ugodan ambijent

Idealna rješenja za mali balkon: Evo što i kako saditi da biste maksimalno iskoristili prostor

28.02.2024 u 12:52

Bionic
Reading

To što je vaš balkon manjih dimenzija uopće ne znači da na njemu ne možete saditi razno začinsko bilje, voće i povrće te predivno cvijeće - samo trebate znati kako iskoristiti prostor

Uzgoj vrta na prostorno limitiranom balkonu ili manjoj terasi može biti pravi izazov čak i za iskusne vrtlare, ali i odlična prilika za kreativnost i zabavu pri uređenju.

Od toga želite li uzgajati povrtnjak ili tropsko voće do izbora stila dizajna interijera; pred vama je niz uzbudljivih odluka koje će vam omogućiti da kreirate svoj mini vrt iz snova.

U svemu će vam pomoći savjeti stručnjaka koji donose nekoliko sjajnih trikova za kvalitetno i smisleno iskorištavanje baš svakog kutka.

Maksimalno iskoristite prostor

Kada raspolažete sa svega nekoliko kvadratnih metara prostora, iznimno je bitno organizirati ga na način da baš ništa ne ostane neiskorišteno. Pritom je najveći izazov izbjeći zamku prenatrpanosti koja bi mogla poništiti željeni efekt stvaranja ugodnog ambijenta i prostora za opuštanje na nježnim proljetnim zrakama sunca.

Stoga, eksperti savjetuju da se orijentirane na iskorištavanje zidova i balkonskih ograda te da promislite o pretvaranju ovog prostora u vertikalni vrt. U tome ćete uspjeti tako što ćete postaviti viseće tegle, police ili mreže po kojima će se biljke moći penjati za posebno efektan vizualni dojam.

Izbjegavajte trpati pod s mnoštvom tegla, već ih organizirajte u neku od raznih nosača kao stvorenih male balkone, koji će vam pomoći iskoristiti prostor, bez da djeluje prenapućeno.

Kada je riječ o visećim teglama, razmislite o stilu uređenja i atmosferi koju želite kreirati na svom balkonu. Ako je više u vašem stilu moderan dizajn, birajte viseće konstrukcije od metala i vitica, a ako vam je primarno kreiranje ugodnog i opuštajućeg ambijenta, odličan odabir su tegle od terakote, pruća i sličnih mekanih, prirodnih materijala.

Nikako nemojte zanemariti kapacitet zidova jer vještim postavljanjem polica, ograda s mnoštvom utora ili mreža u koje možete umetnute manje tegle, imate priliku dizajnirati balkon koji baš ni po čemu ne zaostaje za onima većih dimenzija.

Proučite uvjete na svom balkonu

Osim što ste ograničeni malim brojem kvadrata, važno je i da proučite ograničenja u nosivosti svojeg balkona kako ga ne biste prenatrpali brojnih teškim teglama ili prenapučenih vertikalnim dekoracijama.

Uzmite u obzir i vremenske uvjete te sadite biljke u skladu s količinom vremena koje će provesti izložene direktnoj sunčevoj svjetlosti i sjeni, kao i potencijalnim naletima vjetra koji bi za osjetljivije sadnice mogli biti kobni.

Što saditi?

Nakon što proučite klimatske uvjete, nosivost i iskoristivost prostora svog balkona, vrijeme je za odluku o tome što ćete točno saditi.

Među najpopularnijih odabirima uvijek je začinsko bilje, koje ne samo da predivno izgleda i miriše, već je uvijek dobrodošao dodatak domaćim jelima. No, njihovo održavanje ponekad može biti ponešto komplicirano, pa ako si želite osigurati minimalnu količinu brige o balkonskom bilju, oslonite se na nezahtjevne sukulente koji će uživati u obilju sunca i maloj količini vode.

Dobro je znano i da u tzv. urbanim vrtovima predivno rastu minijaturne sorte rajčica, ali i razne vrste salata, paprika, mahunarki i grahorica. Posljednjih godina sve je popularnija sadnja mrkvi, patlidžana i krumpira, no računajte da bi vam za njihov uzgoj moglo trebati nešto više prostora.

Naravno, tu su i uvijek atraktivni limuni i sočne jagode koje ćete lakoćom uzgojiti i na minijaturnom balkonu, ako o njima pravilno brinete.

Kada je riječ o cvijeću, opcijama zaista nema kraja - od šarmantnih maćuhica, lobelija i kadifa preko raskošnih petunija i fuksija do prelijepih jasmina i kukurijeka - baš svako će oživjeti baš balkon i provođenje vremena na njemu učiniti omiljenom rutinom u danu.