odličan ukras

Zahtijeva malo brige i pažnje, a raste nevjerojatnom brzinom: Ova penjačica idealna je za početnike i one kojima biljke lako uvenu

02.09.2021 u 09:30

Bionic
Reading

Volite biljke, no njihov uzgoj vam baš i ne ide od ruke? Onda je zlatni puzavac jedan od najboljih izbora. Naime, ova ukrasna i izgledom vrlo atraktivna penjačica vrlo je laka za uzgoj, a dodatni plus joj je što i uklanja toksine iz zraka

Zlatni puzavac pripada obitelji biljaka koje se lako uzgajaju i zahtijevaju vrlo malo održavanja. Podrijetlom iz Oceanije, ova biljka srcolikih listova uspinje se uz debla, stvara pokrivač na tlu i može narasti od 1,5 do 3 metra predstavljajući doista impresivan ukras. Poznata je po tome što stvara obilje mramornog lišća i proteže se kroz čitav prostor. Nije otporna na mraz i hladne zimske temperature, a najbolje raste na temperaturama između 18 i 22 stupnjeva.

Zlatni puzavac odlično uspijeva u zatvorenom prostoru tijekom cijele godine, a uzgajan u pravilnim uvjetima može godišnje narasti i do 30 cm kreirajući prekrasnu strukturu u obliku vinove loze koja se lako može penjati uz police, stupove ili pak radni stol unoseći u svaki interijer svježinu i zelenilo. Zlatni puzavac često se uzgaja kao sobna biljka u mnogom domovima, a česti je ukras i u uredima. Osim jednostavnog uzgoja, ovu biljku odlikuje još jedna sjajna karakteristika: uklanjanja štetne toksine u zraku prostorije, kao što su formaldehid, trikloreten, ksilen i benzen.

Što se tiče uzgoja ove biljke, zlatni puzavac vrlo je prilagodljiv te ga možete posaditi u većinu dobro dreniranih i već pripremljenih zemlji za lončanice. Većina mješavina za lončanice u sebi ne sadrži dugotrajno gnojivo, no zlatni puzavac ionako ne treba puno hrane pa je sasvim dovoljno jednom u mjesec ili dva dodati gnojivo za sobno bilje. Stručnjaci za biljke preporučuju da zlatni puzavac presadite svakoga proljeća u veću lončanicu, a vrlo je važno odabrati posudu s drenažnim otvorima na dnu.

Zlatni puzavac uspijeva u različitim uvjetima, no ono što ne voli je pretjerano zalijevanje. Prema riječima stručnjaka, puzavac će lakše podnijeti sušu nego li višak vode. Čak možete pustiti da lišće počne malo venuti, a tek ga nakon toga zaliti. No, nemojte dopustiti da se lišće smežura i pratite biljku: kada vidite da se lišće počinje savijati, vrijeme je za zalijevanje.

Budući da potječe iz tropske klime, važno je obratiti pažnju na razinu vlage. Prosječna razina vlage trebala bi biti dovoljna, no ako se prostorija nalazi na osunčanoj strani te je temperatura veća od 18 stupnjeva, potrebno je osigurati dodatnu količinu vlage. Osim toga, ako listovi počnu poprimati smeđu boju, biljku redovito pošpricajte vodenom maglicom.

Zlatni puzavac izbjegavajte držati izravno na dnevnom svjetlu, što znači da je uredu ako sunčeve zrake dodiruju lišće, no treba izbjegavati izloženost biljke direktnoj svjetlosti koja dopire kroz prozor. Ono što ovu biljku čini izvrsnom za početnike je da ako preskočite bilo koji od koraka njege, ova biljka će i dalje uspješno rasti.