STRUČNJACI OBJAŠNJAVAJU

Cink je za tijelo vrlo važan mineral, no koliko pomaže u prevenciji ili liječenju Covida?

  • Autor: V.I.
  • Zadnja izmjena 16.01.2021 17:20
  • Objavljeno 16.01.2021 u 17:20
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Ocskay Mark / Alamy / Alamy / Profimedia

Cink je vrlo važan za pravilno funkcioniranje imunološkog sustava i može pomoći u slučaju prehlade. Prehlade uzrokuju koronavirusi, pa može li cink pomoći i protiv Covida-19, bolesti koju također uzrokuje koronavirus?

Cink je drugi najčešći mineral koji u tragovima pronalazimo u ljudskom tijelu, a djeluje na sve stanice i organe. Ovaj je mikronutrijent potreban za metabolizam, osjetilo okusa i mirisa, a posebno je važan za periode ubrzanog rasta poput ploda u trudnoći, dojenčadi te u djetinjstvu i pubertetu. Nedostatak cinka povezan je sa slabijim rastom, sporijim zacjeljivanjem rana i povećanom osjetljivošću na infekcije poput prehlade.

Važnost cinka nije oduvijek jasna

Šezdesetih godina prošlog stoljeća hematolog Ananda S. Prasad posumnjao je da niska razina cinka koči rast kosti ljudi. Kad je došlo vrijeme da testira hipotezu davanjem cinka svojim pacijentima usporenog rasta u Egiptu, nigdje nije mogao pronaći ovaj vrijedan mineral pa je dao napraviti kapsule od boca cink-sulfata.

'Nisam mogao vjerovati da 19-godišnjak može porasti više od 15 centimetara', rekao je u to vrijeme dr. Prasad, naglasivši da je to bilo specifično za populaciju s prehrambenim deficitima.

Iako su otkrića dr. Prasada u to vrijeme bila kontroverzna, njegov je rad pomogao Nacionalnoj akademiji znanosti da 1974. cink proglasi važnim elementom.

Prema podacima Nutrition Business Journala, predviđa se da će prodaja cinka u obliku dodataka prehrani, kao odgovor na pandemiju koronavirusa, u SAD-u doseći 134 milijuna dolara.

New York Times (NYT) pozabavio se ulogom cinka u zaštiti i olakšavanju simptoma Covida-19, uz napomenu da su nutricionistička istraživanja često manjkava jer je nejasno kako određeni dodatak prehrani ili hranjiva tvar može izravno utjecati na naše zdravlje. Naime budući da jedemo puno različitih stvari, teško je utvrditi uzrok i posljedicu, pa čak i utjecaj određene hranjive tvari.

Pomaže li cink u liječenju Covida-19?

Trenutno ne postoje nikakvi nedvojbeni dokazi da cink može pomoći u borbi protiv novog koronavirusa.

'Nema znanstvenih dokaza da cink, bilo koji vitamin, mineral ili dodatak prehrani mogu spriječiti ili izliječiti Covid-19', izjavila je za NYT Carol Haggans, registrirana dijetetičarka i savjetnica u Uredu za prehrambene dodatke američkog Nacionalnog instituta za zdravstvo.

Uprava za hranu i lijekove (FDA) poslala je upozoravajuća pisma na adrese pet tvrtki koje proizvode s cinkom reklamiraju kao prevenciju i liječenje virusa.

Pomaže li cink u liječenju prehlade?

Prema metaanalizi sedam kliničkih ispitivanja kontroliranih placebom, pastile s cinkom mogu skratiti prehladu za trećinu. Za prehladu koja bi bez liječenja trajala oko šest dana, to je otprilike dva dana skraćenja. Međutim ne smije se čekati da nos pocrveni kako biste počeli uzimati cink - to je potrebno učiniti u roku od 24 sata od početka prehlade, odnosno od početka šmrcanja i kašljanja.

