OKUS KOJI OSVAJA

Dosta vam je jednoličnih jela? Ovaj recept za piletinu na tajlandski način morate probati

  • Autor: I. B. T.
  • Zadnja izmjena 31.08.2020 14:55
  • Objavljeno 31.08.2020 u 14:13
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Daniel Reiter / Panthermedia / Profimedia

Sigurno vam je dojadilo pripremati uvijek ista jela. Piletina je namirnica koja pruža puno više mogućnosti od onih klasičnih varijanti poput pohane ili piletine na grilu, koje se pripremaju u većini kućanstava. Ako želite isprobati nešto novo, predlažemo vam da zasučete rukave i svojim ukućanima pripremite slasnu piletinu na tajlandski način koju možete poslužiti uz rižu, tjesteninu, njoke ili sezonsko povrće

Ovo jelo slobodno možemo svrstati u kategoriju keto prehrane jer se sastoji od kombinacije proteina, u ovom slučaju piletine i zdravih masti - maslaca od kikirikija, sezamovog i maslinovog ulja. Stoga je idealno za sve one koji nastoje paziti na prehranu i u svoj organizam unositi isključivo visokonutritivne namirnice.

Sastojci (za 4 osobe)

  • 1 kg okošćenog pilećeg mesa (prsa, zabatak, batak itd.)
  • 200 ml soja sosa
  • 8 češnja češnjaka
  • žlica đumbira
  • 2 žlice čili papričica
  • žlica sezamovog ulja
  • žlica smeđeg šećera
  • glavica luka
  • 4 žlice maslaca od kikirikija
  • 2 žlice svježeg vlasca
  • maslinovo ulje

Priprema

1. Narežite luk na tanke ploške. Oguljeni đumbir, vlasac i češnjak nasjeckajte, a piletinu narežite na kockice.

2. U posudu odložite narezanu piletinu, dodajte češnjak, đumbir, soja sos i čili papričice. Poklopite i stavite marinirati u hladnjak barem jedan sat. Zatim izvadite meso iz marinade te je sačuvajte za kasnije.

3. U vrući vok ulijte 3-4 žlice maslinovog ulja, dodajte smeđi šećer, luk i pržite na srednje jakoj vatri, stalno miješajući.

4. Nakon dvije minute izvadite luk, a na masnoću od prženja ulijte sezamovo ulje, dodajte narezanu piletinu i pržite je oko tri minute.

5. Potom ulijte marinadu i kad zavri, kuhajte na srednje jakoj vatri. Ako se bojite da će umak biti preslan zbog soja sosa, možete dodati samo polovicu marinade te isto toliko vode.

6. Nakon 7-8 minuta dodajte maslac od kikirikija i pričekajte da se potpuno rastopi.

7. Zatim u vok vratite prženi luk, promiješajte i pričekajte da proključa.

Jelo posipajte sjeckanim vlascem i poslužite s prilogom po želji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!