mlađi, više voljeti ako im pripremite pomfrit, a jedino vi znate kako je on ne samo ukusan, nego i zdrav.

Na bazzar.hr smo pronašli kuhinjske aparate po super cijenama, a ukoliko vam nedostaje nešto od njih, sigurni smo da ćete u njihovoj ponudi pronaći one po svojoj mjeri.