Iako odgovarajuća doza nije utvrđena, metaanaliza pokazuje moguću korist od cuclanja pastile cinka svaka dva sata u budnom dijelu dana, dnevno ukupno najmanje 75 miligrama.

Većina istraživanja u ovom području provodila se s pastilama, koje polako otpuštaju sadržaj u usta dulji vremenski period, pa je nejasno mogu li tablete i drugi oblici cinka koji se gutaju biti jednako korisni.

Neke studije pokazuju da pastile cinka mogu skratiti prehladu za trećinu

Neke studije pokazuju da pastile cinka mogu skratiti prehladu za trećinu

Izvor: Profimedia / Autor: Lilly Bloom / Cultura RF / Profimedia

Možemo li u korist cinka u slučaju prehlade biti potpuno sigurni?

Farmaceut George Eby svom je trogodišnjem djetetu, koje je bilo na kemoterapiji zbog leukemije, dao cink kako bi mu povećao koncentraciju tog minerala. Dijete je istovremeno slučajno bilo i prehlađeno pa budući da nije moglo progutati tabletu, pustilo je da se polako topi u ustima.

Prehlada je popustila pa je dr. Eby, surađujući s još dvojicom istraživača, proveo prvo randomizirano ispitivanje kontrolirano placebom. Pokrenulo je to područje istraživanja s nedosljednim rezultatima, a njegova je studija imala samo 65 ispitanika.

Iako su drugi sustavni pregled i metaanaliza u časopisu Canadian Medical Association Jurnal također utvrdili korist od dodavanja cinka, niz drugih studija nije, uključujući novo kliničko ispitivanje.

Zulfiqar Bhutta, direktor Sveučilišnog instituta Aga Khan za globalno zdravlje i razvoj, izjavio je da su te studije bile male i uskog fokusa. Da bi se procijenila učinkovitost cinka na prehladu, kaže Bhutta, potrebna su veća ispitivanja kontrolirana placebom na svim zemljopisnim područjima i u populacijama kojima cink nedostaje te u onima koje ga imaju dovoljno.

Pomaže li cink u slučaju drugih bolesti?

Cink se koristio za zacjeljivanje rana još od antičkih vremena. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje da djeca s akutnim proljevom uzimaju 20 miligrama cinka do dva tjedna (10 miligrama za novorođenčad do šest mjeseci).

Bilo je ranije i drugih naznaka koristi cinka, no novijim studijama one nisu potvrđene.

WHO preporučuje da djeca s akutnim proljevom uzimaju cink do dva tjedna

WHO preporučuje da djeca s akutnim proljevom uzimaju cink do dva tjedna

Izvor: Profimedia / Autor: Rafael Ben-Ari / Alamy / Alamy / Profimedia

Osim u slučaju gastrointestinalnih infekcija, dr. Bhutta u svom radu s djecom kojoj manjkaju mikronutrijenti nije otkrio da dodaci cinka značajno utječu na zaostajanje u rastu i smrtnost.

'Počinjemo shvaćati da mnoge populacije s manjkom cinka imaju višestruke nedostatke mikronutrijenata. Stoga zamjena samo jednog hranjivog sastojka nema smisla niti daje veliku korist', rekao je Bhutta.

Bhutta je i autor sustavnog pregleda u kojem se navodi da cink može pomoći smanjiti prevalenciju i učestalost upale pluća među malom djecom, od kojih su mnoga s nekom osnovnom bolesti, poput infekcije HIV-om. Međutim novi podaci, koji još nisu objavljeni, kaže Bhutta, ne pokazuju taj učinak u općoj populaciji.

Dobivamo li dovoljno cinka?

Vjerojatno da, jer je nedostatak ovog minerala uglavnom vezan uz pothranjenost stanovništva.

Stvarni udio onih s nedovoljnom razinom cinka može biti teže utvrditi jer se on distribuira kroz naše tijelo, što ga čini teže mjerljivim u laboratorijskim testiranjima.

