IMA SPASA

Krema za sunčanje zaprljala vam je odjeću? Evo kako najuspješnije ukloniti te opake mrlje

07.06.2022 u 20:05

Bionic
Reading

Korištenje kreme sa zaštitnim faktorom preporučuje se već dolaskom prvih toplih dana, a ponekada to znači i mrlje po odjeći koje zaista nije lako ukloniti. Otkrit ćemo vam koji su najbolji načini za njihovu eliminaciju

Mrlje od kreme za sunčanje na odjeći u toploj je sezoni zaista teško izbjeći, ali nije ih nemoguće ukloniti, ma koliko se tvrdoglave činile na prvi pogled.

Najčešće se u tim slučajevima radi o odjeći od pamuka, lana ili sintetike. Vrlo često zaprlja se i odjeća male djece koju mažete kremom sa zaštitnim faktorom prije odlaska na sunce.

Takve mrlje trebate obrisati vlažnom krpom, potapkati suhom, a zatim mjesto na koje je kapnula pospite sodom bikarbonom, škrobnim brašnom ili dječjim puderom te slijedite daljnje upute.

Nakon 30-ak minuta nježno očetkajte sodu bikarbonu s odjeće pa mrlju natrljajte jačim sredstvom za pranje. Radi li se o pamuku i lanu možete koristiti čak i sredstvo za pranje posuđa.

Potopite odjeću u vruću vodu s malo sredstva za pranje, ako je u pitanju sintetika neka voda bude mlaka. Na koncu isperite čistom vodom te ubacite u perilicu za rublje na program na kojem uobičajeno perete tu odjeću.

Ako se nakon pranja mrlja nije povukla, s bijele odjeće ju možete 'potjerati' uz pomoć razblaženog izbjeljivača, no pripazite na sastav materijala jer se sintetika ovakvim postupkom može oštetiti. Manje agresivno rješenje je limunov sok kojim treba premazati mrlju i izložiti ju sunčevim zrakama.