top lista

Lako za održavanje i jako lijepo: Ovo je daleko najpopularnije proljetno cvijeće

10.03.2024 u 12:22

Bionic
Reading

U proljeće se vrt budi iz zimskog sna i pojavljuje se rano cvijeće koje mu daje posebnu čar. Ako ste početnik u vrtlarskoj avanturi i želite znati koje cvijeće posaditi u proljeće, ova lista dobro će vam doći. Lako ga je uzgajati i ne zahtijeva previše pažnje – osigurajte mu samo osnovnu njegu i uživajte u cvjetnoj proljetnoj oazi

Proljetno cvijeće postaje vidljivo od kraja ožujka do početka travnja, ali to u najvećoj mjeri ovisi o vremenskim uvjetima. Uz to, često se povezuje s određenom simbolikom.

Tako se naprimjer tulipani smatraju simbolom nade i blagostanja. Većina vrsta proljetnog cvijeća predstavlja promjenu, otvorenost za nove mogućnosti i početak novog poglavlja.

Proljetno cvijeće za vrt Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Proljetno cvijeće - šareno buđenje nakon zime

Proljeće je uvijek najuzbudljivije godišnje doba među vrtlarima. Nakon duge zimske stanke mogu se vratiti na posao i odmah vidjeti rezultate jesenskih priprema koje su uspjeli obaviti u svom vrtu, a porastom temperatura pojavljuje se i proljetno cvijeće.

Visibabe

Visibabe su nedvojbeno najranije proljetno cvijeće koje počinje cvjetati već u veljači. Niske temperature ili snijeg koji još leži na tlu nisu im štetni - otporne su na mraz. Visibabe često rastu u divljini, a u nekim su zemljama zaštićene. Mogu se posaditi i u vrtu; kupuju se lukovice ili sjemenke, a sadnju treba obaviti u rujnu. Ova biljka najbolje uspijeva u polusjeni, pa je možete posaditi u kamenjaru ili uz veće grmlje i drveće.

Šafran

Ovo ljubičasto proljetno cvijeće savršeno je za oživljavanje vrta. Obično se može vidjeti na višim predjelima, a šetači u prirodi ostaju zatečeni ljepotom čitavih polja prekrivenih tim biljkama. Ali jednako dobro izgledaju u kućnim vrtovima. Impresioniraju svojom intenzivnom bojom po kojoj se razlikuju od drugih vrsta. Iako je šafran otporan na niske temperature, treba barem malo Sunčeve svjetlosti, a vlažno tlo jednako je važno za njegov rast.

Jaglaci

Ovo proljetno cvijeće nagoviješta toplije vrijeme. Jaglac inače potječe iz brdskih krajeva, a neke njegove vrste otporne su na niske temperature pa često cvjetaju već u ožujku. Standardno vrijeme pojavljivanja cvjetova jaglaca je u razdoblju između travnja i svibnja. Iako su bijela i žuta najpopularnije boje, mogu biti i u drugim nijansama, kao što su ružičasta, crvena, plava i ljubičasta. Postoje i višebojne vrste - ali one su vrlo rijetke i teško ih je pronaći.

Tulipani

Tulipani su jedna od najčešćih proljetnih cvjetnih vrsta te jedan od prvih vjesnika proljeća. Iako njihovi prekrasni cvjetovi unose pravu eksploziju boja u vrtove, oni zapravo ne traju onoliko dugo koliko bismo željeli. Postoji više od 100 vrsta tulipana i tisuće sorti. Neke od njih toliko su jedinstveni da im lukovice koštaju čitavo bogatstvo. Iako su izdržljivi i nezahtjevni, ipak je potrebno primjenjivati određena pravila kao što su skidanje ocvalog cvijeća, iskopavanje lukovica nakon cvatnje i čuvanje na suhom mjestu.

Narcise

Ovo proljetno cvijeće lako se uzgaja i ne zahtijeva previše brige. Savršen je izbor za vrtlare početnike. Cvjetovi su bijeli i žuti s različitim krunama (središte). Ovaj dio je obično žut ili narančast, a također se mogu naći sorte s ružičastim krunama.