'Morate imati priličan manjak da biste vidjeli promjenu razine cinka u krvi', kaže za NYT nutricionistica Emily Ho.

Preporučena dnevna doza elementarnog cinka za većinu odraslih iznosi od osam do 11 miligrama.

Koja nas hrana opskrbljuje cinkom?

Registrirani dijetetičari ukazuju na važnost dobivanja hranjivih tvari prvenstveno iz hrane. Nakon toga možete razgovarati s liječnikom o tome je li vam potreban dodatak prehrani.

Najviše cinka po jednom obroku daju kamenice

Najviše cinka po jednom obroku daju kamenice

Izvor: Profimedia / Autor: Ashley Corbin-Teich / ImageSource / Profimedia

Kamenice su najbogatiji izvor cinka, a ima ga i u rakovima, jastozima, u peradi, orašastim plodovima i sjemenkama. I neke žitarice, grah i mahunarke imaju cinka, ali sadrže i fitate, spojeve iz biljaka i biljne hrane koji mogu spriječiti apsorpciju cinka i željeza. Vegetarijanci su skloni nedostatku cinka, kao i stariji ljudi, ovisnici o alkoholu, bolesnici s probavnim poremećajima i oboljeli od bolesti srpastih stanica.

Može li se pretjerati s unosom cinka?

Gornja granica dnevnog unosa cinka za odrasle iznosi 40 miligrama.

'Stvarno je važno imati dovoljno cinka, ali možete uzeti i previše ove dobre stvari', kaže dr. Ho.

Velike količine oralno uzimanog cinka dulje vrijeme mogu dovesti do nedostatka bakra, još jednog minerala koji je u manjim količinama presudan za naše tijelo. U slučaju pada količine bakra u tijelu, pokazuju izvještaji, potencijalne posljedice, iako reverzibilne, mogu biti anemija i smanjen broj bijelih krvnih stanica.

Zbog pretjeranog unosa cinka može nam nedostajati bakra, što može uzrokovati anemiju

Zbog pretjeranog unosa cinka može nam nedostajati bakra, što može uzrokovati anemiju

Izvor: Profimedia / Autor: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Neželjeni učinci uzimanja cinka mogu biti mučnina, povraćanje, gubitak apetita, proljev, glavobolja i grčevi u trbuhu.

'Ako smo bolesni, kratkoročno možemo uzimati i više cinka', kaže dr. Cathi Dennehy, farmaceutkinja i profesorica kliničke farmacije. Pod kratkoročnim periodom Dennehy smatra od sedam do deset dana, koliko prosječno traje prehlada.

Treba imati na umu i moguću interakciju cinka s lijekovima koje dobivate na recept.

'Kad se uzima s nekim lijekovima, cink može smanjiti njihov učinak. Zbog toga vremenski odvajamo doziranje minerala poput dodataka cinka ili kalcija na dva sata od uzimanja lijekova', kaže dr. Dennehy.

FDA je upozoravala potrošače da ne upotrebljavaju internazalne proizvode s cinkom nakon što su se mnogi korisnici potužili da su izgubili osjet njuha. Proizvod je povučen, a naknadno je iz njega uklonjen cink.

Treba li za vrijeme pandemije uzimati cink?

Za zaštitu od koronavirusa nosite masku, redovito perite ruke i držite se na udaljenosti od drugih.

Za uobičajenu prehladu liječnici savjetuju podržavanje imunološkog sustava dobro uravnoteženom prehranom, vježbanjem, kvalitetnim snom i brigom o svojim potrebama vezanim za mentalno zdravlje.

'Nema sumnje da je cink važan, ali kad unesete minimalno potrebnu količinu, nema dokaza da dodatni unos jača imunološki sustav', kaže dr. David Hafler, profesor neurologije i imunobiologije na Medicinskom fakultetu Yale.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!