UBLAŽAVANJE SIMPTOMA

Koliko zapravo pomažu narodni lijekovi protiv gripe i prehlade? Evo što kažu znanstvenici

20.11.2022 u 18:01

Bionic
Reading

Nakon dvogodišnjeg izbivanja, ove bi se sezone na scenu bolesti gornjeg dišnog sustava navodno ponovno trebale vratiti gripa i prehlada. Kako se virusima uzrokovane bolesti ne liječe antibioticima, uhvati li vas što od ovoga ne ostaje vam drugo nego preležati bolest i boriti se sa simptomima. Protiv njih postoji dosta boraca iz 'narodne medicine', ali kako na njih gleda struka?

Temperatura, glavobolja, bolovi u tijelu, začepljenje ili curenje nosa, kašalj, upala grla ili umor – sve to mogu biti simptomi gripe, ali ako su manjeg intenziteta i sporije napreduju, može biti i obična prehlada. I jedno i drugo uzrokuju virusi, a pada li vam napamet još neka bolest sličnih simptoma uzrokovana virusom, najbolje se testirati.

U slučaju prehlade malo je vjerojatno da će doći do ozbiljnijih zdravstvenih problema, ali s gripom valja biti na oprezu. Iako se virusne infekcije ne liječe antibioticima, koji su učinkoviti samo protiv bakterija, postoje antivirusne terapije koje će liječnici ipak prepisati samo rizičnim pacijentima poput trudnica, starijih osoba ili pacijenata oslabljenog imuniteta.

Za one ostale preporuka je preležati i čekati smirivanje simptoma. Ukoliko su oni ozbiljniji, traju duže od tjedan dana ili imate poteškoća s disanjem, svakako biste se trebali javiti svome liječniku.

Pa iako možda nisu ozbiljna prijetnja vašem zdravlju, ovi simptomi znaju biti dosta neugodni i naporni, a za ublažavanje svakog od njih postoji domaći lijek iz narodne predaje koji već generacijama olakšavaju prebolijevanje.

Znanstvenici su pokušavali istraživanjima provjeriti koliko su neki od tih domaćih lijekova doista učinkoviti, koliko ih često treba koristiti i koje formulacije daju najbolje rezultate, ali te su studije najčešće male i ne pokazuju veliku učinkovitost. Unatoč tome, stručnjaci priznaju da nema nikakve štete koristite li nešto zbog čega se osjećate bolje dok bolujete, čak i ako se samo radi o placebo učinku.

'Ponekad nemamo dokaza za mnoge uobičajene tradicionalne prakse, jer nema velike ekonomske isplativosti u njihovom proučavanju, ali imamo tisuće godina anegdotalnih podataka i dovoljno dokaza da dokažemo njihovu sigurnost', kaže za The New York Times dr. Aviva Romm, specijalistica integrativne medicine.

Jačanje imunološkog sustava: vitamin C, bobice bazge i cink

Postoje dokazi koji sugeriraju da određeni vitamini i sastojci domaćih lijekova, poput vitamina C, bobica bazge i cinka, u najmanju ruku mogu stimulirati imunološki sustav i malo skratiti trajanje simptoma.

Ideju da vitamin C može pomoći kod prehlade popularizirao je još 1970-ih dobitnik Nobelove nagrade Linus Pauling, pokrenuvši porast potražnje za ovom hranjivom tvari. Znanstvenici povezani s industrijom dodataka prehrani od tada sugeriraju da vitamin C pomaže u podržavanju raznih funkcija, poput sposobnosti imunoloških stanica da pronađu infekciju i bore se protiv nje.

No učinkovitost hranjivih tvari još uvijek je predmet rasprava. Naime, naša tijela nisu u stanju pohraniti visoke doze vitamina C, kakve nalazimo u dodacima prehrani, a sav višak vitamina C obično izlučujemo urinom. Kliničkim je ispitivanjima otkriveno i da za učinkovitost dodataka vitamina C može biti ključno vrijeme uzimanja. Sveobuhvatna meta-analiza ispitivanja vitamina C objavljena 2013. godine tako sugerira da redovito uzimanje dodataka, čak i prije nego što počnete osjećati bolest, može skratiti trajanje prehlade za koji dan, ali da uzimanje vitamina C nakon što ste već razvili simptome ne pokazuje konzistentne prednosti.

