Jednostavna i iskoristiva svugdje

Osvježavajuća i ukusna: Napravite domaću kremu od limuna kao Sanja Vejnović

  • Autor: D.A.M.
  • Zadnja izmjena 01.09.2022 14:20
  • Objavljeno 01.09.2022 u 14:20
Sanja Vejnović

Sanja Vejnović

Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX, - / Digifoodstock / Profimedia

Mnogima je već poznato kako je osim glume, njezina velika strast - kuhanje. Ali ne samo ono svakodnevno, već pomno osmišljeno, iz kojeg su nastali maštoviti recepti za njezinu prvu kuharicu 'Iz moje kuhinje, s ljubavlju'. Obožava slastice, priprema ih svaki dan, a kako je ranije otkrila, voljela bi upisati i neki slastičarski tečaj. Jednu od svojih omiljenih, podijelila je s pratiteljima na Instagramu. Riječ je o višenamjenskoj, sočnoj, svilenkastoj kremi od limuna koju je krajnje jednostavno napraviti

Krema od limuna, poznatija kao lemon curd originalno potiče iz Engleske s početka 19. stoljeća. Tada se zbog načina pripreme, nalik pripremi sira zvala lemon cheese a koristila se gotovo isključivo za pripremu tartova. Danas se spravlja s jajima i maslacem.

Može se koristiti kao nadjev za tartove, pite, kekse, pite, kroasane, štrudle ili koristiti kao preljev sladolede. Glumica radi lemon curd kad god imam neprskane limune. Sanja Vejnović probala je, priznala je, više recepata, ali ovaj joj je najbolji.

SASTOJCI

  • 200 g kristal šećera sitno naribana korica dva neprskana limuna
  • 100 ml soka od limuna (2 - 3 limuna, ovisno o veličini)
  • 6 žumanjaka
  • 113 g hladnog maslaca

PRIPREMA

Šećer i koricu limuna promiješati dvije minute u multipraktiku dok se šećer ne usitni. Žumanjke umutiti pjenjačom te dodati smjesu šećera i limunove korice. Sve zajedno miksati dok smjesa ne postane pjenasta. Potom dodati limunov sok te miksati još dvije minute. Kremu kuhati na srednje jakoj vatri, neprekidno miješajući pjenjačom dok se ne zgusne. Gotovu kremu maknuti s vatre i dodati listiće hladnog maslaca i miješati dok se ne otope. Procijediti kroz sitno cjedilo, uliti u staklenku i pričekati da se ohladi. Lemon curd čuvati u hladnjaku. Koristi se kao namaz, dodatak kolačima, za palačinke, punjenje za muffine.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!