ZLATA VRIJEDNI SAVJETI

Najčešće greške koje radite pri izradi kolača i kako ih izbjeći

19.01.2017 u 06:30

Bionic
Reading

Vlasnica zagrebačkih slastičarnica 'Amelie' i ovogodišnja članica žirija showa '3,2,1 – peci', Žaklina Troskot, otkrila je savjete i upute kojih se treba pridržavati ako želimo da naši kolači ispadnu kao iz najbolje slastičarnice, te najčešće greške u koracima koje većina nas radi kada je u pitanju izrada slastica

Ponosna vlasnica jedne od najuspješnijih zagrebačkih slastičarnica 'Amelie', Žaklina Troskot, slastičarstvom se počela baviti 2010., kada je otvorila svoju prvu slastičarnicu u kojoj nudi bogatu ponudu slastica od sastojaka domaće proizvodnje prema vlastitoj recepturi. Iako je karijeru započela u banci, a poslije u marketingu, nakon brojnih pohvala obitelji i prijatelja shvatila je kako svoju ljubav prema kolačima želi pretočiti u biznis.


Unazad godinu dana otvorila je i svoju treću slastičarnicu, što dovoljno govori o tome kako marljivost, dobra ideja i kvalitetna ponuda jamče uspjeh i veliku potražnju na tržištu, a da Žaklinine slastice vrijede, prepoznali su i kolege iz struke. Žaklinina Vraniczany torta osvojila je nagradu za najbolju tortu stručnog žirija u sklopu natječaja Tortoboj na Festivalu slastica Slatki gušti, a u kulinarskom showu '3,2,1 – peci', koji uskoro kreće na RTL televiziji, Žaklina će se naći u ulozi jednog od članova stručnog žirija koji će ocjenjivati deserte kandidata.

Kako bi za nadolazeće blagdane pripremili vrhunske kolače i bili sigurni kako će 'planuti', Žaklina Troskot je za tportal otkrila koje sve greške trebate izbjegavati prilikom pripreme i podijelila zlata vrijedne savjete uz pomoć kojih će se i početnici iskazati kao iskusni slastičari.

Najčešće pogreške koje svi radimo

Na pitanje koja je najčešća pogreška koju većina ljudi radi prilikom izrade kolača, te što nikako ne bismo smjeli raditi, Žaklina je odgovorila: 'Kao prvo uvijek se treba držati recepta i ne raditi odokativno. Mislim da tu pogrešku rade mnogi. Naravno, preduvjet je da je recept dobar. Događa se da ne odaju svi u receptu sve sastojke ili način izrade, pa onda kolač ne uspije, iako smo se svega pridržavali. Ako je netko iskusan znalac, shvati gdje su neke nelogičnosti u receptu pa recept prilagodi.'

Smatra kako je najvažnije od svega biti uporan i ne odustajati jer, kao što svi vrlo dobro znamo, za izradu kolača potrebni su strpljenje i pažnja.

Ako nešto od ovoga nemate i očekujete da ćete kolač kojemu je za izradu potrebno sat vremena, zgotoviti za 15 minuta, bolje da kuhaču prepustite nekom drugom.

'S mnogo se toga može pokvariti izrada kolača, a to ovisi od recepta do recepta. Uvijek je lakše kad čovjek zna neke osnove, pa onda to može primijeniti. Početnicima savjetujem da počnu s nekim jednostavnim receptima za stjecanje iskustva prije nego se odvaže na neke zahtjevnije tehnike ili načine pripreme. Najgore je krenuti s nečim zahtjevnim pa kad ne uspije, odmah odustati zato što  im ne ide od ruke. Mnogo je  recepata u kojima se ne može tako mnogo  pogriješiti. To je dobro za dizanje samopouzdanja i  jedan je od važnih  sastojaka pri izradi kolača', pojasnila je Žaklina.

Zlatni savjeti za vrhunske slastice

Savjetuje da svi sastojci koji idu u kolač budu iste temperature, jer će se tako bolje jedni s drugima sjediniti i dati finu kompaktnu smjesu, a to posebno vrijedi u situaciji kada idu jaja i maslac zajedno. U suprotnom ćete teško dobiti jednoličnu smjesu koju ste htjeli postići. Žaklina u svojoj kuhinji koristi isključivo prirodne sastojke poput maslaca, te smatra kako je uvijek bolje odabrati maslac ispred margarina pri pripremi kolača, bez straha da ćete upropastiti finalan rezultat.

Ponekad se zna dogoditi da nam tijesto ispadne gumasto, ali  Žaklina i za to ima rješenje.