Bobice bazge, čest sastojak sirupa protiv prehlade i gripe, posebno u onima namijenjenim maloj djeci, u nekim su studijama skratile trajanje simptoma ako su uzimane prije ili neposredno na početku bolesti. No dr. Room upozorava na vrlo ograničena količina podataka. Bobice bazge sadrže snažne antioksidanse i kemikalije poznate kao antocijanini, za koje je u laboratorijskim pokusima dokazano da pomažu funkcioniranju imunološkog sustava.

Uzimanje sirupa i pastila koje sadrže cink u tragovima svaka tri do četiri sata, sugeriraju istraživanja, može skratiti trajanje prehlade ili gripe za dan ili dva, potencijalno sprječavanjem razmnožavanja virusa. Međutim, zaključak drugih analiza je da nema dovoljno dokaza koji bi tvrdili da je cink bolji od placeba. Uz sredstva s cinkom vežu se i neke nuspojave, pa su se neki korisnici sprejeva za nos s cinkom žalili na trajni gubitak njuha, dok su neki koji su ga primjenjivali oralno dobili trajni okus metala u ustima. Odlučite li ga se uzimati oralno, svakako to činite s hranom, jer okus cinka nije nimalo privlačan.

Održavanje hidratacije i ublažavanje upale grla: čajevi, juha, đumbir i kurkuma

Grlobolja često prati upale, nastale u borbi imunološkog sustav s virusima nastanjenim u gornjim dišnim putevima. Oteklina i bol mogu otežavati gutanje hrane i zadržavanje vode, što dodatno isušuje grlo, a stvar dodatno može pogoršati još i kašalj. Održavanje hidratacije Ispijanjem obične vode, toplih čajeva, temeljaca ili juha održavate tijelo hidratiziranim, što vam može pomoći da se osjećate ugodnije.

U mnogim kulturama, a u posljednje vrijeme i kod nas, jedan od prvih domaćih lijekova za kojim ljudi posežu kad se suoče s upaljenim grlom je đumbir. Zajedno s drugim biljkama đumbir se prelijeva kipućom vodom za pripremu umirujućih čajeva, a može se dodati i u pileću juhu. Ove stare metode pomoći upaljenom grlu podupire čak i znanost, jer je u nekoliko studija otkriveno da đumbir može imati protuupalna svojstva koja mogu pomoći u ublažavanju oteklina.

U ajurvedskoj medicinskoj praksi Indije već dugo se za ublažavanje upale koristi korijen kurkume, još jedne biljke iz porodice đumbira, podrijetlom iz jugoistočne Azije. No učinke kurkume teško je dokazati, jer se glavni spoj iz korijena, kurkumin, ne apsorbira lako u tijelu. Ni dodaci prehrani s kurkuminom nisu baš pouzdani, jer se mogu značajno razlikovati po sastavu. Za učinkovitiju apsorbciju kurkumina i svih njegovih blagodati, kurkumu dodajte hrani ili je miješajte s masnim namirnicama poput ulja za kuhanje ili toplog mlijeka, a apsorpciji kurkumina može pomoći i dodavanje crnog papra.

Ublažavanje kašlja: slana voda i med

Ako je bol u grlu praćena kašljem, pokušajte si pomoći grgljanjem slane vode. U čaši tople vode otopite oko pola čajne žličice soli i mućkajte po ustima i stražnjem dijelu grla nekoliko sekundi pa ispljunite. Pomoći će bilo koja sol koju koristite u kuhinji. Osim za ublažavanje bolova u ustima i stražnjem dijelu grla, liječnici grgljanje slanom vodom preporučuju za opće oralno zdravlje. Grgljanje pomaže u otpuštanju guste sluzi i uklanjanju bakterija, virusa i alergena iz grla, a dodatna korist korištenja otopine soli je izvlačenje viška tekućine iz upaljenog tkiva i njegovo oblaganje toplom vodom.

