Mandarićev dolazak u kuhinju 'Života na vagi' donio je preokret: umjesto stroge matematike kalorija, kandidatima je ponudio doživljaj - dokaz da zdravo može biti i jednostavno i iznimno ukusno, uz malo tehnike i puno osjećaja za namirnicu. S nekoliko pametnih poteza, od 'demistifikacije' kvinoje do ideja za planiranje obroka, pokazao je kako se pristupačnim sastojcima i dobrom pričom na tanjuru postiže ono najvažnije: emocija koja mijenja navike
'U profesionalnoj kuhinji vrijede ista pravila kao i u 'Životu na vagi'. Hrana mora biti ukusna, jednostavna i zdrava, a razlika je u tome što se u restoranu ti principi podižu na višu razinu kroz tehniku, prezentaciju i kombinaciju okusa', ističe chef Mario Mandarić i dodaje kako se izazov krije u tome da zdrave namirnice, iako često djeluju skromno, pretvori u iskustvo dostojno Michelinove zvjezdice.
Sve ovisi o pristupu
'Kod kvinoje i sličnih namirnica važno je razbiti predrasude. Kandidatima sam pokazao kako kuhanjem u povrtnom temeljcu uz dodatak začinskog bilja i povrća kvinoja postaje ukusna i zasitna', objašnjava. 'Hrana može biti i zdrava i bogata okusom i užitkom. Sve ovisi o pristupu jer pravilna priprema, dobra kombinacija začina i malo kreativnosti mogu svaku namirnicu učiniti privlačnom. Zdravo nikako ne znači dosadno ili neukusno', istaknuo je Mandarić kojeg javnost zna kao jednog od najboljih hrvatskih kuhara.
Kad ga pitaju koje namirnice preporučuje svima koji žele jesti zdravo, a pritom paziti na budžet, Mandarić odmah nabraja: 'Najčešće preporučujem namirnice koje su pristupačne, a nutritivno bogate. Jaja, leća, sezonsko povrće, zobene pahuljice i piletina osnove su iz kojih se mogu napraviti beskrajne varijacije jela uz mali trošak i maksimalnu korist za organizam.'
KORISNI SAVJETI
Ne izbjegavajte ih, ove vam namirnice mogu pomoći da se osjećate bolje pa im pronađite mjesto na svakodnevnom jelovniku
Sjećanje, osmijeh ili iznenađenje
Mandarić u kuhinji uvijek traži više od samog okusa - želi da njegovo jelo prenese doživljaj i poruku. 'Moja je glavna motivacija uvijek stvarati jela koja imaju priču. Inspiraciju pronalazim u tradiciji, sezoni i ljudima oko sebe, a misao vodilja mi je da hrana mora izazvati emociju', kaže Mandarić te dodaje: 'Ne stvaram jelo samo zato da bi bilo lijepo na tanjuru nego da kod gosta probudi sjećanje, osmijeh ili iznenađenje.'
A ako bi trebao izdvojiti samo jednu malu, ali moćnu naviku koju bi svatko mogao usvojiti odmah, chef ne dvoji: 'Preporučio bih pripremu unaprijed. Ako kod kuće uvijek imate kuhanu rižu, povrće ili piletinu spremnu u hladnjaku, puno ćete lakše posegnuti za zdravim izborom. Planiranje obroka unaprijed štedi vrijeme, novac i čuva disciplinu.'