lakše se gube kile

Kvalitetno spavanje odličan je saveznik u mršavljenju, a evo zašto

31.03.2023 u 18:23

Bionic
Reading

Istraživanje je pokazalo da sedam do devet sati kvalitetnog noćnog sna pruža osjećaj energije uslijed kojeg se smanjuje želja za prejedanjem, a povećava spremnost na tjelovježbu

Uspostava rutine redovitog vježbanja i pridržavanja zdrave prehrane može biti velik izazov zbog kojeg mnogi s vremenom odustanu i vrate se starim, jednostavnijim navikama. Ipak, postoji trik koji značajno pomaže u pridržavanju novih navika da biste ostvarili cilj i uspostavili zdraviji način života!

Riječ je o kvalitetnom snu koji povećava odlučnost i izdržljivost u vježbanju i novom načinu prehrane, tvrdi istraživanje provedeno na 125 sredovječnih osoba na Sveučilištu u Pittsburghu.

Sudionici istraživanja dobili su zadatak pridržavati se dijete s ograničenim unosom kalorija i svakodnevne tjelovježbe, a utvrđeno je da osobe koje su spavale barem sedam sati imaju manju želju za hranom i više energije za vježbanje.

Utvrđeno je i da uz samo tri noći smanjene kvalitete sna dolazi do pada mentalnog i fizičkog zdravlja, što uzrokuje smanjenu koncentraciju, promjene u raspoloženju, pa čak i probleme s disanjem.

Također, pokazalo se da osobe koje nemaju naviku spavati barem sedam sati noću imaju povišenu želju za prejedanjem te žude za slatkim, slanim i masnim obrocima.

Analiza ovog istraživanja provedenog tijekom šest mjeseci pokazala je da su osobe s kvalitetnom rutinom spavanja imale značajno bolje rezultate u pridržavanju novog režima vježbanja i prehrane.

'Stavljanjem fokusa na barem sedam do devet sati sna značajno pomaže u usvajanju novih navika jer nam pruža osjećaj energije i spremnosti na sve izazove', zaključio je voditelj istraživanja, dr. Christopher Kline.