Sličan umirujući učinak može pružiti i dodavanje meda u otopinu za grgljanje, ili u čajeve i tople napitke. Med djeluje umirujuće, pa će smiriti i nadražena tkiva koja obloži, a razne varijante umirujućeg napitka s medom nalaze se u mnogim kulturama. Studija provedena među djecom starosti između 1 i 5 godina pokazala je da je uzimanje dvije žličice meda prije spavanja jednako učinkovito u ublažavanju noćnog kašlja i poboljšanju kvalitete sna kao i lijek dekstrometorfan koji se nalazi u uobičajenim bezreceptnim sirupima protiv kašlja. Oprezan ipak treba biti kod najmanjih, jer med se ne smije davati djeci staroj do godinu dana zbog rizika od rijetke vrste trovanja hranom poznatog kao botulizam dojenčadi.

Ublažavanje začepljenosti: posude za ispiranje nosa, bilje i para

Među jednostavne i sigurne metode pomoći za olakšavanje simptoma gripe i prehlade je održavanje nazalnih prolaza hidratiziranim. Pomoć u tome može vam pružiti ovlaživač zraka u prostoriji, para s biljkama ili ispiranje nosa toplom slanom vodom.

Korištenje roga ili tuša za ispiranja nosa zabilježeno je još u ayurvedskoj medicini. Poput grgljanja slanom vodom, ispiranje nosa može pomoći u uklanjanju virusa i sluzi iz tijela, a istovremeno smanjuje oteklinu koja može uzrokovati začepljenost. Studija iz 2019. godine je pokazala da ova metoda može skratiti trajanje bolesti, ali i smanjiti potencijalni prijenos zaraznih klica na druge. No budite oprezni i za ispiranje koristite samo destiliranu, sterilnu ili prokuhanu vodu, jer ona iz vodovoda može sadržavati male količine bakterija i jednostaničnih praživotinja koje predstavljaju rizik od drugih infekcija. Sličan učinak pružit će vam i komercijalni slani nazalni sprejevi.

Pri vlažnosti zraka između 40 i 60 posto na površinama i u zraku nalazi se manji broj virusa, a oni prisutni teže se održavaju pa vam u sezoni gripe i prehlade ovlaživači zraka mogu pomoći smanjiti prijenos respiratornih virusa i spriječiti razbolijevanje. Ovlaživač zraka može vam biti koristan i ako vas gripa ili prehlada uhvate. Iako ima vrlo malo podataka o tome koliko dobro djeluju u usporedbi s placebom ili koliko mogu smanjiti ukupno trajanje bolesti, mogu vam barem pomoći u ublažavanju kašlja i začepljenja nosa.

Disanje može olakšati i mentol, kemijski spoj koji se nalazi u paprenoj metvici i drugim vrstama mente. Simptome možete ublažiti utrljavanjem komercijalno dostupnih masti s mentolom na vrat, grlo ili pod nos. Kod začepljenja nosa pomaže tradicionalna terapija parom, pri čemu se u vruću vodu može staviti svježa ili sušena biljka s mentolom. Začinsko bilje poput eukaliptusa ili majčine dušice prelijte kipućom vodom na pet do deset minuta, zatim pokrijte glavu ručnikom i iznad posude udišite paru.

Nekoliko je studija otkrilo da utrljavanje masti s mentolom, eukaliptusom i kamfotom na vrat i prsa značajno poboljšava san kod djece i odraslih sa simptomima prehlade. No, s ovim mastima treba biti oprezan, jer kod nekih znaju izazvati iritaciju.

Na kraju, imajte na umu da nema univerzalnog lijeka protiv gripe ili prehlade. Isprobavajte što djeluje kod vas, a što ne, jer nađete li nešto što će vam olakšati prebolijevanje, vrijedit će uloženog truda.