NOVO ISTRAŽIVANJE

Dvije šake popularne grickalice dnevno poboljšavaju pamćenje u samo četiri mjeseca

04.12.2025 u 11:04

Bionic
Reading

Studija jasno pokazuje da svakodnevno konzumiranje neslanih kikirikija s kožicom može poboljšati zdravlje mozga, posebno u području pamćenja

Nova studija otkriva da svakodnevna konzumacija jedne vrlo obične, lako dostupne grickalice može poboljšati pamćenje i dotok krvi u mozak kod starijih osoba. Naime, sudionici koji su 16 tjedana svaki dan jeli 60 grama neslanih kikirikija s kožicom, što je otprilike dvije pune šake, pokazali su 5,8 posto bolje rezultate u verbalnom pamćenju, osobito u testovima u kojima su trebali nakon određenog vremena ponovno prizvati popis riječi.

Kako kikiriki pomaže pamćenju?

Istraživači objašnjavaju da su ključna dva faktora: L-arginin, aminokiselina iz kikirikija koja širi krvne žile i poboljšava protok krvi u mozgu, te bioaktivni spojevi iz kožice koji štite moždane stanice od oštećenja. Kada mozak dobiva više kisika i hranjivih tvari, jača i funkcija pamćenja.

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Snimanjem mozga neinvazivnim MRI-jem utvrđeno je povećanje moždanog protoka krvi na više razina: ukupni cerebralni protok porastao je za 3,6 posto, a dotok krvi u sivu tvar za 4,5 posto. Najveće promjene zabilježene su upravo u područjima zaduženima za pamćenje i jezik: 6,6 posto više krvi u frontalnim režnjevima i 4,9 posto više u temporalnim režnjevima.

'Adekvatan protok krvi ključan je za opskrbu mozga kisikom i hranjivim tvarima', objašnjava voditelj istraživanja Peter J. Joris sa Sveučilišta u Maastrichtu. 'Bez toga mozak ne može pravilno funkcionirati, što neposredno utječe na pamćenje.'

U istraživanju je sudjelovala 31 zdrava osoba u dobi od 65 do 75 godina, bez povijesti kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa ili alergije na kikiriki te nepušači. Studija se sastojala od dvije faze:

  • tijekom jedne faze sudionici su 16 tjedana svakodnevno jeli 60 g kikirikija
  • tijekom druge faze morali su potpuno izbjegavati kikiriki i sve proizvode od orašastih plodova

Između faza bio je osmotjedni odmor, a budući da su svi sudionici prošli obje faze, svaki je ispitanik služio kao vlastita kontrolna skupina. Istraživači su pratili protok krvi u mozgu, pamćenje, brzinu obrade informacija, sposobnost rješavanja problema, krvni tlak i prehrambene navike.

Što su pokazali rezultati?

Osim poboljšanog dotoka krvi, sudionici su se bolje snalazili u testovima pamćenja, posebno u prisjećanju riječi nakon 20 minuta pauze.

Zanimljivo je da, unatoč dodatnih 340 kalorija dnevno, tijelesna težina sudionika nije značajno porasla, najvjerojatnije zato što su spontano smanjili unos drugih namirnica.

Istraživači napominju da je važno istaknuti kako korist može dolaziti iz više izvora: L-arginina, spojeva iz kožice, zdravih masti ili njihove kombinacije.

'Važno je da su kikiriki bili neslani i pečeni s kožicom', kaže Joris. 'Kožica sadrži mnogo antioksidansa i vlakana koja mogu biti ključ za ovaj učinak.'