PRIRODAN LIJEK

Miris jasmina jednako smiruje kao i tablete za smirenje

12.07.2010 u 12:39

Bionic
Reading

Slatki miris jasmina jednako je dobar kao lijek za smirenje, ako ne i bolji, jer učinkovito smiruje živce bez ikakvih nuspojava

Umjesto da uzimaju lijekove za smirenje, ljudi bi trebali pomirisati jasmin koji je molekularno vrlo sličan lijeku Valiumu, tvrde njemački znanstvenici.

Iznenađujući je učinak mirisa Gardenia jasminoides smanjenje tjeskobe, a uz njega se i lakše zaspi. Molekule mirisa koje uđu u krv kroz pluća mogu služiti kao moćan nadomjestak ta lijekove za smirenje, tvrde znanstvenici s dvaju njemačkih sveučilišta Ruhr u Bochumu i Heinrich Heine iz Dusseldorfa.

Znanstvenici su testirali stotine mirisa na miševima i ljudima da vide kako utječu na funkcioniranje neurotransmitera GABA (gamma-aminobutyric acid) koje inače pojačavaju konvencionalni lijekovi protiv Valiuma. Pokazalo se da miris jasmina jednako djeluje na njihovo funkcioniranje kao i Valium.

Esencijalno ulje jasmina naveliko se koristi u aromaterapiji, a njegove različite zdravstvene blagodati otkrili su još stari Grci i Rimljani.

Ulje jasmina prirodni je lijek za stres, tjeskobu, depresiju, umor, menstrualne bolove i simptome menopauze, a vjeruje se i da djeluje i kao afrodizijak. Jasmin se nalazi u oko 83 posto ženskih i 33 posto muških parfema.