RECEPT KARMELE VUKOV COLIĆ

Nedostaje vam ideja za brz, a jednostavan ručak? Poigrajte se s brokulom i tjesteninom

  • Autor: N. Sa.
  • Zadnja izmjena 04.09.2022 15:23
  • Objavljeno 04.09.2022 u 15:23
Orecchiette s brokulom

Orecchiette s brokulom

Izvor: Profimedia / Autor: Robby Fontanesi / Alamy / Alamy / Profimedia

Kada imate izbirljivu djecu, koja ne žele isprobavati nove namirnice, kao ni jesti zdravo povrće, tražite sve načine kako bi im servirali zdrav obrok. Brokula zasigurno spada kod mnoge djece u omraženo zeleno povrće, no stvari se nakon ovog recepta možda i promjene

Sa svog nedavnog posjeta Italiji, točnije Bariju, voditeljica Karmela Vukov Colić se vratila i s domaćom tjesteninom. Na tamošnjim ulicama kupila je domaće orecchiette, tjesteninu tipična za Apuliju, regiju južne Italije koja je ime dobila zbog svog oblika koji nalikuje malom uhu.

Iako je isprva s njima poželjela napraviti talijansko tradicionalno jelo Orecchiette con cime di rapa, u prijevodu Orecchiette u umaku od izdanaka jedne vrste repe, budući da istu nije pronašla kod nas, odabrala je brokulu kao savršeno povrće za ovu tjesteninu.

Sastojci:

  • 500 g Orecchietta
  • brokula
  • maslinovo ulje
  • 1-2 češnja češnjaka
  • malo čilija
  • 1-2 slana inćuna

U lonac vrele slane vode stavite cvjetiće jedne brokule i kuhajte pet minuta, a potom dodajte orecchiette i kuhajte 6-8 minuta dok nisu gotovo al dente.

Posebno u tavi, na malo maslinovog ulja, propirjajte 1-2 češnja češnjaka, malo čilija, 1-2 slana inćuna pa u tavu dodajte ocijeđenu tjesteninu i brokulu. Sačuvajte malo tekućine u kojoj su se kuhali, pa u umak možete dodati žlicu do dvije te tekućine.

Sad miješajte sve u tavi da nastane kremast umak oko Orecchietta, a po želji možete ubaciti i parmezan. U nekim apulijskim domovima ovo se jelo poslužuje posipano krušnim mrvicama preprženima na maslinovom ulju.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!