omiljeno cvijeće

Šareni mirisni vrt: Evo koje sjeme vrijedi posijati već u ožujku

04.03.2024 u 13:10

Bionic
Reading

Prema meteorološkim standardima, proljeće službeno počinje prvog dana ožujka, a upravo je to simboličan početak vrtlarske sezone

Od kraja veljače i tijekom čitavog ožujka vaš vrt prolazi kroz brojne promjene uzrokovane razlikama u temperaturi, smanjenom količinom mraza i manjom količinom padalina. Sve to priprema je za tople proljetne dane i veliku sadnju na otvorenom.

Mnogi griješe kada čekaju sve do početka travnja ili svibnja da bi posadili prvo cvijeće jer veliki posao možete učiniti već sada sadnjom sjemenja omiljenog cvijeća u teglama na zatvorenom, gdje će spremne dočekati dane pogodne za 'selidbu' na otvoreno.

U nastavku donosimo nekoliko najljepših sorti cvijeća koje će u punom sjaju blistati cijelo ljeto ako ih posadite upravo u tjednima od kraja veljače do početka travnja.

Dalije

Među najpopularnijim sortama koje pronalazimo u šarenim vrtovima su dalije, trajnice koje je potrebno saditi u ožujku kako bi cvjetale između kolovoza i listopada.

Njihovu sadnju sigurno nećete požaliti jer je riječ o višegodišnjem cvijeću koje cvjeta iz godine u godinu bez namjenskog presađivanja jer samo njihove stabljike odumiru zimi.

Mogu biti raznih boja, oblika i veličina te neki cvjetovi imaju jednu glavicu po stabljici, a neki više. U proljeće privlače pčele i druge oprašivače, unoseći živost i raskošne boje u vrt.

Kadife, neveni, dragoljubi

Atraktivne kadife vatrenog spoja žute, narančaste i crvene nezaobilazan su ukras većine vrtova te sjajne pratiteljice određenim povrtnicama. Jednostavne su za uzgoj te spremanjem sjemena iz prošle godine možete uštedjeti prilikom njihove ponovne sadnje početkom ožujka.

Neveni su obožavani zbog svojih ljekovitih svojstava, ali i zbog 'supermoći' da mirisom odbijaju brojne nametnike. Stručnjaci savjetuju da ih posijete krajem ožujka te očekujte cvat od svibnja do prvog jesenjeg mraza.

Nešto zahtjevniji su dragoljubi, koji traže obilje sunca i zalijevanja, no njihovu sadnju sigurno nećete požaliti jer je riječ o jednoj od najljepših biljaka kojima možete obogatiti svoj vrt.

Nježno cvijeće u nijansama žute, crvene i narančaste predivno će izgledati uz kadulje ili kao kontrast bijelim cvjetovima, koje će pritom štititi od nametnika, uši, mrava i puževa.

Ivančice, maćuhice, petunije

Kada je riječ o nježnom cvijeću atraktivnog cvata, prvi odabir su maćuhice, najčešće dvogodišnjeg cvata, koje će biti sasvim sretne i ako cijelu godinu provedu u ukrasnoj tegli, zbog čega i jesu toliko čest odabir za terase i okućnice.

Ivančice i petunije, također među najpopularnijih odabirima za vrt, isto se siju u ožujku jer će upravo sadnjom u ovo doba najraskošnije cvati čitavog ljeta.

Ostalo cvijeće

Naravno, popis divnog cvijeća koje možete saditi iznimno je dug, a osim navedenog, za kraj vrijedi izdvojiti krizanteme, karanfile, cinije, lobelije, prkose i šarolike lijepe kate, čija će sadnja garantirano učiniti vaš vrt i okućnicu neodoljivo lijepom te vrijednom svakog uloženog truda tijekom proljeća.