ŠKOTSKA

Kvalitetan san kao školski predmet

  • Autor: E. K.
  • Zadnja izmjena 15.03.2010 15:54
  • Objavljeno 15.03.2010 u 15:00
spavanje

spavanje

Izvor: photl.com / Autor: photl

Tinejdžeri koji se teško koncentriraju na nastavi u nekim škotskim školama bit će upućeni na posebna predavanja na kojima će učiti kako se kvalitetno naspavati

Na tim će predavanjima saznati što sve utječe na kvalitetan san, poput odlaska na spavanje u isto vrijeme, izbjegavanja gledanja televizije, igranja videoigara ili surfanja po internetu do kasno u noć te koliko je važno spavati barem devet sati.

Stručnjaci kažu da je za nedostatak koncentracije na nastavi kriv nekvalitetan san koji kod nekih srednjoškolaca traje samo četiri sata, što je premalo za normalno funkcioniranje.

Jane Ansell iz organizacije Sleep Scotland uvjerena je da bi takva predavanja pomogla učenicima da ostvare bolji uspjeh u školi i u sportskim aktivnostima.

Osim toga, prema nekim istraživanjima, manjak kvalitetnog sna u vezi je s pojavom depresije i pretilosti.

Trenutačno se predavanja o spavanju eksperimentalno provode u Glasgowu, a organizacija Sleep Scotland namjerava proširiti projekt na cijelu Škotsku.

'Išao sam spavati oko 22 sata, a ne više u 23 sata, kad obično idem, i puno sam se bolje osjećao. Nije mi se spavalo na nastavi', rekao je jedan 15-godišnjak koji je bio na predavanju o spavanju.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!