PREFINO I BRZO

Nemate ideja? Ovo je odličan recept za ukusan obrok posuđen iz talijanske kuhinje

31.08.2022 u 11:10

Bionic
Reading

Preukusna tjestenina 'aglio e olio' na najbolji način prezentira esenciju talijanske gastronomije

Talijanska gastronomija poznata je po sjajnim receptima za prefina jela koja, premda su vrlo jednostavna, pršte okusom, a pripremaju se u tren oka s vrlo malo sastojaka.

Špageti 'aglio e olio' (s češnjakom i uljem) jedno su od takvih jela koje se lako priprema, a sjajnog je okusa. Zasitno i fino, zadovoljit će i one najizbirljivije, kao i vaše najmlađe ukućane.

Sa samo pet sastojaka, ovi tradicionalni napuljski špageti s češnjakom i uljem nevjerojatno su ukusni. I što je najbolje, na pripremu nećete utrošiti puno vremena.

Sastojci:

  • 400 g špageta
  • 10 češnjaka
  • 5 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 peperoncinija ili crvenog čilija
  • vezica svježeg peršina
  • sol

Priprema:

Veliki lonac s puno vode stavimo na najjaču vatru. Držimo poklopljeno dok ne provrije. U tom trenutku umiješamo špagete, šaku soli i malo maslinovog ulja. Kuhati prema uputama proizvođača dok tjestenina ne postane al dente.

Dok se tjestenina kuha, ogulite češnjak i narežite ga na ploške. Zagrijte tavu s ekstra djevičanskim maslinovim uljem i dodajte nasjeckani češnjak i pepperoncino (vrstu talijanske ljute sušene crvene paprike) narezan na tri ili četiri dijela. Savjet: ako ne nađete pepperoncino, možete ga zamijeniti velikom kajenskom paprikom ili svježim crvenim čilijem. Kuhajte na laganoj vatri kako češnjak ne bi izgorio.

Posebno operite peršin, sitno ga nasjeckajte, odstranite peteljke.

Kad je češnjak gotov, u tavu dodajte ocijeđene špagete s nasjeckanim peršinom.

Dobro promiješajte da se sve sjedini i odmah poslužite. Po želji pospite ribanim parmezanom. U slast!