ZA IMUNITET

Dosadila vam je klasična pileća juha? Samo jedan sastojak čini ogromnu razliku

13.11.2025 u 10:01

Bionic
Reading

Pileća juha s đumbirom i povrćem savršen je izbor kad ste bolesni, ali i kad jednostavno želite nešto toplo, mirisno i okrepljujuće

Pileća juha je provjereni klasik kad god nas uhvati prehlada ili jednostavno trebamo tanjur topline. Ova verzija ide korak dalje – svjež đumbir daje dodatnu aromu, laganu pikantnost i poznata svojstva jačanja imuniteta. U kombinaciji s korjenastim povrćem, dobivate zdjelu prepune okusa i hranjivih sastojaka, spremnu za manje od sat vremena.

Pileća juha s đumbirom i povrćem

U ovaj recept ide prethodno kuhana piletina, što dodatno skraćuje vrijeme pripreme – idealno kad ste umorni ili nemate puno vremena. Ako imate ostatke pečene piletine, samo ih usitnite. Možete i unaprijed skuhati pileća prsa ili zabatke pa koristiti to meso, a možete i kuhati na tradicionalni način zajedno s ostalim sastojcima.

Sastojci (za 6 porcija)

  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 manji luk, nasjeckan
  • 3 žlice svježeg naribanog đumbira (komad od oko 12 cm)
  • 3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 2 pakiranja pilećeg temeljca s manje soli (2 × 950 ml)
  • 2 srednja pastrnjaka, oguljena i narezana (oko 2 šalice)
  • 1 srednja repa, oguljena i narezana (oko 1,5 šalica)
  • 2 srednje mrkve, oguljene i narezane (oko 2 šalice)
  • 2 stabljike celera, tanko narezane (oko 1 šalica)
  • 3/4 žličice soli
  • 4 šalice usitnjene kuhane piletine (od otprilike 1,2 kg pečene piletine)
  • 1/2 šalice smrznutog graška
  • 6 mladih lukova, tanko narezanih (oko 1 šalica), podijeliti na dva dijela
Zagorska juha Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia/montaža Neven Bučević

Priprema:

U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri, dodajte luk, češnjak i đumbir te kratko pirjajte 1–2 minute, dok ne zamirišu. Zatim ulijte pileći temeljac, dodajte pastrnjak, mrkvu, celer, repu i pola žličice soli, pustite da zavrije, smanjite vatru i kuhajte 15–20 minuta, dok povrće ne omekša. Potom umiješajte usitnjenu piletinu, grašak i većinu narezanog mladog luka te kuhajte još 3–4 minute, dok se sve ne zagrije. Na kraju juhu podijelite u zdjele i pospite preostalim mladim lukom.