Božić je savršeno vrijeme za slatke užitke, a među najposebnijim tradicionalnim poslasticama ističu se švedska slatka peciva Lussekatter – mekana, mirisna i karakterističnog oblika slova 'S'. Tajna njihove posebnosti je šafran, koji im daje prepoznatljivu zlatnu boju i neodoljiv aromatični šarm
Blagdansko razdoblje uvijek mami ljubitelje slatkog na uživanje u raznim poslasticama – od marcipana i božićnih peciva do torti i keksa. Osim lokalnih specijaliteta, mnogi vole zaviriti u recepte drugih zemalja kako bi isprobali nove ideje za pečenje. Jedan od takvih posebnih blagdanskih slatkih zalogaja dolazi iz Švedske – Lussekatter, mekana, mirisna i zlatna slatka peciva koja svojim prepoznatljivim oblikom slova 'S' unose čaroliju božićnog stola.
Što je Lussekatter?
Lussekatter su slatka, mekana peciva pripremljena od brioche tijesta, prepoznatljiva po tradicionalnom obliku slova 'S'. Na krajevima se ukrašavaju grožđicama, a njihovu karakterističnu zlatnu boju daje šafran – delikatesni začin koji se u Švedskoj povezuje s najraskošnijim blagdanskim stolovima.
Potrebni sastojci (za oko 20 komada):
- 500 g pšeničnog brašna
- 250 ml punomasnog mlijeka
- 75 g maslaca
- 25 g svježeg kvasca (ili 7 g suhog)
- 100 g šećera
- 1 jaje
- 0,5 g šafrana (nekoliko niti)
- ½ žličice soli
- grožđice (za ukras)
- 1 dodatno jaje za premazivanje
Priprema:
Mlijeko zajedno s maslacem zagrijte dok se maslac ne otopi, a zatim maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi. Dodajte šafran, koji ste prethodno malo samljeli, i pustite da se otopi. Ostavite smjesu da odstoji 10 do 15 minuta kako bi šafran oslobodio što više boje i arome.
U zdjeli izmrvite svježi kvasac i otopite ga u mlakom mlijeku sa šafranom. Zatim dodajte šećer, sol i jaje, a postupno umiješajte i brašno. Mijesite tijesto oko 10 minuta dok ne postane glatko i elastično. Oblikujte kuglu od tijesta i stavite je u lagano nauljenu zdjelu. Pokrijte vlažnom krpom ili prozirnom folijom i ostavite da stoji otprilike jedan sat, odnosno dok se volumen tijesta ne udvostruči.
Kada je tijesto naraslo, podijelite ga na dijelove od oko 50 do 60 grama. Svaki dio oblikujte u dug i tanak valjak dužine oko 20 do 25 centimetara. Za tradicionalni oblik slova 'S', svaki kraj valjka savijte prema sredini u suprotnim smjerovima. Oblikovane figure stavite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i u sredinu svake spirale stavite nekoliko grožđica. Ostavite peciva da ponovno narastu 30 do 45 minuta.
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Peciva premažite umućenim jajetom i pecite ih 8 do 10 minuta dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Važno je da ih ne prepečete kako bi ostala mekana i sočna. Nakon pečenja ostavite da se ohlade i poslužite ih uz kavu, čaj ili začinjeno kuhano vino.