KORISNI SAVJETI

Kako se jednom zauvijek riješiti neugodnih mirisa iz doma

14.09.2021 u 10:57

Bionic
Reading

Obično ne primjećujemo miris u našem domu dok ponovno ne uđemo u njega, Stručnjaci se slažu da je miris itekako važan aspekt prema kojem stvaramo dojam o nečemu ili o nekome

Neugodni mirisi u kućanstvu često su povezani s kućnim ljubimcima, kuhanjem, vlagom, plijesni ili s nečistoćom. Ali ako ih vi osjetite, osjetit će ih i vaši gosti kad dolaze kod vas, što nije nimalo lijepo.

Bez brige, postoji mnogo korisnih trikova koje možete upotrijebiti da vaš dom zadrži svjež i privlačan miris.

Prvi korak je uklanjanje izvora neugodnog mirisa pa se fokusirajte na najočitije stvari poput čišćenja i pranja kanti za smeće, osobito kanti za otpad, temeljito čišćenje hladnjaka, što uključuje i redovito izbacivanje sve hrane koja je postala pljesniva ili joj je istekao rok uporabe.

Osim toga, nemojte zaboraviti ni na kućne ljubimce, posteljinu, tepih i nimalo nebitno - svaki dan prozračujte prostor (otvorite sve prozore do 10 minuta). Ukoliko imate problema s vlagom u domu, svakako to nastojite riješiti jer je kvaliteta unutarnjeg zraka, uključujući njegov miris, važna za zdravlje.

Ipak, dr. Tim Bond iz tvrtke Puressentiel upozorava da nikako ne treba pretjerivati s kupovnim mirisima za dom koji nerijetko sadržavaju štetne kemikalije.

Evo još nekoliko korisnih savjeta za ugodan miris u domu:

Koristite ocat da biste uklonili mirise kuhanja

Ako ste pripremali ribu ili kuhali varivo od kelja, kako bi ste se riješili neugodnog mirisa, skuhajte malu količinu bijelog octa i miris će nestati.

Temeljito usisavanje

Redovito usisavanje kako biste uklonili dlaku kućnih ljubimaca i komadiće s tepiha od ključne je važnosti, stoga ne zaboravite na to.

Napravite domaći osvježivač za rublje

Boca s raspršivačem napunite gotovo do vrha vodom iz slavine, dodajte žlicu sode bikarbone i 20 kapi omiljenog eteričnog ulja i dobili ste savršen domaći osvježivač za rublje.

Suhim šamponom protiv neugodnog mirisa iz obuće

Da, zvuči čudno, no šampon za suho pranje kose vaš je novi saveznik. U tenisice ili cipele našpricajte malo šampona za suho pranje kako biste ih osvježili, a tako će i ormar za cipele ljepše mirisati.

Moć eteričnog ulja

Nekoliko kapi eteričnih ulja stavite na karton role toaletnog papira i cijela kupaonica će lijepo mirisati.

Univerzalni limun

Limun ubacite u kantu za smeće kako bi uklonio neugodan miris.

Kava i soda bikarbona za hladnjak

Stari je trik to da kava i soda bikarbona dobro apsorbiraju mirise pa ih svakoga tjedna stavite malo u hladnjak. I bit ćete ugodno iznenađeni efektom!