'Ako je riječ o prhkom tijestu, ondase dugim miješanjem dobije gumasto i žilavo tijesto. Kod prhkog tijestaje važno  da je maslac hladan i da se svi sastojci za vrijeme što kraćeg miksanjasjedine (ne škodi ako i ostanu komadići maslaca nerazrađeni do kraja). Ikod drugih vrsta tijesta također treba dobro paziti na miksanje, na primjer, kod biskvita, kad se dodaju snijeg od bjelanjaka i brašno.Tada sve mora ići brzo u nekoliko pokreta, inače se 'ubije' smjesa i biskvitostane žilav i gnjecav, umjesto mekan i spužvast.'

Tajna formula savršene torte - manje je više

Pri izradi torte važno je pažljivo baratati količinama kojepišu u receptu, a svaki je recept drukčiji i kompleksan na svoj način, ali kako biste odabrali tortu savršeno izbalansiranih okusa, Žaklina se vodipravilom – manje je više.

'Najbolje se odmah u početku odlučiti od čega će se torta raditi. Na primjer, od čokolade ili jagoda, naranči, orašastih plodova, itd. Onda se uz tu namirnicu dodaju neke druge namirnice koje će pojačati temeljnu ili joj dati kontru, npr. slatko-kiselo, a da se u konačnici dobro izbalansiraju okusi. Dosta često mnogi u najboljoj namjeri dodaju mnogo namirnica i tako  pretjeraju, pa je na kraju u okusu takav nered da se ne zna što je što', objašnjava Žaklina.


Smeđi šećer nikad ne mijenjajte bijelim

Ako recept za kolače zahtijeva smeđi šećer, nemojte ga samo tako zamijeniti bijelim šećerom jer za to što piše u receptu postoji opravdan razlog, a Žaklina nam je pojasnila i koji je to: 'Smeđi šećer ima svoju aromu pa samim time i pridonese okusu kolača, tako da smeđi šećer nije za sve vrste kolača. Dodaje se najčešće malo 'jačim' kolačima (npr. brownie, cookie, medenjaci) jer još dodatno pojača aromu i okus finalnog proizvoda. Naravno da se može koristiti i u cheesecakeu, ali se mora uzeti u obzir kako će smeđi šećer dosta promijeniti okus torte i, naravno, boju, pa konačan rezultat neće biti kakav bi trebao biti, ali to je stvar ukusa i navika.'

Kada je riječ o pripremi čokoladnih torti i kolača, Žaklina savjetuje da glavni sastojak, čokolada, bude i onaj na kojem nećemo uštediti. Što kvalitetniju čokoladu odaberemo, okus će deserta biti bolji.

'Velika je razlika u kvaliteti čokolade, pa samim time i u gotovom kolaču ili torti. Na žalost, u maloprodaji nema mnogo kvalitetnih čokolada za kuhanje, i to se osjeti u gotovom proizvodu. Mi, profesionalci, imamo veću sreću jer imamo pristup mnogo, mnogo kvalitetnijim čokoladama. Uvijek je dobro odabrati onu sa što većim postotkom kakao maslaca i samim time s manje šećera. Tada će i okus čokoladnog deserta biti intenzivniji. Ne zaboravite staviti prstohvat soli! Sol pojačava okus čokolade.


S obzirom na to da se bliži Božić, željeli smo otkriti kojim će kolačima Žaklina razveseliti svoje najbliže i bez kojih slastica ne može zamisliti božićni stol.

'Za Božić su kod mene na stolu uvijek razni sitni kolačići, orahnjača i makovnjača. Obožavam sitne kolačiće i makovnjaču i sretna sam da je Božić zimi i da se čovjek može malo više opustiti. Žene će shvatiti na što mislim', kroz smijeh nam otkriva ova vrhunska slastičarka čija su slastičarnice 'Amelie'  postale nezaobilazno okupljalište ljubitelja slatkog.

Četiri trika Žakline Troskot

Kao šećer na kraju, donosimo vam četiri trika Žakline Troskot uz pomoć kojih će vaši gosti zadovoljno lizati prste nakon vašeg deserta:

1. Sol je iznimno važna  u slastičarstvu. Nemojte ni slučajno zaboraviti staviti sol u tijesta i neke čokoladne kreme. Rezultat će biti nevjerojatno bolji.

2. Pri dodavanju tučenog vrhnja u kreme, uvijek radije umutite slabije nego da ga premutite. Pri naknadnom dodavanju u kremu još će se do kraja umutiti i ispast će savršeno.

3. Kad izlijete biskvit u kalup, nemojte ga još špatulom tapkati beskonačno nego ga trebate poravnati u maksimalno dva do tri pokreta ili naginjanjem kalupa lijevo – desno. Radije se zaustavite, iako nije potpuno zaglađeno nego da cijeli trud uništite zaglađivanjem.

4. Nikada nemojte dodavati toplu želatinu u jako hladnu smjesu/kremu jer će se želatina odmah zgrudati radi prevelike razlike u temperaturi. Uvijek je poželjno dodati malo smjese/kreme u želatinu da se temperira, pa onda tek dodati u preostalu smjesu/kremu.