Savršeno kremasti pire krumpir s dodatkom kiselog vrhnja, vrhnja za kuhanje i maslaca donosi blagdanski ugođaj na vaš stol. Lagano kiselkasti i pahuljasti, idealni su prilog uz pečena mesna jela i povrće, posebno za svečane večere i obiteljska okupljanja
Obiteljske svečane večere često obiluju bogatim jelima, pa je lagano kiselkasti prilog poput pire krumpira s kiselim vrhnjem odličan način da izbalansira okuse na tanjuru.
Kombinacija kiselog vrhnja i maslaca čini pire krumpir kremastim, dok kiselkast okus razbija težinu jela, čineći svaki zalogaj izdašno ukusnim. Ovaj klasik s malim obratom garantira da će gosti tražiti porciju više.
Potrebni sastojci:
- 2,3 kg krumpira, oguljenog i narezanog na kockice
- 5 žlicama maslaca (oko 75 g ), podijeljeno na žlice
- 225 g kremastog sira, narezanog na kockice
- 240 ml kiselog vrhnja
- 2 žličice začinske soli s lukom
- 1/4 žličice češnjaka u prahu
- 1/4 žličice papra
Priprema:
Stavite krumpir u veliki lonac i prelijte vodom. Dovedite do ključanja. Smanjite vatru, poklopite i kuhajte na laganoj vatri 10-15 minuta ili dok ne omekša. Ocijedite.
Izgnječite krumpir s 3 žlice maslaca. Umiješajte kremasti sir, kiselo vrhnje, sol s lukom, češnjak u prahu i papar dok smjesa ne postane glatka.
Žlicom prebacite u podmazanu vatrostalnu posudu veličine 33 x 23 cm. Otopite preostali maslac i prelijte po vrhu.