Miris maslaca i naranče koji ispunjava kuhinju, mekano dizano tijesto i zavodljivi slojevi čokolade skrivene u svakom rezu – čokoladna babka je kruh i kolač u jednom, savršena za trenutke kada želite ispeći nešto posebno
Čokoladna babka jedan je od onih recepata koji vas nježno gurnu korak dalje u svijetu pečenja kruha, ali vam se višestruko vrate svakim novim zalogajem. Iako na prvi pogled izgleda kao mali pekarski projekt za profesionalce, u praksi je riječ o receptu koji podnosi male nesavršenosti i svejedno izlazi iz pećnice spektakularno.
Bogato, mirisno tijesto upareno s tamnom čokoladom i citrusnom notom naranče pretvara se u efektne zavijutke koji se otkrivaju pri svakom rezu. Upravo ti zavodljivi slojevi čokolade čine babku jednako privlačnom za fotografiranje kao i za posluživanje, bilo uz jutarnju kavu, nedjeljni brunch ili kao desert za posebnije prilike.
Potrebni sastojci:
Tijesto:
- 540–600 g glatkog brašna
- 100 g šećera
- 2 i 1/2 žličice instant kvasca (oko 8 g)
- 3/4 žličice soli (oko 4 g)
- 150 g maslaca
- 120 ml vode
- 3 velika jaja + 1 žumanjak, sobne temperature, lagano tučeni
- 2 žlice naribane narančine korice
Nadjev:
- 115 g maslaca, narezanog na kockice
- 140 g tamnih čokoladnih kapljica (ili sitno nasjeckane tamne čokolade)
- 60 g šećera u prahu
- 35 g kakaa u prahu
- 1/4 žličice soli
Glazura:
- 50 g šećera
- 60 ml vode
Priprema:
U velikoj posudi pomiješajte 2 šalice (oko 250 g) brašna, šećer, kvasac i sol. Dodajte maslac i umiješajte ga u suhe sastojke dok smjesa ne postane mrvičasta.
U manjem lončiću zagrijte vodu (na 50–55 stupnjeva) i dodajte je u smjesu suhih sastojaka. Umiješajte jaja, žumanjak i narančinu koricu, pa postupno dodajte preostalo brašno dok ne dobijete meko tijesto (tijesto će biti pomalo ljepljivo).
Tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu i mijesite dok ne postane glatko i elastično, oko 6–8 minuta. Stavite ga u nauljenu zdjelu, okrenite jednom da se i vrh premaže uljem. Pokrijte i stavite u hladnjak na 8 sati ili preko noći. Tijesto zatim prebacite na lagano pobrašnjenu površinu i podijelite ga na dva dijela. Svaki dio razvaljajte u pravokutnik dimenzija 30 × 25 cm.
Za nadjev otopite maslac i čokoladu u mikrovalnoj pećnici ili na pari. Miješajte dok smjesa ne postane glatka, zatim dodajte šećer u prahu, kakao i sol. Dobro promiješajte i premažite po tijestu, ostavljajući rubove prazne oko 1 cm sa svake strane.
Zarolajte po dužoj strani, kao za roladu, i spojite rubove i krajeve da se zatvore. Oštrim nožem prerežite svaku roladu po dužini na pola, a zatim pažljivo zakrenite polovice jednu oko druge tako da rezani dijelovi budu okrenuti prema gore. Spojite krajeve. Stavite savijene role u dva namašćena kalupa za kruh (23 × 13 cm), s rezanom stranom prema gore. Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu da se diže oko 1 sat, dok se gotovo ne udvostruči.
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Pecite dok ne poprimi zlatno smeđu boju, 35–45 minuta, po potrebi prekrijte folijom nakon pola vremena pečenja da ne potamni previše.
Dok se babka peče, u malom loncu pomiješajte šećer i vodu, zakuhajte pa smanjite vatru i lagano kuhajte 10 minuta bez poklopca. Kistom premažite toplo pecivo dok je još u kalupu. Ohladite 10 minuta, zatim pažljivo izvadite iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi na rešetki.