Iako narcise vole sunčana mjesta, ne trebaju im visoke temperature. Otporne su na mraz, pa im čak ni nagla promjena vremena neće naškoditi. Osim kao ukras u vrtu, često se nađu u buketima. U tom slučaju budite oprezni - nakon rezanja narcisa ispušta malo soka, štetnog za druge biljke. Zbog toga se savjetuje da se cvijet prvo stavi u posebnu posudu s vodom prije nego premještanja u vazu s drugim proljetnim cvijećem.

Božuri

Kineska sorta je najpopularnija vrsta božura. Daje velike ružičaste ili bijele cvjetove. Karakteristični su po mirisu koji se osjeti izdaleka. Biljka obično cvate u svibnju, no razdoblje cvatnje može se produžiti i do kraja lipnja - ovisno o njezi, ishrani i vremenskim uvjetima.

Proljetno cvijeće poput božura treba plodno, blago kiselo i vlažno tlo. Također pripazite da ih zaštitite od jakog vjetra koji im može slomiti stabljike.

Zumbuli

Zumbul je savršeno proljetno cvijeće za vrt - ne zahtijeva previše pažnje ili brige, a najvažniji faktor je tlo koje ne smije biti kiselo i vlažno. U ovom slučaju dobro funkcioniraju pješčane podloge. A zumbule je preporučljivo zaštititi od jakih vjetrova – posadite ih na zaštićeno mjesto u vrtu, uz ogradu ili pri dnu velikih grmova. Premda su plavi i ljubičasti zumbuli najčešći, mogu biti i bijeli, ružičasti, žuti i blijedoružičasti.

Tratinčice

Tratinčice su poznate kao proljetno cvijeće koje raste na livadama. No, kako se ispostavilo, mogu se uzgajati i u vrtu. Samo odaberite vrstu koja vam se najviše sviđa. A bez obzira koju odaberete, obratite pozornost na tlo - ono treba biti plodno, blago kiselo i vlažno. Ipak, tratinčice su vrlo osjetljive na niske temperature pa ako vremenska prognoza predviđa mraz, razmislite o prekrivanju svog proljetnog cvijeća.

Plamenac

Plamenac je proljetni cvijet koji obuhvaća različite sorte. Očekivano, zahtjevi i stil njege uvelike ovise o tome. Općenito plamenci trebaju rastresito tlo bogato humusom., a manje zahtjevne sorte mogu rasti u pjeskovitom tlu. Za uspješan rast potrebno im je polusunčano mjesto bez vjetra jer bi mogao slomiti ovu visoku biljku.

Bergenija

Ove proljetne trajnice nisu jako zahtjevne što se tiče njege i uvjeta uzgoja. Iako najbolje rastu u plodnom i vlažnom tlu, dobro uspijevaju i u lošijim uvjetima. Ono što je najvažnije, ovaj proljetni cvijet je otporan na mraz. Bergenije imaju karakteristično ukrasno lišće zanimljivog oblika, a mijenjaju boju ovisno o godišnjem dobu. Može ih se prepoznati po crvenoj ili ljubičastoj boji. Ipak, ova biljka cvate u proljeće i tada izgleda najljepše.

Presličica

Presličica pripada skupini lukovičastih biljaka otpornih na zimu. Ovo proljetno cvijeće najbolje raste na plodnom tlu bogatom humusom. Može se saditi i u pjeskovitom ilovastom tlu. Sunčeva svjetlost je također važna, pa su otvorene gredice i kamenjari najbolja mjesta za njih.

Vajgelija

Iako je vajgelija više ukrasni grm nego cvijet, često se nalazi na popisima proljetnih biljaka. Karakteristično je da cvjeta dva puta godišnje - prvi put u proljeće, a drugi put u jesen. Cvjetovi cvjetaju u izobilju i izgledaju prekrasno - zvonoliki su i tipično bijeli, crveni, ružičasti ili čak ljubičasti. Što se tiče zahtjeva tla, vajgelija raste na osjetljivim i rahlim supstratima, a bolje cvjeta kada ima pristup izobilju hranjivih tvari.