SVJETSKA KLASA

Koji su to hrvatski restorani prepoznati u svijetu?

04.09.2012 u 09:24

Bionic
Reading

Hrvati svoju gastronomiju smatraju najboljom na svijetu i na sva je zvona kuju u zvijezde, no ona je mnogim svjetskim stručnjacima i dalje nepoznata, pa bez iznimke ostaju ugodno iznenađeni kada im se nepce susretne s hrvatskim okusima

Iako naši kuhari i njihovi restorani iz godine u godinu osvajaju mnoga međunarodna priznanja i dobre medijske kritike, nijedan restoran u Hrvatskoj zasad nema svoju zvjezdicu Michelinovu vodiču, najuglednijoj svjetskoj gastro publikaciji.

Šest bronci na posljednjem Svjetskom kulinarskom kupu

Hrvatska kulinarska reprezentacija okitila se sa šest brončanih medalja na jednom od najprestižnijih kuharskih natjecanja – posljednjem Svjetskom kulinarskom kupu u Luksemburgu na kojem je krajem 2010. nastupilo tisuću kuhara iz 53 zemlje. Na natjecanju koje se organizira svake četiri godine našu je reprezentaciju vodio chef zagrebačkog restorana Bon Appetit, Branko Ognjenović, a imala je dva regionalna tima, kulinarsku ekipa Zagreba, varaždinske i međimurske županije te kulinarska ekipa Dalmacije. Uz njih, u pojedinačnoj konkurenciji, sudjelovalo je još troje predstavnika Hrvatske - Brajko Kaja iz samoborskog cateringa Franja, Alen Mančev iz splitskog restorana Bota Šare i Davor Marinović iz restorana Noštromo, također iz Splita.

Pohvale JRE-a i Gault Millaua

Ipak, pred ovo+u sezonu Hrvatska je dobila još sedam novih restorana u prestižnoj udruzi Jeunes Restaurateurs d’Europe (JRE) te ih sada ima ukupno 14. Novi članovi udruge mladih kuhara Europe su restorani Prasac i Dubravkin put iz Zagreba, Boškinac s Paga, Johnson iz Mošćeničke Drage, Draga di Lovrana iz Lovrana, Pelegrini iz Šibenika te Adriatic Grašo iz Splita.

Novih sedam restorana pridružilo se ranije uvrštenim 'starosjediocima' iz Istre i Kvarnera, a to su: Damir i Ornella te Pepenero iz Novigrada, Monte iz Rovinja, San Rocco iz Brtonigle, kastavski Kukuriku, Le Mandrać i Plavi podrum iz Voloskog.

Jeunes Restaurateurs d’ Europe je prestižna gastronomska udruga koja se smatra prvim korakom za dobivanje Michelinove zvjezdice, a promiče poštivanje tradicije te kreativnost i inovativnost mladih kuhara pod motom 'talent i strast'. Udruga okuplja oko 350 restorana iz 10 europskih zemalja, a od 2008. članovi su i restorani iz Australije. Hrvatske restorane uvrstila je prvi put prije dvije godine. Udruga je osnovana 1974. na poticaj Nicole Seitz koja je posjećivala vrhunske francuske restorane što ih je vodila druga ili treća generacija ugostitelja, a mladi su ljudi željeli upoznati svoje kolege u sličnim restoranima, razmjenjivati ideje i iskustva.

U 32. izdanju vodiča Gault Millau za Austriju među 572 stranica u kojima se opisuju 'gastro užici' od Vorarlberga do Mađarske, od Beča do Dubrovnika te od Salzburga do Bolzana uvršteno je i 40 hrvatskih restorana. Gault Millau jedan je od najprestižnijih gastro vodiča, a kriteriji za ocjenjivanje restorana su svježina i kvaliteta proizvoda, osobito sezonskih, kreativnost te očuvanje prirodnih svojstava namirnica, dok se oprema, uređenje restorana te posluga ne ocjenjuju. Inspektori ugostiteljske objekte najčešće obilaze u tajnosti i po nekoliko puta prije konačne ocjene. Od hrvatskih restorana najveći broj bodova osvojili su restorani Gil's u Dubrovniku, Monte u Rovinju, a slijede Milan i Valsabbion iz Pule, Wine Vault iz Rovinja i Takenoko iz Zagreba.

Pulska Batelina među najboljima na svijetu

Jedini svjetski časopis koji je neki hrvatski restoran uvrstio među najboljih 100 je Newsweek. Na temelju stručnih ocjena uglednih chefova poput Anthonyja Bourdaina taj je magazin restorane podijelio po kontinentima, a među najboljima u Europi našla se i konoba Batelina iz Pule.

'Ovo je dražesna konoba u kojoj rade svi članovi obitelji. David i njegov otac love ribu, majka u kuhinji priprema brudet, a sestra se brine za deserte. Sudeći prema mom dugogodišnjem iskustvu pripremanja i jedenja ribe, riba ne može biti svježija nego što je ovdje. Jede se na terasi u malom obalnom gradu gdje se većina stanovnika bavi ribolovom. Ako se zateknete tamo, kušajte salatu od rakova i riblji brudet s palentom', nahvalila je Batelinu Lidia Bastianich, američka ugostiteljica i voditeljica televizijske emisije Lidia's Italy, inače rođena Puljanka.

Najpoznatiji član Newsweekovog žirija, slavni američki kuhar, gurman, putopisac i televizijska zvijezda Anthony Bourdain, pak, u hrvatsku je hranu i restorane zaljubljen od prošle godine kada je nekoliko dana jeo i pio od Istre do Kornata, u društvu 'masterchefa' Mate Jankovića, ali i njegovih kolega chefova poput Toma Gretića (Wine Vault), Deniza Zembe (Le Mandrać) i Davida Skoke (Batelina).

Svoje putovanje započeo je večerom u više sljedova od gljiva, kestena i divljači u restoranu Wine Vault rovinjskog hotela Lone, a zatim je u Limskom kanalu kušao kamenice i dagnje pripremljene po tradicionalnom receptu s maslinovim uljem, češnjakom, krušnim mrvicama i bijelim vinom. Put je nastavio do Motovuna i okolne šume, gdje je s dresiranim psom tražio bijele tartufe koje je kasnije kušao u motovunskoj konobi Mondo. Nakon lova na tune u zadarskom akvatoriju uslijedio je gastronomski raj u restoranu hotela Boškincu na Pagu gdje je uživao u janjećim tripicama i hobotnici ispod peke te neizostavnom paškom siru. Slavnog gurmana posebno je oduševio skradinski rižoto koji mu je poslužen u vinariji BIBICh, a televizijski je putopis završio ribom s gradela na Kornatima.

'Hrvatska je sljedeća velika stvar. Ako niste bili ovdje, vi ste j..... idiot! Ja sam idiot! Ovo je svjetska klasa hrane, svjetska klasa sireva i svjetska klasa vina', zaključio je Bourdain u emisiji objavljenoj u travnju ove godine.