paradoks faktora

Možda mislite da veći SPF broj na bočici kreme za sunčanje pruža i veću zaštitu, no on bi lako mogao povećati šansu da izgorite, a evo zašto

19.06.2022 u 12:34

Bionic
Reading

Ljeto je pred nama, a s njime i sve veća potreba da zaštitimo kožu od jakog sunca. Nerijetko se, iako ste 'pokriveni' kremom za sunčanje, dogodi da ipak izgorite. Zašto se to događa, mogao bi objasniti takozvani paradoks faktora kreme za sunčanje: Možda mislite da vam veliki SPF broj na bočici pruža veću zaštitu, no on bi lako mogao samo povećati šansu da izgorite

Korištenje kreme za sunčanje s visokim SPF-om (otprilike 50 i više) može dati lažan osjećaj sigurnosti i 'nepobjedivosti' te nas često navodi da dulje ostanemo na suncu bez ponovnog nanošenja kreme. A upravo je ponovno nanošenje najbolji način zaštite kože kremom za sunčanje, tvrdi Skin Cancer Foundation. Kao što su otkrile brojne studije o njihovu korištenju, bez obzira na to koji SPF koriste, većina ljudi ima tendenciju rutinski nanositi manje kreme nego li je to potrebno (bez obzira radi li se o losionu, spreju ili sticku) te je ne nanose dovoljno često, piše New York Times.

Jedini način za učinkovitu upotrebu kreme za sunčanje to je da je smatrate dopunskim alatom u svom arsenalu za zaštitu od sunca, što bi prvenstveno trebalo uključivati traženje sjene, kao i korištenje šešira, sunčanih naočala, zaštitne odjeće za kupanje, UPF odjeće i slično. Kreme za sunčanje treba smatrati 'drugom linijom obrane' od sunca, nakon njegova izbjegavanja. Količina i učestalost nanošenja pritom su važniji faktori od samog SPF faktora. Naime čak i losion sa SPF-om 15 koji obilno i često nanosite može bolje zaštititi od losiona sa SPF-om 50+, nanesenog samo jednom u osam sati. Ipak, preporučuje se korištenje krema za sunčanje s oznakom SPF 30 ili više, uz pravilno nanošenje.

Ovo su najbolje strategije kako biste bili sigurni da ćete postići optimalnu zaštitu bez obzira na to nanosite li kremu, losion, sprej ili stick za sunčanje.

Kada nanijeti (i ponovno nanijeti) kremu za sunčanje

Kremu za sunčanje najbolje je nanijeti barem 15 do 20 minuta prije izlaganja suncu jer joj treba vremena da se upije kako bi bila najučinkovitija. Načelno, nanošenje je potrebno ponoviti nakon što ste bili u vodi, nakon bilo kakve aktivnosti koja izaziva znojenje te nakon jednog do dva sata od prošlog nanošenja. Kako bi ono bilo učinkovito, znanstvenici koji su pregledali nekoliko studija o primjeni kreme za sunčanje predlažu plan od dva koraka:

  • nanesite prvi sloj kreme 15 do 20 minuta prije izlaganja suncu
  • nanesite drugi sloj unutar prvog sata izlaganja suncu.

Na mobitelu možete postaviti alarm kako bi vas podsjetio kada je potrebno ponovno nanošenje kreme.

Koliko je kreme za sunčanje potrebno nanijeti

Univerzalno pravilo kaže da je potrebno oko 30 ml kreme da pravilno pokrije većinu tijela odrasle osobe u kupaćem kostimu. To otprilike iznosi onoliko koliko stane u dvije čašice za lijekove, one koje često dolaze sa sirupom za kašalj ;) ili dvije jušne žlice.

Tih 30 ml kreme za sunčanje također može uključivati potrebnu količinu za pokrivanje lica. Što se tiče zaštite od sunca, 'obične' kreme za sunčanje i kreme za lice su iste. Ako nanosite samo kremu za sunčanje na lice, tada je dovoljna količina veličine kovanice, a potrebno ju je nanijeti na lice, vrat i uši.

A što je s teško dostupnim mjestima? Staromodan savjet, ali istinit, glasi: nekoliko studija pokazalo je da kada vam netko drugi namaže leđa kremom za sunčanje, to ima puno bolji učinak nego kada to učinite sami. Istraživanja također pokazuju da su dijelovi tijela koji su obično najgore zaštićeni od sunca uši i gornji dio stopala, stoga ih ne zaboravite.

Nanošenje kreme za sunčanje na djecu

Iako se kreme za sunčanje s raspršivačem mogu činiti kao vrlo praktično rješenje, studije pokazuju povezanost između udisanja čestica aerosola sa zdravstvenim rizicima. Osim toga, mehanizam kontinuiranog raspršivanja otežava samu procjenu koliko ste nanijeli kreme. Ako se ipak odlučite na ovu vrstu kreme za sunčanje, prskajte pune dvije minute u prostoru bez vjetra, ali dobro prozračenom, a mlaznicu postavite blizu kože.

Također važna napomena: snažno utrljajte kremu za sunčanje odmah nakon prskanja, čak i ako se reklamira kao formula 'koju nije potrebno utrljati u kožu'.

Ako je vaše dijete dovoljno staro da samo nanosi kremu za sunčanje, imajte ovo na umu: u istraživanju na 87 djece u dobi između pet i 12 godina utvrđeno je da će djeca češće nanositi više kreme za sunčanje kada koriste pumpicu za doziranje nego kada ju je potrebno istiskivati.

Za mlađu djecu, ili onu s problematičnom kožom, zgodno je koristiti četkicu za šminku ili puder. I za sam kraj, iako se mnogim klincima ideja ponovnog nanošenja kreme za sunčanje teško može učiniti privlačnom, činjenica je da opekline od sunca bole puno više od nekoliko minuta nevoljko nanesene kreme.