OSVAJA NA PRVI ZALOGAJ

Uvijek uspijeva: Najmirisnija pita od jabuka u savršenom božićnom izdanju

19.12.2025 u 14:53

Bionic
Reading

Miris pečenih jabuka, cimeta i prhkog tijesta teško je nadmašiti, osobito u blagdansko vrijeme. Klasična pita od jabuka u božićnom izdanju, ukrašena zvjezdicama i malim božićnim drvcima, spaja tradiciju i toplinu doma u desert koji je jednako lijep koliko je i neodoljiv na prvi zalogaj

Pita od jabuka jedan je od onih kolača koji nadilaze trendove i generacije. Iako ga danas doživljavamo kao simbol američke kuhinje, njegovi korijeni sežu u Europu, u recepte od prhkog tijesta, jabuka i začina koje su kolonisti ponijeli sa sobom u Novi svijet.

Jednostavan za pripremu, pristupačan i omiljen gotovo svima, brzo je postao nezaobilazan na svečanim stolovima, od obiteljskih okupljanja do najvećih blagdana. U ovoj verziji dobiva blagdanski štih i pretvara se u savršen božićni desert koji miriše na dom i tradiciju.

Recept za tiramisu s pistacijom - gotov za 30 minuta Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević

Potrebni sastojci (kalup promjera 22–24 cm):

Za tijesto (prhko tijesto)

  • 350 g pšeničnog glatkog brašna
  • 200 g hladnog maslaca, narezanog na kockice
  • 2 žlice šećera
  • Prstohvat soli
  • 1 jaje
  • 2–3 žlice hladne vode (po potrebi)

Možete koristiti i kupovno prhko tijesto.

Za nadjev:

  • 5–6 jabuka
  • 80–100 g šećera
  • 1 čajna žličica cimeta
  • ½ čajne žličice muškatnog oraščića (po želji)
  • 1 čajna žličica limunova soka
  • 1 žlica gustina (kukuruznog škroba)
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 20 g maslaca, narezanog na komadiće

Za ukrašavanje:

  • 1 jaje, umućeno (za premazivanje)
  • Šećer u prahu (za posipanje na kraju)

Priprema:

Prhko tijesto

U zdjeli pomiješajte brašno, šećer i sol. Dodajte hladni maslac i utrljajte ga prstima ili kratko izmiksajte u multipraktiku dok smjesa ne nalikuje krupnijem pijesku. Umiješajte jaje i miješajte samo dok se sastojci ne povežu. Oblikujte tijesto u disk, zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku najmanje jedan sat.

Nadjev od jabuka

Jabuke ogulite i narežite na tanke ploške. Pomiješajte ih sa šećerom, cimetom, muškatnim oraščićem, limunovim sokom, vanilijom i gustinom. Ostavite sa strane.

Sastavljanje i pečenje pite

Tijesto podijelite na dva dijela, otprilike 60 posto i 40 posto. Veći dio koristite za podlogu, a manji za rešetku i dekoraciju.

Veći dio tijesta razvaljajte na debljinu oko 3 mm i obložite dno i stranice kalupa, lagano pritiščući kako ne bi ostali mjehurići zraka. Rub neka viri 1–2 cm iznad kalupa, a višak odrežite nožem. Dno izbodite vilicom. asporedite nadjev od jabuka i po vrhu dodajte komadiće maslaca.

Preostali dio tijesta razvaljajte na debljinu oko 2 mm. Izrežite trake za klasičnu rešetku – 5 do 6 traka položite okomito, a zatim 3 do 4 vodoravno. Položite ih preko nadjeva.

Od ostataka tijesta izrežite zvjezdice i božićna drvca te ih rasporedite po rešetki. Cijelu površinu premažite umućenim jajetom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, 45–55 minuta, dok pita ne poprimi lijepu zlatno smeđu boju. Ako rubovi počnu prebrzo tamnjeti, zaštitite ih aluminijskom folijom.

Ostavite pitu da se malo ohladi, a prije posluživanja pospite šećerom u prahu.