za bogat cvat

Kako i kada se orezuju ruže? Ovi savjeti riješit će sve nedoumice

02.03.2024 u 17:42

Bionic
Reading

Vrlo je važno orezivati ruže da bi bile zdrave i lijepo cvale. A savršeno vrijeme za to je prijelazno razdoblje između zime i proljeća. Kako biste to obavili bez greške i uživali u svojoj cvjetnoj oazi, ovaj vodič dobro će vam doći

Orezivanje ruža bitno je za njihovo cjelokupno zdravlje i izgled. Zima je ključno vrijeme rezidbe za većinu sorti ruža, osim onih koje se trebaju orezati ljeti, odmah nakon cvatnje.

Osnovna načela obrezivanja ruža ista su kao i pri rezidbi bilo čega drugog: snažno rezanje pospješit će rast, a ono lagano rezultirati manje energičnim rastom. Ostala osnovna pravila uključuju rezanje iznad pupoljka koji je okrenut prema van kako bi se spriječio zbijeni rast te uklanjanje stabljika koje su preblizu pozicionirane i koje se dodiruju te bi se mogle natjecati za prostor.

Također, uklonite zdepaste 'zaglavke' (kratke, mrtve dijelove stabljike) i grančice koje neće doprinijeti u smislu rasta i potencijala cvjetanja.

Kada orezivati ruže

Najbolje vrijeme za orezivanje ruža je u razdoblju od kasne zime do ranog proljeća, otprilike kada počinje novi rast. Ukratko, većinu treba orezivati zimi, a jedina iznimka su ruže stablašice, koje treba orezati odmah nakon cvatnje.

Ovisno o lokaciji, proljetni rast može početi već u siječnju dok u sjevernijim područjima nećete vidjeti novo lišće sve do travnja. Ruže stablašice mogu se orezati i ljeti, čim prestanu cvjetati, no ponekad je lakše pričekati jesen kako biste jasnije vidjeli što treba napraviti nakon što opadne lišće.

Moderne grmolike i engleske ruže

Moderne grmolike ruže široka su skupina, ali sve su robusne, cvjetaju više puta i dolaze u širokom rasponu boja. Engleske ruže uzgajane su da bi uključile kvalitete modernih grmolikih ruža s prekrasnim mirisom starih sorti.

Za razliku od grmolikih ruža, što više režete moderne grmolike i engleske ruže, one će proizvesti više lišća nauštrb cvjetova. Za rast im je potreban okvir za potporu razgranatim stabljikama na kojima će ljeti nositi svoje cvjetne izdanke. A najbolje ih je orezati od siječnja do ožujka.

Grmolike ruže

Grmolike ruže uključuju floribunde s grozdastim cvjetovima i hibridne čajevke s velikim cvjetovima, a uzgajane su zbog sposobnosti slobodnog cvjetanja i brzog rasta tijekom tekuće vegetacijske sezone. To znači da se svake godine trebaju orezati da bi biljke ostale kompaktne. Učinite to od siječnja do ožujka.

Patuljaste vrste su niži oblici grmolikih ruža. Ove minijaturne ruže jednostavno treba poticati da proizvedu deblje stabljike koje će biti prekrivene cvjetovima, a sve tanke i neproduktivne grančice treba potpuno ukloniti.

Stablašice i divlje ruže

Ruže stablašice su snažne biljke koje se mogu koristiti za prekrivanje zidova, pergola, pa čak i za obavijanje stabla drveća. Obično cvjetaju jednom godišnje, u lipnju, stvarajući veličanstven cvjetni prikaz. Divlje ruže dolaze sa svih strana svijeta i, poput stablašica, robusne su i snažne. Budući da imaju jednostavne cvjetove, izvrsne su za kukce oprašivače.

Stablašice i divlje ruže, kao i pokrovne sorte (od kojih neke dijele srodstvo sa stablašicama i penjačicama) najslobodnije cvjetaju na okviru od stabljika koje su napravljene tijekom prethodnih nekoliko sezona. To znači da se najstarije cvjetne stabljike režu svake godine kako bi se potaknulo stvaranje novih izdanaka iz baze i spriječilo njihovo pretvaranje u splet neproduktivnih stabljika. Također uklonite sve izbojke, a najbolje vrijeme za njihovu rezidbu je od kolovoza do rujna.

Ruže penjačice

Ruže penjačice snažne su sorte iz istog uzgoja kao i grmolike vrste. I one iz drugih skupina mogu biti penjačice, stoga ćete prilikom kupnje naići na engleske ruže penjačice, hibridne čajevke penjačice i još mnoge druge. Orezuju se zimi - ostavljaju se glavne stabljike, a orezuju svi bočni izdanci blizu glavne stabljike.