KORISNI SAVJETI

Evo što trebate učiniti kako biste spriječili dosadne moljce da vam uništavaju odjeću i tepihe

01.09.2021 u 13:15

Bionic
Reading

Moljci su vrlo neugodan problem koji muči mnoge, a ukoliko i vi muku mučite s njima, donosimo nekoliko učinkovitih rješenja

Moljci su sitni kukci koji mogu napraviti veliku štetu u vašoj gaderobi, osobito ako imate puno odjeće od prirodnih tkanina poput vune, kašmira ili svile.

Osim toga, ovi dosadni nametnici imaju vrlo skupocjen ukus pa će rado 'grickati' i vunene tepihe na kojima će ostaviti velike rupe.

Budući da se sve više govori o eko načelima u modi i održivosti te je preporučeno da se što više okrenemo prirodnim tkaninama, nažalost to znači i da će takva odjeća biti itekako privlačna moljcima pa je moramo dodatno zaštititi.

Odjeća od prirodnih tkanina je i puno skuplja pa nitko ne bi želio vidjeti rupe koje su načinili minijaturni nametnici iz našeg ormara.

Nažalost, usred smo sezone moljaca koja će potrajati do listopada.

Čak i ako niste otkrili rupe na odjeći (još), prisutnost određenih vrsta moljaca u vašem domu upozorenje je da se nešto poduzme. Pazite na smeđeg kućnog moljca (dugog 8 mm s brončanim krilima s crnim pegama) i uobičajenog odjevnog moljca (6-7 mm dugačkog s blijedim, bež krilima). Ako polažu jaja u vaš dom, ličinke koje se iz njih izlegu jest će vašu odjeću. Ove ljuskice imaju poseban ukus za prirodna vlakna životinjskog podrijetla, poput vune, svile, kašmira i angore, ali također će ciljati pamučne tkanine ako nema ništa drugo na raspolaganju. Ne razlikuju odjeću ili mekani namještaj, pa čak i ako otkrijete oštećenja moljaca u svom ormaru, nemojte pretpostaviti da su vaši tepisi sigurni.

Evo što trebate učiniti kako biste ih držali podalje i zaštitili odjeću i tepihe od oštećenja:

Lovite ih

Suprotno uvriježenom mišljenju, moljce ne privlači samo svjetlost. Zapravo, tražit će tamna, neometana mjesta za polaganje jaja, poput stražnjeg dijela ormara ili ladica koje se rijetko otvaraju. Na ovim mjestima potražite znakove kremasto bijelih ličinki sa smeđom glavom. Bit će ih teško ne vidjeti jer jedna ženka moljca može odložiti od 50 do 1000 jaja odjednom! Istodobno provjerite područja tepiha ispod prostirača i ispod ili iza rijetko premještenog namještaja.

Poduzmite akciju

Da biste se riješili moljaca, morat ćete prekinuti njihov životni ciklus, a to znači riješiti se svih izleglih jaja, kao i ličinki. Počnite tako da prvo svu odjeću izvadite iz ormara, a zatim temeljito usisajte dno ormara, pomoću alata za pukotine na usisavaču kako biste ušli pravo u kutove i uz rubove. Zatim operite svu odjeću na najvišoj preporučenoj temperaturi i odnesite sve predmete samo za kemijsko čišćenje u kemijsku čistionicu. Također možete umotati stvari napravljene od tkanina koje se ne peru u plastične vrećice, a zatim ih staviti u zamrzivač na 48 sati jer temperature ispod nule ubijaju ličinke moljaca. Temeljito usisavajte tepihe po cijeloj kući, obraćajući posebnu pozornost na područja tepiha ispod namještaja, a zatim nastavite tretiranjem područja na kojima ste vidjeli odrasle moljce pomoću spreja za ubijanje moljaca.

Prevencija

Što se tiče moljaca i ovdje vrijedi pravilo, bolje je spriječiti nego liječiti. Dakle, odjeću temeljito operite prije nego što je odložite. Moljce na odjeći privlači znoj i mrlje od hrane. Neka vaša garderoba bude dobro prozračena. Redovito provjetravajte svoju garderobu kako biste spriječili stvaranje toplih, vlažnih ili ustajalih uvjeta koje moljci za odjeću vole. Pažljivo odložite odjeću: svježe opranu vunenu odjeću koju ćete nositi tek sljedeće zime spremite u vakuumsku vrećicu za skladištenje. Kartonska kutija nije efikasna u ovom slučaju jer će je larve moljaca prožvakati. Dobar savjet je koristiti prirodno sredstvo protiv moljaca pa prstenovi od cedrovine u vašem ormaru ili ladicama mogu pomoći u tom slučaju.

Savjet za kraj: Napravite prirodni repelent dodavanjem nekoliko kapi eteričnog ulja lavande u vodu u bočicu s raspršivačem. Dobro protresite, a zatim lagano poprskajte tepih i odjeću. Miris lavande će odbiti moljce, a saveznik u borbi protiv sitnih nametnika su i cedrovina ili ulje citronele.