NOVE SPOZNAJE

Margarin - namirnica koja zbunjuje

03.12.2014 u 13:05

Margarin

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Bionic
Reading

Nutricionisti sada tvrde da je margarin zapravo zdrav te da se u njegovoj proizvodnji već godinama ne koriste opasne trans masti

Margarin je već dugo na glasu kao nezdrava namirnica pa ne čudi stoga što ga mnogi zaobilaze u širokom luku. No posljednjih mjeseci nutricionisti pokušavaju spasiti loš ugled margarina tvrdeći da je zapravo riječ o zdravoj namirnici. Kako kažu, margarin je prehrambeni proizvod koji se dobiva od biljnih ulja, bogat je dobrim mastima i vitaminima zbog čega ima važno mjesto u uravnoteženoj prehrani.

Ističu kako se razni mitovi i zablude o margarinu temelje na netočnim informacijama i procesima proizvodnje koji se u Hrvatskoj ne primjenjuju. Upravo to su danas novinarima pokušali dokazati nutricionisti i stručnjaci iz tvrtke Zvijezda koja se i bavi proizvodnjom margarina.

'Dobrim masnoćama nazivamo višestruko nezasićene i jednostruko nezasićene masne kiseline jer nam one pomažu u održanju zdravlja srca i krvožilnog sustava. Kada je u pitanju zdravlje srca, margarin se smatra prihvatljivom namirnicom jer ima povoljan profil masnoća i ne sadržava štetne trans masne kiseline te je obogaćen vitaminima A, D i E', objasnila je nutricionistica Darija Vranešić Bender.

Dodala je da se u Hrvatskoj u proizvodnji margarina trans masti ne koriste već gotovo deset godina te kako nije istinita tvrdnja da je margarin samo jednu molekulu udaljen od plastike, a što se moglo čitati posljednjih godina.

Masnoće iz margarina, navode nutricionisti, od velike su važnosti za normalno funkcioniranje organizma jer su izvor energije, sastavni su dio staničnih membrana, omogućuju prijenos i apsorpciju vitamina topivih u mastima, a hrani daju bolji okus, strukturu i aromu. Uz to su izvor esencijalnih masnih kiselina koje organizam ne može sam stvoriti, nego ih mora dobiti putem hrane.

'Masnoće nikako ne smijemo potpuno izbaciti iz prehrane jer nam to može ugroziti zdravlje s dugoročnim posljedicama. Većina stručnjaka savjetuje da masnoće čine do 30 posto ukupnog dnevnog unosa kalorija. S tim da trebaju prevladavati one zdrave, jednostruko nezasićene masnoće iz maslinova ulja i višestruko nezasićene masne kiseline iz biljnih ulja, margarina, orašastih plodova i slično', istaknula je Eva Pavić, voditeljica Sektora za prehranu i dijetetiku Kliničkog bolničkog centra Zagreb.

Osnovni sastojci margarina – biljna ulja, voda, limun i sol koriste se u procesu proizvodnje koji je vrlo jednostavan, pa svatko od nas može sam napraviti margarin. Da je to istina, uvjerili su se danas novinari koji su gledali prilično jednostavan proces proizvodnje margarina, a koji i vi možete pogledati u našoj fotogaleriji.