vrijeme sunčanja

Može li se koristiti stara krema za sunčanje? Evo kako provjeriti je li joj istekao rok trajanja

11.05.2021 u 14:21

Bionic
Reading

Dolazak sve toplijih i sunčanijih dana mnoge je nagnao na pretraživanje ladica i kupaonskih ormarića u potrazi za prošlogodišnjom kremom za sunčanje. No, je li dobro koristiti staru kremu za sunčanje i kako znati je li joj istekao rok trajanja?

Kada govorimo o kremama za sunčanje i zaštiti od sunca, važno je imat na umu tri pravila. Prvo, kremu za sunčanje preporučljivo je nanositi tijekom cijele godine. Drugo, kremu je poželjno nanositi na sva izložena mjesta, čak i na kapke. Treće, najoptimalniju zaštitu pružaju kreme s visokim zaštitim faktorom.

'Krema za sunčanje ima rok trajanja i nikada je se ne bi trebalo koristiti nakon isteka roka valjanosti. Baš kao i hrana, i krema za sunčanje i njezini sastojci se mogu pokvariti, što dovodi do vodenaste konzistencije. Takva krema za sunčanje, između ostalog, postaje manje učinkovita, što znači značajno veći rizik od potencijalnih opeklina od sunca, oštećenja kože, smeđe mrlje te povećan rizik za razvoj karcinoma kože,' kaže dermatologinja Shari Marchbein za magazin Allure.

Zašto nije dobro koristiti kremu za sunčanje kojoj je istekao rok trajanja?

Postoje dva osnovna problema s kremom isteknutog roka trajanja. 'Kao prvo, takva krema ne štiti te ne pruža zaštitni faktor koji je naveden na ambalaži, a to vrijedi i za kreme s mineralnim i za one s kemijskim filterima,' kaže kozmetičarka Perry Romanowski.

'Kreme sa kemijskim filterma koje sadrže sastojke poput oksibenzona, avobenzona i homosalata mogu oksidirati i postati manje učinkovite', objašnjava Romanowski. Mineralne kreme za sunčanje, one s cinkovim oksidom ili titanovim dioksidom, nemaju taj problem, no također imaju manju učinkovitost nakon isteka roka.

Kada se pokvari krema za sunčanje vrlo često postane zrnasta, promijeni boju i miris ili se pak počne razdvajati. Osim neučinkovitosti, nanošenje kreme s isteknutim rokom trajanja može bit problematično za kožu. 'Diranje poklopca ili čepa kreme prljavim rukama, te često otvaranje i zatvaranje može kremu za sunčanje izložiti bakterijama,' kaže dermatologinja Erin Gilbert. Jednom kada dospiju u pakiranje, bakterije se u kremi samo nastavljaju množiti.

Kada zamijeniti kremu za sunčanje?

Većina krema za sunčanje napravljeno je tako da traju tri godine. 'Prvo što trebate napraviti je provjeriti rok trajanja na pakiranju,' kaže Gilbert. No čak iako je vaša krema otvorena tek prošle godine postoje i drugi čimbenici zbog kojih bi se SPF mogao pokvariti brže od datuma otisnutog na ambalaži. 'Ako kremu za sunčanje držite na toplom mjestu, poput automobila, na plaži na suncu ili u torbici, brže će se početi kvariti. Ako je vaša krema izložena visokim temperaturama, potrebno ju je promijeniti svakih nekoliko mjeseci kako biste bili sigurni da je i dalje učinkovita,' savjetuje Gilbert.

Bez obzira na datum, uvijek provjerite postojanost kreme za sunčanje prije nego što je upotrijebite. 'Provjerite ima li promjena u teksturi, poput grudica te promjene mirisa. Promijenjen miris u pravilu znači da je zagađena bakterijama, a to vrijedi i za mineralne i za kemijske kreme za sunčanje,' kaže Gilbert.

Zaključak? Stručnjaci preporučuju zamjenu kreme za sunčanje svake godine. 'Ako kremu za sunčanje koristite prema savjetu svakodnevno i to na svim izloženim područjima, pakiranje vam niti neće dugo trajati,' kaže Marchbein.

Kako biste bili sigurni da je vaša koža dobro zaštićena od sunca držite se ova tri jednostavna, a učinkovita pravila:

Koristite dovoljnu količinu kreme za sunčanje. 'Za lice i tijelo potrebno je otprilike 30 grama kreme. Ako se pokriveni od vrata na niže te samo trebate nanijeti kremu na lice, upotrijebite zličicu kreme,' savjetuje Marchbein.

Redovito ponovno nanosite kremu. 'Ponovno nanesite kremu za sunčanje svaka dva sata. Ako se šminkate, krema za sunčanje u prahu može dosta olakšati taj zadatak,' kaže Gilbert.

Budite proaktivni. U svakodnevnu rutinu njege kože dodajte antioksidans koji će kožu zaštiti od oštećenja od sunca. 'Vitamin C snažan je antioksidans koji ne samo da može ojačati vašu kožu već i neutralizirati dio pigmentacije uzrokovane izlaganjem UV zračenju,' kaže Gilbert.