SPORNI TURBAN

Najpopularniji modni brend današnjice ponovo izazvao bijes javnosti

20.05.2019 u 11:59

Bionic
Reading

Talijanska modna kuća Gucci ponovno je uspjela izazvati burne reakcije javnosti na društvenim mrežama - ovaj put zahvaljujući modnom dodatku vjerskog značaja

Samo tri mjeseca nakon što su se suočili s optužbama za rasizam zbog crne vunene veste s ovratnikom koji imitira izgled balaklave, luksuzni talijanski brend Gucci ponovno je uspio šokirati javnost, ovoga puta zahvaljujući indijskom turbanu koji podsjeća na vjerski značajnu kapu sljedbenika sikhizma.

Sporni turban prvo je izazvao pomutnju nakon što ga je na Milanskom tjednu mode prošle zime nosio bijeli muški model. Javnost je tada brendu Gucci zamjerila što nije angažirala modela indijskog podrijetla.

Slučaj sa spornim turbanom sada je ponovno aktualiziran nakon što je ugledan u sklopu ponude poznate modne trgovine Nordstrom na čijim se stranicama nalazi u prodaji po cijeni od 800 dolara, odnosno nešto više od 5 tisuća kuna.

'Je li se netko u Gucciju uopće potrudio shvatiti što dastaar (turban) predstavlja za sljedbenike sikhizma? Je li im uopće došlo do pameti da uzmu u obzir povijest našeg identiteta? Moji ljudi su dikriminirani, čak ubijeni, zbog nošenja turbana' , napisala je jedna korisnica Twittera.

Među sljedbenicima sikhizma, dastaar ili turban je pokazatelj vjere koji predstavlja čast, samopoštovanje, hrabrost, duhovnost i pobožnost. Sikhizam je monoteistička religija (vjera u jednog Boga) koja potječe iz regije Punjab u sjevernom dijelu Indije.

BIZARNI DETALJI

Gucci predstavio kolekciju koja je mnoge šokirala

Pogledaj galeriju

'Wow, Gucci i Nordstrom prodaju turbane kao modne artikle. Napadnuti smo i ubijeni zbog toga kako izgledamo, a sada su korporacije odlučile profitirati od našeg izgleda? Meni se ovo čini pogrešnim', napisao je drugi korisnik.