SLATKO NA TANJURU

Jeste li već probali napraviti sladoled tortu? Nama se dopao ovaj jednostavan recept koji će lako svladati i početnici

02.09.2020 u 15:20

Bionic
Reading

Ako volite sladoled, sigurno će vas oduševiti ovaj recept za osvježavajuću sladoled tortu koju podjednako vole i veliki i mali. Toliko je jednostavna za pripremu da će je bez problema svladati i oni koji nisu baš vješti u kuhinji, a jedina mana ovog deserta je to što morate izdržati nekoliko sati da se torta dobro ohladi prije nego što se bacite na degustiranje

Sastojci

  • 600 ml slatkog vrhnja
  • 400 ml kondenziranog mlijeka
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • ekstrakt vanilije
  • 100 g mljevenog Petite keksa

Priprema

1. Sastojke je potrebno prethodno ohladiti. Slatko vrhnje umutite mikserom, ali ne do kraja. Zatim dodajte kondenzirano mlijeko i nastavite miksati.

2. Dobijena gusta smesa je osnova za sladoled koju je potrebno podijeliti na tri jednaka dijela, a od ukusa i dodataka možete dodavati sljedeće sastojke: čokoladu, voće, ekstrakt vanilije, kekse, mljevene lješnjake itd. Mi smo koristili čokoladu, Petit kekse i ekstrakt vanilije. Svaki sastojak dodajte u jedan od tri dijela smjese.

3. U prvi, odnosno donji sloj torte dodajte ekstrakt vanilije. U drugi dio dodajte mljevene kekse, a u treći dio (gornji sloj) dodajte otopljenu čokoladu.

4. U duguljasti kalup ulijte sloj po sloj, no pritom je važno pripaziti na sljedeće: svaki sloj ostavite da se stegne u zamrzivaču kako bi mogao da se izlije sljedeći.

5. Ostavite da odstoji u zamrzivaču barem 2 sata pa ukrasite s bobičastim voćem, komadićima čokolade i keksima.

Kondenzirano mlijeko možete napraviti i sami

Mlijeko ulijte u lonac pa ostavite da proključa. Čim zavrije odmah smanjite temperaturu na minimum i povremeno miješajte. Mlijeko je gotovo kada dostigne dovoljnu gustinu, nakon nekih 4-5 sati. Za slatko kondenzirano mlijeko dodajte 100 g šećera u prahu i 50 g maslaca.

Ukoliko nemate puno vremena, brži način je da u skroz vruću vodu (1/3 čaše) prvo dodate pola čaše šećera u prahu, a zatim i 1 čašu (od 2 dl) mlijeka u prahu. Po želji možete dodati maslac pri kraju. Sve pomiješajte mikserom ili blenderom dok se ne postigne željena gustoća.