SVE ZBOG HORMONA

Muškarci s dubokim glasom češće varaju?

07.03.2011 u 10:25

Bionic
Reading

Prilikom odabira partnera ili partnerice i boja glasa ima veliku ulogu, a najnovije istraživanje pokazalo je da se muškarce duboka glasa i žene piskutava glasića smatra sklonijima prevari

Muškarci s dubokim glasom skloniji su varanju žena, tako barem smatraju žene. Muškarci pak misle da su žene s piskutavim glasićima sklonije većem broju partnera. Autori prvog istraživanja koje se bavilo poveznicom između boje glasa i vjernosti kažu da su rezultati pokazali na koji način biramo partnere.

Kažu da ljudi, najčešće nesvjesno, doživljavaju glas kao upozorenje na buduće seksualno ponašanje. U konačnici, pojašnjavaju stručnjaci, sve se svodi na hormone – što muškarac ima više testosterona, ima i dublji glas, a žene koje imaju visok i piskutav glas imaju više estrogena.

'Kada govorimo o seksualnoj strategiji, doznali smo da oba spola koriste glas kao signal upozorenja o mogućoj prevari u budućnosti. Ako žena ima piskutav glas, a muškarac dubok – veće su šanse da će nas varati', istaknuo je Jillian O’Connor, voditelj istraživanja.

Inače, ispitanici su tijekom istraživanja slušali audiosnimke muškog i ženskog glasa, a potom su davali svoje ocjene. Pokazalo se da i glas, uz mnoge druge elemente, odlučuje u izboru potencijalnog partnera ili partnerice.