Pileća juha s đumbirom i povrćem savršen je izbor kad ste bolesni, ali i kad jednostavno želite nešto toplo, mirisno i okrepljujuće
Pileća juha je provjereni klasik kad god nas uhvati prehlada ili jednostavno trebamo tanjur topline. Ova verzija ide korak dalje – svjež đumbir daje dodatnu aromu, laganu pikantnost i poznata svojstva jačanja imuniteta. U kombinaciji s korjenastim povrćem, dobivate zdjelu prepune okusa i hranjivih sastojaka, spremnu za manje od sat vremena.
Pileća juha s đumbirom i povrćem
U ovaj recept ide prethodno kuhana piletina, što dodatno skraćuje vrijeme pripreme – idealno kad ste umorni ili nemate puno vremena. Ako imate ostatke pečene piletine, samo ih usitnite. Možete i unaprijed skuhati pileća prsa ili zabatke pa koristiti to meso, a možete i kuhati na tradicionalni način zajedno s ostalim sastojcima.
Sastojci (za 6 porcija)
- 2 žlice maslinova ulja
- 1 manji luk, nasjeckan
- 3 žlice svježeg naribanog đumbira (komad od oko 12 cm)
- 3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 2 pakiranja pilećeg temeljca s manje soli (2 × 950 ml)
- 2 srednja pastrnjaka, oguljena i narezana (oko 2 šalice)
- 1 srednja repa, oguljena i narezana (oko 1,5 šalica)
- 2 srednje mrkve, oguljene i narezane (oko 2 šalice)
- 2 stabljike celera, tanko narezane (oko 1 šalica)
- 3/4 žličice soli
- 4 šalice usitnjene kuhane piletine (od otprilike 1,2 kg pečene piletine)
- 1/2 šalice smrznutog graška
- 6 mladih lukova, tanko narezanih (oko 1 šalica), podijeliti na dva dijela
Priprema:
U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri, dodajte luk, češnjak i đumbir te kratko pirjajte 1–2 minute, dok ne zamirišu. Zatim ulijte pileći temeljac, dodajte pastrnjak, mrkvu, celer, repu i pola žličice soli, pustite da zavrije, smanjite vatru i kuhajte 15–20 minuta, dok povrće ne omekša. Potom umiješajte usitnjenu piletinu, grašak i većinu narezanog mladog luka te kuhajte još 3–4 minute, dok se sve ne zagrije. Na kraju juhu podijelite u zdjele i pospite preostalim mladim lukom.