ISPROBAJTE

Najčešći nedjeljni ručak: Nekoliko korisnih trikova za savršeno pečeno pile

06.09.2020 u 10:13

Bionic
Reading

Ako i ove nedjelje pripremate kokoš ili pile s mlincima ili krumpirima i povrćem u pećnici donosimo vam par korisnih savjeta koji će vaš današnji ručak učiniti još ukusnijim

Pečeno pile najčašće se nađe na nadjeljnom meniju kod većine građana naše zemlje. Ova ukusna, a naizgled vrlo obična i dosadna namirnica može se napraviti na nekoliko načina, no većina poseže upravo za pilićem koji se priprema u pećnici. Prilozi su prizvoljni, pa variraju od krumpira, povrća ili nekog umaka po strani s naravno zelenom salatom kao neizostavnim dodatkom ovom ručku.

Međutim, možda nekoliko koraka radite krivo, a mi vam sada donosimo trikove s kojima će vaše pile uvijek ispasti meko, sočno s hrskavom koricom.

Jedna od bitijih stavki je kupiti kvalitetno meso, a potom mnogi rade grešku i pri odmrzavanju.

Prije nego što stavite pile da se peče, držite ga na sobnoj temperaturi oko pola sata. Ako stavite u zagrijanu pećnicu smrznuto pile, neće se ravnomjerno ispeći. Osim toga, nemojte peći ni tek oprano, vlažno pile jer će kožica biti gnjecava. Zato, prije pečenja dobro osušite piletinu.

Nemojte štedjeti ni na začinima kada pripremate vase pile za pečenje. Dobro posoljeno pile ne samo da je ukusnije, već će vam podariti i zlatnu hrskavu kožicu. Dobro posolite i popaprite piletinu prije stavljanja u pećnicu. Ne zaboravite začiniti i donju stranu pileta, kao i ispod krilaca i bataka. Meso možete začiniti tako i što ćete pile napuniti svježim začinima, limunom, bijelim ili crnim lukom. Tako će meso upiti divnu aromu dok se peče.

Za nešto intenzivnije okuse koristite što više povrća u vašem pečenju. Krumpiri, luk i korjenasto povrće ustaljeno su društvo pečenki.

Pile možete peći brzo na jakoj temperaturi ili sporije na nešto nižoj temperaturi. Način pripreme ovisi o tome kakvo meso volite. Za ‘ljepljivo’ meso koje se raspada, izaberite dugo pečenje na nižoj temperaturi. To bi otprilike bilo trosatno pečenje na 150 stupnjeva. S druge strane, ako želite hrskavu kožicu, pile najprije propržite u tavici dok kožica ne porumeni, a zatim pecite u pećnici 35-40 minuta na 220 stupnjeva.

Jedna od bitnijih stavki je nakon pečenja ostaviti meso da odmori. Na taj način ostavljate dovoljno vremena sokovima u piletu da se rasporede. Kada meso izvadite iz pećnice, ostavite ga barem 15 minuta i tek onda izrežite.