ISPROBAJTE

Najčešći nedjeljni ručak: Nekoliko korisnih trikova za savršeno pečeno pile

  • Autor: N.B.
  • Zadnja izmjena 06.09.2020 12:34
  • Objavljeno 06.09.2020 u 10:13
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Sam Edwards / Caia Image / Profimedia

Ako i ove nedjelje pripremate kokoš ili pile s mlincima ili krumpirima i povrćem u pećnici donosimo vam par korisnih savjeta koji će vaš današnji ručak učiniti još ukusnijim

Pečeno pile najčašće se nađe na nadjeljnom meniju kod većine građana naše zemlje. Ova ukusna, a naizgled vrlo obična i dosadna namirnica može se napraviti na nekoliko načina, no većina poseže upravo za pilićem koji se priprema u pećnici. Prilozi su prizvoljni, pa variraju od krumpira, povrća ili nekog umaka po strani s naravno zelenom salatom kao neizostavnim dodatkom ovom ručku.

Međutim, možda nekoliko koraka radite krivo, a mi vam sada donosimo trikove s kojima će vaše pile uvijek ispasti meko, sočno s hrskavom koricom.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Sam Edwards / Caia Image / Profimedia

Jedna od bitijih stavki je kupiti kvalitetno meso, a potom mnogi rade grešku i pri odmrzavanju.

Prije nego što stavite pile da se peče, držite ga na sobnoj temperaturi oko pola sata. Ako stavite u zagrijanu pećnicu smrznuto pile, neće se ravnomjerno ispeći. Osim toga, nemojte peći ni tek oprano, vlažno pile jer će kožica biti gnjecava. Zato, prije pečenja dobro osušite piletinu.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: - / Digifoodstock / Profimedia

Nemojte štedjeti ni na začinima kada pripremate vase pile za pečenje. Dobro posoljeno pile ne samo da je ukusnije, već će vam podariti i zlatnu hrskavu kožicu. Dobro posolite i popaprite piletinu prije stavljanja u pećnicu. Ne zaboravite začiniti i donju stranu pileta, kao i ispod krilaca i bataka. Meso možete začiniti tako i što ćete pile napuniti svježim začinima, limunom, bijelim ili crnim lukom. Tako će meso upiti divnu aromu dok se peče.

Za nešto intenzivnije okuse koristite što više povrća u vašem pečenju. Krumpiri, luk i korjenasto povrće ustaljeno su društvo pečenki.

Pile možete peći brzo na jakoj temperaturi ili sporije na nešto nižoj temperaturi. Način pripreme ovisi o tome kakvo meso volite. Za ‘ljepljivo’ meso koje se raspada, izaberite dugo pečenje na nižoj temperaturi. To bi otprilike bilo trosatno pečenje na 150 stupnjeva. S druge strane, ako želite hrskavu kožicu, pile najprije propržite u tavici dok kožica ne porumeni, a zatim pecite u pećnici 35-40 minuta na 220 stupnjeva.

Jedna od bitnijih stavki je nakon pečenja ostaviti meso da odmori. Na taj način ostavljate dovoljno vremena sokovima u piletu da se rasporede. Kada meso izvadite iz pećnice, ostavite ga barem 15 minuta i tek onda izrežite.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: foodanddrinkphotos.com / Food and Drink Photos / Profimedia

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!